avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cooperativa agricola de productie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cooperativa agricola de productie

INFIINTAREA COOPEARTIVELOR AGRICOLE
CE INSEAMNA COOPERATIVA AGRICOLA?
(Articolul 8 din lege)
Cooperativele agricole au la baza urmatoarele principii cooperatiste:
“Statutul de membru voluntar si deschis”;
“Controlul democratic al membrilor”;
“Participarea economica a membrilor”;
“Autonomie si independenta”;
“Educatie, cursuri de pregatire si informare”;
“Cooperarea cooperativelor”;
“Grija fata de comunitate”.
Caracteristicile cooperativei agricole sunt explicate pe baza principiului care subliniaza controlul democratic al membrilor, complet diferit fata de caracteristicile cooperativelor agricole de productie din Romania, inainte de 1989.
Cooperativa agricola, care incalca flagrant acest principiu, nu va putrea functiona pentru mult timp, incalcand in acest fel si legea, Se impune astfel, examinarea indeaproape a metodei de infiintare a societatilor cooperatiste, cu respectarea principiilor cooperatiste si a legii.
Tipuri de cooperative agricole
Exista doua tipuri de cooperative agricole.
(Articolul 4 din lege)
Cooperative de gradul I si cooperative agricole de gradul II.
1. Coopetativele agricole de gradul I sunt asociatii ale persoanelor fizice;
2. Cooperativele agricole de gradul II sunt persoane juridice constituite din persoane fizice si/sau persoane juridice, dupa caz, in scopul integrarii pe orizontala si pe verticala a activitatii economice desfasurate de acstea si autorizate, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
“Observatie: In timpul procesului de infiintare a unei cooperative agricole, este necesara selectarea uneia dintre cele doua tipuri de cooperative. Diferenta consta in calitatea membrilor organizatori care pot fi persoane fizice sau juridice, precum si valoarea capitalului social, minim necesar inregistrarii. Se impune luarea in considerare a acelui tip de cooperativa care este cel mai potrivit cu situatia actuala si care este cel mai eficient in atingerea obiectivelor propuse. Cooperativa agricola alcatuita din indivizi este acea cooperativa in care membrii individuali au aceleasi obiective si activitati de productie, marketing si aprovizionare, metodele cooprtatiste fiind in beneficiul membrilor.

Marfurile manipulate de acest tip de cooperativa sunt legumele, fructele, septelul, care sunt obtinute de producatori individuali pe scara mica. In cazul producatorilor de cereale organizati dupa primul tip de cooperativa, existenta masinilor agricole are o mare influenta asupra activitatilor cooperatiste. Este de dorit infiintarea primului tip de cooperativa si alaturarea celui de al doilea tip, in scopul promovarii colaborarii in exploatarea masinilor si utilajelor agricole intre membrii persoane juridice. Se impune stabilirea unor relati flexibile, multifunctionale intre membrii cooperatisti, indiferent daca organizarea cooperativei s-a facut dupa prima sau a doua categorie.
In acest fel, micii fermieri pot fi motivati sa se alature miscarii cooperatiste in scopul sprijinirii propriului management.
A doua categorie de cooperative cuprinde persoanele juridice care sunt implicate in activitati agricole. Se pot organiza asociatii agricole (Legea nr. 36/1991) precum si societatile comerciale implicate in activitati agricole (Legea nr. 31/1991), iar managementul multiplu devine posibil prin acceptarea cooperativelor agricole din prima categorie ca membri.
Nu exista o limita operationala sau a numarului de membri. Se poate astfel organiza o cooperativa agricola pe scara larga cuprinzand un intreg judet. Cooperativele de o asemenea marime vor fi, pe cat posibil, din a doua categorie. ”
INFIINTAREA SI INREGISTRAREA COOPERATIVELOR AGRICOLE
Rolul fondatorilor in infiintarea cooperativelor agricole
Numarul minim de membri, precum si conditiile de capital social necesar infiintarii unei cooperative agricole sunt urmatoarele:
(Articolul 5 din lege)
Cooperativa agricola se constituie si functioneaza cu un numar minim de cinci membri, persoane fizice si/sau juridice, iar capitalul social este alcatuit din actiuni egale ca valoare, in numarar si/sau in natura; valoarea unei actiuni este specificata de Regulamentul Intern; contributiile in numerar sunt obligatorii la infiintarea oricarei cooperative agricole.
