avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune parti sociale srl
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune parti sociale srl

Este vorba despre un SRL cu doi asociati, ambii administratori cu 50% parti sociale fiecare. Nemaidorind sa fac parte din firma, am decis sa cesionez partile mele sociale celuilalt asociat fara nici o pretentie. In acest scop, am mers impreuna cu celalalt asociat la RC unde am facut un alt act constitutiv si un act aditional la acesta. Intrebarea mea este daca acestea sunt de ajuns pentru a cesiona partile mele sociale celuilalt asociat. Mai este nevoie de hotarare AGA sau contract de cesiune de la notariat?
Cel mai recent răspuns: adrian00 , utilizator 10:38, 3 Iulie 2010
In acest scop, am mers impreuna cu celalalt asociat la RC

Sa inteleg ca actele mentionate au fost facute de ORC prin serviciul de asistenta ...
atunci este OK
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa
Da, noul act constitutiv si actul aditional au fost redactate de catre cei de la registrul comertului. Am acesta nelamurire deoarece pe unele forum-uri unii spuneau ca ar fi nevoie si de hotarare AGA si de contract de cesiune.
actul aditional = hot AGA
Daca actul aditional cuprinde toate elementele ....... nu mai este nevoie de contract de cesiune
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca legea 31 a fost modificata foarte recent, asa ca astazi prevede urmatoarele:

Art. 202 - (1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.

(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.

(2^1) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. (NB actul aditional nu e acelasi lucru cu hotararea AGA, actul aditional e cu totul inutil avand in vedere ca trebuie depus act constitutiv actualizat)

(2^2) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.

(2^3) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.

(2^4) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.

(3) În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.

(4) În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.

Art. 203 - (1) Transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi al societăţii.

(2) Transmiterea are efect faţă de terţi numai din momentul înscrierii ei în registrul comerţului.

(3) Actul de transmitere a părţilor sociale şi actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociaţi vor fi depuse la oficiul registrului comerţului, fiind supuse înregistrării în registrul comerţului potrivit dispoziţiilor art. 204 alin. (4).


Aveti aici lista completa de acte necesare dar neactualizata cf noilor prevederi: [ link extern ]

x
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iulie 2010
adrian00, utilizator

Alte discuții în legătură

Hotarare aga cesiune Anny2009 Anny2009 Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale fara semnare aga wwitza wwitza Buna ziua. Am urmatorul caz: o societate comerciala cu trei asociati( x are 50%, y 40% si z 10%). X si Z sunt si administratori (unul fara altul, cf act ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat mihayella mihayella Din cei 4 actionari ai unei soc comerciale unul doreste sa iasa. Nu avem datorii la stat,iar firma este infiintata din luna decembrie anul trecut. As dori sa ... (vezi toată discuția)