avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Indemnizatia pt.concediu profesori- ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Indemnizatia pt.concediu profesori- iulie,august-diminuata cu 25%?

Cadrele didactice, beneficiaza, conform art.103 din Legea 128/1997 privind Statutul personalului didactic, de dreptul la concediu anual de odihna ,cu plata,cu o durata de 78 de zile calendaristice.Prin Ordinul nr. 3251 din feb. 1998, s-au aprobat normele metodologice privind efectuarea acestuia.Aici se instituie faptul ca indemnizatia pentru acest concediu se va calcula in raport cu venitul de pe ultima luna lucrata. Respectiv iunie, luna cu venituri nediminuate. Deasemenea, la art. 26. se prevede ca indemnizatia de concediu de odihna se plateste cu 5 zile inaintea plecarii in concediu. Practic, noi, pentru concediul din lunile iulie, august, trebuia sa primim indemnizatia in 25 iunie. Nediminuata . Intrucat indemnizatia este pentru concediul aferent celor 10 luni lucrate efectiv, luni in care veniturile salariale nu au fost afectate, precum situatia pensionarilor pentru care Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional sa le fie diminuate veniturile pentru care au contribuit in trecut, consider ca este nedrept sa fie fractionata aceasta indemnizatie. Este adevarat ca in Monitorul Oficial a fost publicat si art. care prevede ca si indemnizatia de concediu de odihna sa fie redusa cu 25%,si acesta a fost publicat la 1 iulie, insa eu consider ca este aplicabil celor care isi iau concediu incepand din august, fiindca prind deja o luna cu venituri diminuate.Am dreptate?
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 09:09, 8 Aprilie 2017
Cum Dumnezeu sa mai fie calitate in invatamant, cand bietii dascali au ajuns sa mearga in fata elevilor , flamanzi si cu pantofi scalciati? In fata unor elevi care zilnic isi etaleaza fel si fel de toalete, fel si fel de aparate sofisticate care-i ajuta sa copieze, sa insele vigilenta bietilor dascali la evaluarea cunostintelor, pentru a obtine nemeritat nota care sa-i propulseze la facultati particulare cu TAXE! Elevi care nu mai au pic de respect, care nu au simtul valorilor cultivat in familie(vezi opinia unui ).Nu credeti ca aceasta incepe de sus si se propaga pana la cei mai mici copilasi, carora li s-a urcat la cap sintagma profesorilor " Maria Sa Copilul- stapanul nostru"?Unii chiar au ajuns sa-i loveasca pe cei de la catedra. Nu pot primi pedepse; este nepedagogic! Si se continua umilirea profesorilor, ca intr-un lant al slabiciunilor scade performanta invatamantului... Sa vedem, pana cand? Dupa ce bietii de ei si-au cautat dreptatea in instanta, respectiv respectarea unor legi!
Am intrat din nou aici, dupa o perioada lunga de timp... S-a elucidat problema prin proces in instanta. Atunci. Evident am castigat acele diferente de indemnizatie de concediu, fiindca am avut dreptate. Asa cum si indemnizatia pentru concediul medical se calculeaza dupa o referinta de venituri pe ultimele sase luni, asa si concediul de odihna trebuia calculat cu referinta la lunile anterioare lucrate, asadar nu a fost drept sa fie diminuat cu 25% de la 1 iulie, adica exact cu debutul CO.
Chiar ca nu ai avut dreptate:))
3. Opinia procurorului general al PICCJ

Procurorul general a opinat in sensul ca a doua orientare jurisprudentiala, referitoare la aplicabilitatea reducerii cu 25% a indemnizatiilor pentru concediul de odihna aferent anului scolar 2009-2010, ca efect al intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este in acord cu litera si spiritul legii.

In esenta, procurorul general a argumentat in sensul ca indemnizatia de concediu cuvenita personalului didactic si didactic auxiliar se calculeaza in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime si, dupa caz, a indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna, iar aceasta indemnizatie devine scadenta zi cu zi, pe masura ce concediul de odihna este efectuat, si se calculeaza prin raportare la media veniturilor, zi cu zi, din perioada in care concediul se deruleaza. Astfel, in raport cu modalitatea legala de determinare a indemnizatiei pentru concediul legal de odihna aferent anului scolar 2009-2010 si cu principiul neretroactivitatii legii civile, diminuarea acestei indemnizatii cu 25%, ca efect al intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este aplicabila acelor indemnizatii corespunzatoare concediului de odihna efectuat dupa data intrarii in vigoare a legii respective.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:

“Admite recursurile in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava in sensul ca:

Stabileste ca dispozitiile art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 150 (fostul art. 145) din Codul muncii, art. 103 lit. a) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile ulterioare, si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, sunt incidente cererilor formulate de personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat ce au ca obiect acordarea indemnizatiei de concediu de odihna aferente anului scolar 2009-2010, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 118/2010, respectiv 3 iulie 2010.″

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR :help::ban: Indemnizatiile pentru concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010 la personalul din invatamant (si la toti bugetarii) se reduc cu 25%, cum ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR [b] Cum procedam cand nu se aplica art.145 din Codul Muncii ? Cine ne apara drepturile ?... S-a abrogat cumva art.145 si nu stim noi ? X-( :training: Consider ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta irina72 irina72 Buna ziua ,problema mea este urmatoarea : lucrez la primarie si am luat prima de vacanta in luna iulie (raportata la luna iunie sub forma de avans). In ... (vezi toată discuția)