Stabilirea fondatorilor este prevazuta in Legea Cooperatiei Agricole, art. 9, fiind acele persoane fizice sau juridice care au semnat un document de infiintare, legea nespecificand numarul minim de fondatori. Totusi, tinand cont de faptul ca numarul minim de membri necesar inregistrarii este de cinci, asa dupa cum s-a mentionat anterior, cinci fondatori vor fi alesi si vor conlucra la stabilirea procedurilor de inregistrare a cooperativei agricole, si vor obtine aprobarile necesare, de la agentiile competente. Agentiile administrative trebuie sa aprobe cererile, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Cursul firesc al procedurilor de inregistrare este dupa cum urmeaza:
1.Pregatirea documentelor de infiintare (activitati, domenii operationale, aacceptarea membrilor) de catre fondatori;
2. Anuntarea comitetului de organizare;
3. Alegerea membrilor comitetului care sa fie responsabili cu redactarea hotararilor administrative ale cooperativei si care sa ia decizii privind problemele de baza ale comitetului de pregatire;
4. Anuntarea sedintei generale pentru infiintarea cooperativei agricole;
5. Aprobarea hotararlor administrative si a problemelor de baza in sedinta comuna de infiintare, precum si alegerea directorilor si a auditorilor;
6. Plata capitalului social minim (30%);
7. Inregistrarea cererii de infiintare la agentia administrativa;
8. Aprobarea din partea agentiei administrative (tribunal local);
9. Predarea lucrarilor de birou de la fondatori la directori;
10. Inregistrarea la sediul Oficiului Comertului din regiunea respectiva.
Regulamentul de inregistrare si infiintare a unei cooperative agricole stipulate in Legea Cooperatiei Agricole este urmatorul:
(Articolul 13 din lege)
Actul de Constituire si Regulamentul Intern trebuie sa fie in forma scrisa si semnat de catre membrii fondatori.
(Articolul 14 din lege)
1. Cooperativa Agricola trebuie sa fie inregistrata in Registrul Comertului pe baza unei hotarari judecatoresti.
2. Cererea de inregistrare si functionare se ataseaza la Actul de Constituire a Cooperativei Agricole si Hotararii Administratiei, impreuna cu dovezile de plata pentru numarul minim de actiuni subscrise, sediul de birouri, precum si documentele cu privire la evidenta proprietatilor in cazul contributiilor in natura.
3. Cooperativa Agricola devine persoana juridica, de la data inregistrarii in Registrul Sicietatilor Cooperatiste.
DESEMNAREA MEMBRILOR, DREPTURI SI OBLIGATII
Drepturile si obligatiile membrilor cooperativei agricole sunt prevazute de Regulamentul Intern al Cooperativei. Legea Cooperatiei Agricole prevede urmatorul continut:
(Articolul 16 din lege)
1. Semnatari Actului de Constituire a unei Cooperative Agricole sunt considerati membri fondatori.
2. Calitatea de membru asociat se castiga prin semnarea Actului de Constituire de catre membrii fondatori sau pe baza unei cereri de a deveni membru, cu recunoasterea explicita a Actului de Constituire, aprobata de Comitetul Director si de catre Adunarea Generala, pentru toti solicitantii, de la data infiintarii coperativei.
3. Calitatea de membru asociat, in cadrul unei cooperative, se recunoaste oricarei persoane fizice sau juridice care:
se bucura de drepturi civile;
impartasesc un obiectiv comun;
au solicitat aderarea, cu exceptia membrilor fondatori;
subscriu si platesc numarul de actiuni prevazut in Actul de Constituire;
Respecta prevederile legale prevazute in Actul de Constituire al Cooperativei Agricole;
Respecta toate celelalte conditii prevazute in Actul de Constituire;
Achita valoarea a cel putin 30% din capitalul subscris, atunci cand un membru intra in cooperativa, urmand ca restul de 70% sa fie platit in cel mult 12 luni de la data la care persoana respectiva a primit statutul de membru;
4. Nu pot deveni membri fondatori si nu pot fi persoane oficiale alese prin vot acele persoane care, conform legii, sunt incapabile sau au fost acuzate de gestiune frauduloasa, trafic de influenta, fals si uz de fals, frauda, delapidare, sperjur, au dat si au primit mita, furt, precum si persoanele al caror cazier fiscal include fapte care contravin legii.
5. Drepturile si obligatiile membrilor cooperatisti sunt stipulate in Regulamentul
Intern si trebuie sa includa urmatoarele:
participarea membrilor cooperatisti la sedintele comune;
dreptul de a vota si de a fi ales director sau auditor al cooperativei;
participarea la distribuirea profitului net;
participarea membrilor cooperatisti la activitatile cooperativei;
dreptul la informare asupra activitatilor cooperativelor;
dreptul de a se retrage din cooperativa agricola;
dreptul de a beneficia de toate facilitatile si serviciile oferite de cooperativa agricola.
