avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz somaj

Am lucrat 2 ani cu jumatate de norma, dupa acesti 2 ani am incheiat raporturile de munca cu trimiterea mea in somaj. Decizia de respingere a dosarului zice ca nu am stagiul de cotizare necesar si mi s-a explicat ca eu ca sa pot beneficia de indemnizatia de somaj trebuia sa depun dosarul complet exact in ziua in care se incheia contractul de munca. Mi s-a mai spus ca deoarece societatea (contabilitatea) nu m-a informat asupra faptului ca nu pot beneficia de aceasta indemnizatie decat daca depun dosarul in ziua incetarii contractului meu cu ei, ca ii pot ataca pe cale legala, tinand cont de faptul ca am ridicat cartea de munca de la itm dupa 1 sapt de la incheierea contractului. Care sunt variantele mele acum, in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: adry. , utilizator 11:54, 5 Iulie 2010
Pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 luni iar concedierea sa fi fost din initiativa angajatorului, daca AJFOM va refuza dreptul la somaj trebuie sa faceti actiune la Tribunal .
1. Din Legea 76/2002:
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
a) încetării raporturilor de muncă;
...
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
2. In acest articol din lege nu se face distinctie intre CIM cu timp normal sau cu timp partial.
Daca ati lucrat 24 de luni cu jumatate de norma se considera 12 luni stagiu de cotizare. Poate ati avut intreruperi (concedii fara plata) si de aceea nu le-a iesit stagiul complet.
Va sfatuiesc sa cereti lamuriri la somaj pentru ca, asa cum au spus si colegii mei, nu ati depasit termenul de depunere a dosarului.
Va multumesc frumos pentru lamuriri. Nu am avut deloc concediu fara plata sau nici macar concediu medical. Cei de la somaj mi-au dat o decizie pe care este specificat ca nu am stagiul de cotizare complet. Am fost angajata in perioada
mai 2008-iunie 2010. In acest caz, ce ma sfatuiti?
In perioada mai 2008-iulie 2008 am avut chiar 2 joburi, amandoua cu CIM (unul full time si unul part time).

Studiind legea 76/2002 am gasit : Art 34 (1^2) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.

Va rog sa ma ajuti cu un sfat specializat, nu reusesc sa ma prind care-i exact situatia. Intre timp caut servici, dar pana reusesc sa gasesc tot vreau sa-mi asigur un venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept indemnizatie somaj PETRUPOMPILIU PETRUPOMPILIU Am lucrat din 15-10-2012,17-07-2014,dat demisia ,angajat in data 21-07-2014 pina 21-10-2014,conform art.56 alin(1) lit (I),am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Ajutor somaj dan85 dan85 daca am lucrat part-time, norma de 4 ore ( in unele luni si 6 sau 8 ore), ajutorul de somaj se calculeaza la fel? adica se beneficiaza tot de 75% din salariul ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa contract de munca cu 4 ore marysa marysa Buna seara! Am fost angajat din 4.01.2010 pana in 30.09.2013 cu program de 4 ore, iar in perioada 01.09.2010-30.11.2010 am fost in somaj tehnic. Azi am fost sa ... (vezi toată discuția)