Ma numesc Ana Enea, In luna februarie 2011 implinesc 56 ani si am o vechime in cimpul muncii (cu plata la zi a asigurarilor) de 34 ani. Vreau sa stiu daca ma pot pensiona anticipat si in ce conditii.
Nu doresc sa ma pensionez din cauza ca nu as dori sa mai lucrez, dar la unitatea la care lucrez in prezent incep sa se faca restructurari masive. Daca ies in somaj, la virsta mea nu mai gasesc alt loc de munca si din acest motiv m-am gindit la mensionare anticipata.
Va multumesc si astept raspunsul dvs.
Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr.118/2010, in sistemul public de pensii, precum si in sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
In acest caz, potrivit actualelor reglementari, va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2015 luna Februarie la virsta standard de pensionare de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani.
Pana la intrarea in vigoare a Legii nr.118/2010, v-ati fi putut pensiona anticipatat partial dupa anul 2010 luna Februarie la virsta de 55 ani.
Va multumesc pentru rapiditatea raspunsului. Mai am o intrebare. tinind cont ca am 34 ani de cotizare la fondul de pensii, nu se poate sa ma pensionez anticipat cu diminuarea corespunzatoare a pensiei?
Numai daca se schimba prevederile legale in vigoare astazi , puteti .
Asa cum am mai mentionat pana la adoptarea unei noi Legi a pensiilor, dispozitiile legale privind inscrierea la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se mai aplica.
LEGE Nr. 118 din 30 iunie 2010
privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar
ART. 10
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică.
ART. 16
(1) Prevederile art. 1 - 3, art. 5, art. 6 alin. (1), precum şi cele ale art. 9 - 14 se aplică până la 31 decembrie 2010.
********************************************** Persoanele care solicita cu 01.01.2011 pensie anticipata sau anticipata partiala isi pot depune dosarele de pensie luna aceasta
Multumesc pentru raspuns. Luni am sa ma duc personal la Casa de Pensii sa ma interesez. Daca se primesc dosare, cine trebuie sa completeze acest dosar si cine il depune?
Multumesc!
Legea 118/2010
odishor
Astazi 30 iunie a aparut in MO , dupa ora 15,00 , Legea 118/2010, in care ART.10(1) -Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, in sistemul public ... (vezi toată discuția)