Buna ziua,
Am si eu o mare nedumerire de ordin juridic si va rog din suflet sa ma ajutati.
Bunicul meu a murit in 1983, tatal meu ( fiul ) la o luna dupa, iar bunica in anul 2001. In urma mortii bunicii a ramas o mostenie (casa batraneasca la tara si terenul aferent + teren agricol ). Partea de mostenire a tatalui meu am revendicat-o impreuna cu fratele meu dupa moartea bunicii. Specific ca mai exista 3 surori ale tatalui meu decedat, care sunt in viata.
Pe scurt, exista 4 copii ai bunicilor care sunt mostenitori: tatal nostru (decedat) si 3 fete.
Mama ( sotia supravietuitoare ) stiu ca nu are parte. Sora mea, caci suntem 3 copii, nu a vrut atunci sa se prezinte la notar deci nu are parte din mostenire din cate stiu. Terenul agricol mostenit este impartit si dat la asociatie. Casa batraneasca (din chirpici) si gradina sunt intr-o mare stare de degradare deoarece nimeni nu a mai locuit acolo.
Intrebarea mea este: cum pot deveni proprietarul casei (sau locului de casa) plus terenul aferent (curtea si gradina) daca vreau sa ma mut definitiv acolo cu sotul si mama mea? Mai exact, ce trebuie sa fac, ce proceduri legale trebuie urmate si care sunt drepturile mele?
Va multumesc anticipat.
Trebuie sa formulati o actiune de iesire din indiviziune si sa deveniti proprietar exclusiv al casei si terenului.Insa va puteti muta acolo si deschide acest proces
buna ziua. trebuie dezbatuta succesiunea si efectuata iesirea din indivizune .
instanta competenta este judecatoria in a carei raza teritoariala este situat imobilul .
sau, daca exista intelegere intre succesori, va puteti adresa unui notar din localitatea ultimului domiciliu al defunctului .
multumesc frumos pentru raspuns.
Ceea ce vreau sa mai stiu este daca ceilalti mostenitori (celelalte 3 surori ale tatalui si fratele meu) trebuie sa faca acte de vanzare -cumparare pentru cedarea partilor lor in favoarea mea. Mentionez ca vreau sa imi ridic acolo o casa si sa ma feresc de probleme si pretentii ulterioare.
Daca exista intelegere, ce trebuie facut pentru a nu se ajunge in instanta? Pot sa le cumpar partea? Sau exista vreo varianta de cedare a partii la notar?Sau orice alta varianta....important este sa nu includa instanta, ci numai notarul..adica ceva simplu..nu de durata.
Care este cea mai simpla varianta?
Va multumesc anticipat!