avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... daune morale si materiale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

daune morale si materiale

acum o luna de zile tatal meu a avut un accident de masina din care a rezultat fractura de bazin,fractura de coaste multiple,si multe alte lovituri la cap.pe corp.Doctorii spun ca va ramane cu sechele si va merge doar in carje toate viata care ar trebuie sa fie suma pentru daune materiale si morale care trebuie sa o cer pentru a evita un proces civil.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 19:06, 5 Iulie 2010
Asta depinde de suferinta si sechelele rezultate din accident.Este greu de anticipat sau de calculat suferinta , dar in final trebuie sa stabiliti o suma.Opinia mea este sa nu exagerati pentru ca vinovatul nu va accepta sa o plateasca, iar in instanta este greu de probat si daunele morale se acorda in cuantum redus.
Daca tatal dvs. realiza un venit la momentul accidentului si se va stabili pe calea unei expertize medico-legale ca acesta va ramane cu infirmitate fizica si/sau psihica care pe viitor il pun in imposibilitatea de a mai realiza acel venit,se poate solicita si stabilirea unei despagubiri materiale lunare egala cu venitul sau realizat.
In principiu, despagubirile materiale reprezinta contravaloarea sumelor cheltuite de catre partea vatamata constituita parte civila ca urmare a producerii accidentului( tratament, transport etc.) toate necesitand probe pentru dovedirea lor-inscrisuri si martori.
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pentru raspunsul dat , tin sa mentionez ca tatal meu este pensionar recuperarea se va face mult mai greu si va dura iar faptul ca nu va mai putea merge pe proprile lui picioare fara ajutorul unor carje inseamna ca a ramas cu niste sechele destul de majore.Va multumesc
Tatal dumneavoastra se poate constitui parte civila , in vederea obtinerii de daune morale si materiale.
Aceasta manifestare de vointa poate avea loc oricand in etapa urmaririi penale, si , in timpul judecatii, pana la citirea actului de sesizare ( rechizitoriul).
In vederea cuantificarii in mod judicios a prejudiciului, va recomand sa precizati defalcat sumele de bani care constituie daune morale si materiale.
Pe parcusul procesului,daca veti aprecia ca oportun , veti putea mari sau micsora cuantumul daunelor.

Totodata, paguba materiala trebuie dovedita prin inscrisuri, martori, orice mijloace de proba care sa-i ateste intindererea .
Expertiza medico-legala reprezinta in mijloc de proba esential , in vederea relevarii infirmitatii permanente suferite de catre tatal dumneavoastra.
Pana la concurenta valorii probabile (invedereata instantei de judecata prin inscrisuri ), poate fi instituita masura sechestrului asigurator, asupra bunurilor mobile sau imobile ale invinuitului sau inculpatului ( raspunderea penala fiind personala ).

Succes.;)
Din cele descrise de catre dumneavoastra, persoana vinovata va fi cercetata penal pentru vatamare corporala din culpa.
Solutionarea pe cale amiabila a laturii civile (negocierea cu asiguratorul), poate fi facuta daca, din actele incheiate de autoritatile publice rezulta raspunderea civila a partilor, prejudiciile cauzate si vinovatia penala a conducatorului auto care urmeaza sa fie trimis in judecata dupa finalizarea cercetarilor. O alta conditie este semnarea de catre tatal dumneavoastra a unei declaratii prin care se obliga sa restituie de indata, partial sau total, despagubirea primita, in functie de hotararea instantei penale in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia.
Referitor la despagubire, sunt doua elemente ce o compun: cheltuielile materiale si dauna morala. Daca cele dintai sunt cuantificabile, putand fi probate cu documente justificative, cele din urma sunt acordate in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.
Ar fi bine ca tatal dumneavoastra sa apeleze la servicii specializate pentru a-si asigura reusita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ContSters183027 ContSters183027 In situatia unui accident rutier, ce cauzeaza o stare vegetativa victimei, pe langa daunele morale si despagubirile cuvenite victimei, ar avea parintii ... (vezi toată discuția)
Accident rutier soldat cu ranire corporala grava muscalugigi muscalugigi domnilor avocati,puteti sa-mi spuneti care este suma ce poate fi ceruta ca despagubire materiala si morala intr-un proces in care eu reprezin partea vatamata ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto iyanis iyanis buna seara tuturor. As dori sa va intreb pe cei care au idee despre urmatoarea problema , de la IML am primit un document in care scrie ca am hematoane la cap ... (vezi toată discuția)