“Observatie: Orice persoana eligibila conform Regulamentului Intern al cooperativei agricole, poate solicita statutul de membru, din vointa proprie, oricand. Cooperativa agricola nu poate refuza o cerere de a deveni membru, fara a oferi explicatii intemeiate, si nici nu poate inaspri conditiile fata de conditiile indeplinite de membrii actuali. De asemenea, orice membru poate renunta de buna voie la statutul de membru al cooperativei, fara aprobare din partea cooperativei.
Membrii pot solicita rambursarea capitalului social platit atunci cand se retrag.”
(Articolul 17 din lege)
1.Toti membrii cooperatisti au drepturi si obligatii egale. Indiferent de cota de participare la capitalul social, fiecare membru are dreptul la un singur vot.
2.Membrii cooperatisti au dreptul la plata dividendelor proportional cu contributia la capitalul social.
“Observatie: Cu privire la dividendele la capitalul social, se impune fixarea unei limite superioare prin Regulamentul Intern al cooperativei. Fondul de rezerva nu va fi in intregime dat ca dividende, o parte din acesta va fi realocata pentru balanta administrativa in urmatorul an fiscal. De asemenea, sistemul capitalului social circulant, sistemul in care membrii vor adauga la capitalul social, prin utilizarea dividendelor, va fi stipulat in Regulamentul Intern si aprobat in sedinta comuna. Obiectivul cooperativei agricole nu este de a plati dividende, ci de a promova activitati comerciale in beneficiul membrilor. In acest scop, rata comisionului va fi tinuta la un nivel scazut, avantajand membrii, pentru a facilita activitatile comerciale. Cooperativa agricola nu va creste rata de comision cu scopul de a-si creste profitul. Rata dividendelor la capitalul social va fi stabilita anual, in sedinta comuna, iar limita va fi aceeasi cu rata dobanzii de la depozitele pe un an”.
(Articolul 18 din lege)
1. Intre membrii si cooperativa se stabilesc urmatoarele relatii:
partimoniale, in functie de numarul de actiuni detinute;
de munca, in cazul membrilor cooperatisti angajati cu contract individual de munca, conform legii;
comerciale, in cazul membrilor cooperatisti care beneficiaza de facilitati (in plus fata de serviciile asigurate) in dezvoltarea activitatilor comerciale.
2. Valoarea echivalenta activitatilor comerciale, pe baza relatiilor cooperatiste, se distribuie membrilor de catre cooperativa, iar venitul va fi impozat, conform Legii nr. 571/2003, referitoare la Codul Fiscal.
3. Membrii asociati ai unei Cooperative Agricole nu sunt obligati sa lucreze in cadrul cooperativei. Membrii asociati din cadrul unei cooperative, specialistii si alte persoane indispensabile, in numar aprobat, in sedinta comuna, pot fi angajati cu Contract de Munca, respectand Regulamentul Intern si Actul de Constituire.
(Articolul 19 din lege)
Obligatiile membrului asociat sunt limitate de numarul de actiuni subscris
(Articolul 20 din lege)
Reguli privind retragerea, suspendarea si excluderea unui membru asociat din cadrul cooperativei agricole, sunt prevazute in Regulamentul Intern.
Drepturile unui membru asociat inceteaza odata cu retragerea, excluderea, decesul sau dizolvarea.
Retragerea din cooperativa agricola se face in scris, iar rambursarea capitalului social se face in termen de trei luni, dupa incheierea raportului pe anul fiscal.
Membrul asociat poate contesta decizia de excludere in termen de 30 de zile de la anuntare. Contestatia se va discuta la urmatoarea Adunare Generala a Cooperativei Agricole, iar hotararea va fi comunicata membrului, in termen de 15 zile.
Hotararea adoptata in sedinta comuna poate fi contestata de catre membru, conform legii.
In caz de deces, drepturile si obligatiile patrimoniale ale descendentilor persoanei decedate vor fi stabilite conform legislatiei in vigoare.
In cazul dizolvarii, drepturile si obligatiile succesorilor membrilor asociati, persoane juridice, sunt stabilite in Actul de Constituire.
(Articolul 21 din lege)
In cazul incetarii calitatii de membru asociat, persoana respectiva are dreptul la restituirea valorii capitalului platit, dupa scaderea tuturor datoriilor catre cooperativa agricola.



