avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea nr. 118/2010: In perioada 03.07.2010 - ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea nr. 118/2010: In perioada 03.07.2010 - 31.12.2010, in sistemul public de pensii si in sistemele neintegrate acestuia nu se mai acorda pensii anticipate / anticipate partiale

In Monitorul Oficial nr. 441 din 30 iunie 2010 a fost publicata Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, act normativ care a intrat in vigoare in data de 3 iulie 2010.

Potrivit art. 10, alin. (1) si art. 16 din Legea nr. 118/2010, in perioada 03.07.2010 - 31.12.2010, in sistemul public de pensii si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata nu se mai aplica. Prin urmare, in aceasta perioada, prevederile art. 49, art. 50, art, 51 si art. 52 din Legea nr. 19/2000 sunt suspendate.

Toate persoanele care au depus cereri pentru acordarea acestor doua categorii de pensie pana in 2 iulie 2010 inclusiv si care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de aceste categorii de pensie, vor primi deciziile de pensie si drepturile aferente acestora, chiar daca data deschiderii drepturilor este ulterioara datei de 3 iulie 2010.

Accesand link-ul de mai jos, puteti citi Legea nr. 118/2010.
www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar
.............................................................
Art. 7. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in cuprinsul actelor normative in vigoare, sintagma „pensie sociala minima garantata” se inlocuieste cu sintagma „indemnizatie sociala pentru pensionari”.
(2) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, acordata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, nu va fi mai mica de 350 lei.
(3) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari prevazute la alin. (2) se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare.
Art. 8. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu mai contracteaza bilete de odihna in anul 2010.
Art. 9. — Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi nu se mai acorda ajutoare sau, dupa caz, indemnizatii la iesirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezerva.
Art. 10. — (1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
(2) Cererile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala, depuse in conditiile legii, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se vor solutiona cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data depunerii.
.................................................................
Art. 14. — De la data intrarii in vigoare a prezentei legi se reduc cu 15% urmatoarele drepturi:
a) cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si urmasilor membrilor Academiei Oamenilor de Știinta din Romania;
b) ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor, acordat in temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, cu modificarile ulterioare;
c) indemnizatia prevazuta de Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) indemnizatiile prevazute de Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
................................................................
Art. 16. — (1) Prevederile art. 1—3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum si cele ale art. 9—14 se aplica pana la 31 decembrie 2010.


Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: cgabriela , utilizator 23:41, 5 Decembrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
florisiris a scris:
De când munca este înjositoare?
Sincer, dacă reducerea veniturilor familiei, cu 50%, având în vedere faptul că amândoi suntem bugetari, nu-mi vor mai permite să plătesc ratele la credite şi să-mi hrănesc copilul, voi căuta să suplimentez veniturile, ştergând prin vreo casă, măturând vreo scară de bloc...numai să găsesc!

Critica este constructiva mai ales ca o sustineti si cu cifre. Ceva totusi ma face sa cred ca nu sunteti bugetar si doar va bucurati ca le scad salariile bugetarilor. Si ma bazez pe faptuc ca unei familii de bugetati venitul pe toata vamilia o sa-i scad cu 25%. Adica daca sunteti 2 bugetari in familie pierdeti 25% si nu 50% din cat ati avut luna trecuta. Dupa cum rationati dumneavoastra, daca intr-o familie sunt 4 bugetari, familia respectiva pierde 100% adica are zero venituri.
Ce mi-i si cu aritmetica asta!
Nu, domnule adriantot, nu este vorba de aritmetica!
Este vorba de faptul că unul dintre noi ar putea rămâne fără serviciu!
Dar, asta este o altă poveste. Nu este relevant nici măcar faptul că nu suntem funcţionari publici de ieri, de azi, niciunul. Din punctul meu de vedere, este doar vina noastră că am rămas în sistem.

Închei aici, pentru că nu vreau să intru într-o polemică cu dumneavoastră, care nu-şi are locul aici!
Imi pare rau ca va suparati dar asa am inteles din ceea ce scrie negru pe alb mai sus si parca o spuneti cu optimism.
Dar vad ca poate fi si mai rau in afara de scaderea venitului cu 25% putand urma si disponibilizari. Nici noi nu stam mai bine dar speranta moare ultima.
ESTE O DECIZIE TOTAL INCORECTA........!cum e posibil ca dupa douazeci si ceva de ani in cimpul munciisi o varsta d 58 de ani sa nu pot iesi la pensie!persoanele in situatia mea ce fac ,,,,,,,?asteapta la mana copiilor sa-i intretina la batranete!?in loc sa-i ajut eu ,,,,,!?TREBUIE SA EXISTE O SOLUTIE?!

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata ana_enea ana_enea Ma numesc Ana Enea, In luna februarie 2011 implinesc 56 ani si am o vechime in cimpul muncii (cu plata la zi a asigurarilor) de 34 ani. Vreau sa stiu daca ma ... (vezi toată discuția)
Iesire la pensie Dana_Burcea78 Dana_Burcea78 buna ziua,am o colega cu varsta de 58 ani si 8 luni,si vechime in munca de 33ani si 10 luni,in prezent beneficiaza de indemnizatie de somaj pana in luna ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata cu 18 ani grupa 2-a claudiu26 claudiu26 As vrea sa stiu daca se poate la ce varsta poate mama sa primeasca pensionarea anticipata ,avand in vedere ca are o vechime totala de 22 de ani si 11 luni, din ... (vezi toată discuția)