avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare cumparare activ
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare cumparare activ

O situatie interesanta
O S.A.. este constituita din 6 actionari din care 5 sunt persoane fizice de cetatenie romana, care detin impreuna 51 % din capital, iar 1 este persoana juridica de nationalitate germanasi detine 49 % din capital.
Administrator a fost desemnat in 1994 unul dintre actionarii romani, care are 50 %, la constituire in 1994.De atunci nu a mai fost actualizat mandatul administratorului, nici a cenzorilor.
IN mai 2007 actionarii se decid sa vinda un activ al S.A, la vot actionarul german abtinindu se. Inainte de perfectarea actului in forma autentica actionarul german da faliment.
Care este valoarea actelor semnate de catre un administrator cu mandatul de administrare expirat ?
Se mai poate continua procedura de vanzare cumparare in cazul in care p.j germana a dat faliment ?
Cred ca e o situatie interesanta . M ar interesa si opiniile voastre
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 15:01, 4 Iulie 2007
este putin cam confuza problema.
cum adica administrator cu mandat expirat?
societatea nu mai avea activitate?
daca da cine administra?
ce prevedea actul constitutiv cu privire la numirea administratorilor si prelungirea mandatului?
Conform l 31 mandatul unui admin este de 4 ani, daca durata nu se specifica in act const este de 2 ani. ADmin acestei societati a fost ales in 1994 deci in 1998 conform legii mandatul i a expirat. Eu consider ca timp de 10 ani a semnat o serie de acte care sunt supuse nulitatii. Societatea si a continuat activitatea, persoana in cauza prezentandu se in continuare ca administrator, desi nu mai avea indeplinite formalitatile pentru aceasta functie. Pe certificatul constatato emis de ORC la 15.06.2007 specificandu se mandat admin expirat, mandat cenzori expirat, dovada sediu eexpirat... Intr-adevar este ambigua toata situatia, dar problrmema cea mai grava e ca a intervenit falimentul firmei germane.
E o chestie destul de ciudata. In mod normal actele semnate de administrator in perioada de dupa expirarea mandatului sunt supuse nulitatii relative.
Dar daca actele sunt indeplinite in baza unei hotarari AGA eu consider ca sunt legale#-o
Cu conditia ca in hotarirea AGA persoana respectiva sa fie imputernicita sa semneze actele. Din pacate aceasta imputernicire nu exista.
Dar ce fac cu persoana juridica in faliment ?
Ca pentru admin sa zic se convoaca o noua AGA in care este innoit mandatul:(
Este o problema daca firma(actionarul) german falimentar s-a defiintat deja, varianta in care actionarul german nu ar mai exista, (varianta in care ar fi trebuit sa vinda actiunile detinute la firma care face vanzarea), si aceasta ar face vanzarea fara probleme.
Daca firma la care este actionar firma germana nu este falimentara, nici actionarul german isi primeste partea de venit ce i se cuvine dar o foloseste sa-si acopere datoriile sale sau ceea ce este in conf. cu legea Germana pe care nu o cunosc.
Daca insa datorita falimentului din germania s-a instituit o poprire si in RO. sigur ca nu se poate vinde nimic.

Alte discuții în legătură

Administrator Booksy Booksy Sotul meu este angajat la o firma cu contract de munca in functia de director general si apare si in actul constitutiv ca administrator. El vrea sa plece din ... (vezi toată discuția)
Societate fara administrator? mona75 mona75 Va rog sa ma lamuriti daca este posibil in urmatoarea problema Suntem mai multi asociati la un SRL . Asociatul X vinde partile sociale celorlanti asociati , ... (vezi toată discuția)
Lamuriri demisie administrator baltazar baltazar Intai multumesc pentru raspunsurile la intrebarile anterioare! Acum am o mare rugaminte: va rog sa-mi spuneti cum poate demisiona un administrator,care este ... (vezi toată discuția)