avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale societate fara administrator?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

societate fara administrator?

Va rog sa ma lamuriti daca este posibil in urmatoarea problema
Suntem mai multi asociati la un SRL . Asociatul X vinde partile sociale celorlanti asociati , se intocmesc actele necesare respectiv contractul de cesiune si hotararea AGA care sunt semnate de toti asociatii. In momentul inregistrarii la ORC asociatul X se razgandeste si nu mai doreste sa vanda, fapt cu care ceilanti asociati nu sunt deacord. Asociatul X nu recunoaste semarea actului de cesiune pe motiv ca nu cunoaste limba romana si cere anularea actului la tribunal.
Intre timp s-a expirat si mandatul de administrator si din cauza celor de mai sus nici nu s-a putut numi un alt administrator , asociatii ramasi considerand ca asociatul X nu mai are nici un drept in societate iar la orc acesta inca apare ca asociat deoarece actele depuse pentru inregistrarea cesiunii nu se inregistreaza pana la sentinta finala data de Tribunal.
Precizez ca s-a depus la tribunal si o ordonanta presedentiala pt numirea unui administrator dar a fost respinsa .
In aceasta situatie cine reprezinta societatea ?
Este posibil sa functioneze fara administrator?
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 12:02, 14 Octombrie 2008
Societatea nu poate sa functioneze fara administrator.Nu poate functiona legal.Dar cum la noi orice este posibil, societatea poate sa-si continue activitatea.Poate nu observa nimeni :giggle:
Conform legislatiei romane :P in domeniul comercial, o societate comerciala infiintata in baza legii 31/1990 nu poate functiona fara administrator. Mai mult de atat, pentru oricine e interesat, lipsa administratorului este o cauza a dizolvarii societatii.

Teoretic ar trebui sa nu fi o problema expirarea mandatului administratorului, dar asta doar pana la pronuntarea unei hotarari din parte Tribunalului.

Dar ..
In caz de vacanta a unuia sau a mai multor posturi de administrator, daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel, consiliul de administratie procedeaza la numirea unor administratori provizorii, pana la intrunirea adunarii generale ordinare a actionarilor.
(2) Daca vacanta prevazuta la alin. (1) determina scaderea numarului administratorilor sub minimul legal, administratorii ramasi convoaca de indata adunarea generala ordinara a actionarilor, pentru a completa numarul de membri ai consiliului de administratie.
(3) In cazul in care administratorii nu isi indeplinesc obligatia de a convoca adunarea generala, orice parte interesata se poate adresa instantei pentru a desemna persoana insarcinata cu convocarea adunarii generale ordinare a actionarilor, care sa faca numirile necesare.
(4) Cand este un singur administrator si acesta vrea sa renunte la mandat, el va trebui sa convoace adunarea generala ordinara.
(5) In caz de deces sau de imposibilitate fizica de exercitare a functiei de administrator unic, numirea provizorie se va face de catre cenzori, insa adunarea generala ordinara va fi convocata de urgenta pentru numirea definitiva a administratorului.
Chiar daca mandatul administratorului a expirat acesta ramane raspunzator pana la numirea unui nou administrator sau la o noua validare a mandatului sau. Recomandarea este ca administratorul cu mandatul expirat sa faca numai actele/operatiunile urgente, a caror neindeplinire ar cauza o paguba mare societatii.
Asa cum se cita si din lege (mai sus) cred ca trebuia convocata aga pentru numirea administratorului, si in cazul in care adunarea nu se poate intrunii sa se ceara instantei convocarea adunarii avand pe ordinea de zi numirea administratorului, instanta stabilind data de referinta, data tinerii sedintei si dintre asociati cine va prezida sedinta. Prin urmare indiferent de rezultatul actiunii privind actul de cesiune, administratorul va avea un mandat valid in urma adunarii care va avea structura asociatilor asa cum o va stabili instanta.
Dupa cum bine stiti mentiunea isi produce efectele in momentul inscrierii in registrul comertului, restul respectati ce a spus colega Codruta, oricum nu aveti alta solutie.
P.S.
Eu personal cand inchei acte cu cetateni straini merg la notar si iau si traducator autorizat, tocmai pentru a evita aceste situatii.

Alte discuții în legătură

Membru consiliu administratie fany62 fany62 Un membru al Consiliului de Administratie a demisional, locul sau a fost preluat de o alta persoana dar numai pe un an de zile (stipulat in Hotararea AGA), ... (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)
Administartorii pot fi revocati numai de adunarea generala ordinara ? arlandh arlandh Sunt actionar la un SA si am solicitat CA convocarea adunarii generale extraordinare avand ca ordine de zi revocare administratori, revocare cenzori, alegere ... (vezi toată discuția)