ALEGEREA PROFILULUI ECONOMIC SI PREGATIREA REGULAMENTULUI INTERN
ALEGEREA ACTIVITATII COMERCIALE
Cooperativele agricole nu pot desfasura activitati economice care nu sunt permise de Legea Cooperatiei Agricole si de catre alte legi. Conform Legii Cooperatiei Agricole, activitatile economice se stabilesc dupa cum urmeaza:
(Articolul 16 din lege)
Diversele tipuri de cooperative, persoane juridice, pot lua nastere si functiona, desfasurand activitati economice, printre care:
Cooperative de Service, care asigura reparatii si intretinere in sistemul cooperatist, pentru micii producatori;
Cooperative de Achizitionare si Vanzare, care organizeaza vanzari comune a produselor agricole, precum si achizitionarea materialelor si mijloacelor tehnice necesare productiei agricole;
Cooperative de Procesare a Produselor Agricole, care furnizeaza produse specifice, de o anumita marca, in mod constant pe piata si in termen de garantie;
Cooperative Manufacturiere si Societati pentru Industria Mica, in domeniul agricol;
Societati cooperatiste de exploatare si administrare a terenului agricol, padurilor, activitatilor de pescuit si fondului animalier;
Societati cooperatiste de asigurari agricole si asistenta financiara mutuala;
Alte tipuri de cooperative agricole, organizate conform legilor in vigoare.
Caracterul si obiectivele cooperativei agricole sunt mentionate in Legea Cooperatiei Agricole, dupa cum urmeaza:
(Articolul 7 din lege)
Societatea agricola cooperatista are caracter comercial deoarece produce marfuri si servicii in domeniul agriculturii, si astfel:
asigura cadrul necesar membrilor cooperatisti de a obtine beneficii economice;
satisface nevoia membrilor asociati, prin furnizarea de mijloace de productie necesare;
obtine produse agricole, conform standardelor de piata;
creeaza conditiile necesare procesarii produselor agricole, obtinand produse finite, la standarde de piata si de consum;
Valorifica productia agricola;
Dezvolta socio-economic zonele rurale.
CUPRINSUL REGULAMENTULUI INTERN SI AL ACTULUI DE CONSTITUIRE
Legea Cooperatiei Agricole prevede ca Regulamentul Intern si Actul de Constituire sa aiba urmatorul cuprins:
(Articolul 11 din lege)
1. Actul de constituire trebuie sa cuprinda urmatoarele:
- denumirea societatii agricole cooperatiste, sediile acesteia si domeniul de activitate;
- tipul si gradul cooperativei
- lista cu numele, data si locul nasterii, codul numeric personal, adresa si cetatenia membrilor asociati persoane fizice, denumirea, numarul din Registrul Comertului si sediul membrilor asociati persoane juridice;
2. Regulamentul Intern al cooperativei trebuie sa includa urmatoarele:
-activitati alese, precum si lista exacta si completa a acestor activitati;
- perioada operationala a cooperativei agricole;
- cazurile prin care se pierde sau se castiga statutul de membru asociat in cadrul unei cooperative, precum si cazul de excludere;
- numarul si valoarea actiunilor, numarul minim si numarul maxim al actiunilor subscrise si platite de catre toti membrii asociati, specificandu-se contributia fiecarui membru asociat in numerar sau in natura si modul de evaluare, precum si data la care s-a platit intregul capital social;
- modalitati de plata a capitalului social si conditii de rambursare;
- Reguli privind alegerile, structura si atributiile Adunarii Generale, Comitetului Director si Comisiei de Audit, atributiile si indatoririle acestora;
- metoda de lichidare si dizolvare a unei cooperative agricole;
- metoda de distribuire a fondului de rezerva sau distributia pierderii la sfarsitul anului financiar, si metoda de stabilire a cotei minime a fondului de rezerva;
- metoda de convocare a Adunarilor Generale, Comitetului Director si a conditiilor privind deciziile de validare;
- Reguli de contabilitate si administrare a activelor ;
- conditiile de infiintare a sucursalelor, agentiilor locale fara personalitate juridica;
- drepturile si obligatiile membrilor cooperatisti;
- modalitati de transfer sau vanzare a cladirilor ori a altor bunuri incluse in activele cooperativei;
- oricare alta prevedere necesara pentru a respecta Ordonanta prezenta si alte dispozitii legale.
“Observatie: In afara de Regulamentul Intern al Cooperativei, se impun pregatirea si adoptarea regulamentelor privind practica comerciala si managementul. In cazul cand nu sunt stabile astfel de regulamente, se va aloca o perioada dde timp pentru luarea deciziilor. Se propun urmatoarele regulamente:
Regulamentul cu privire la sedintele comune (alegerea reprezentantilor, managementul sedintei comune, registrul sedintelor si altele);
Regulamentul cu privire la alegerea sau selectia directorilor si a comitetului director;
Regulamentul cu privire la afacerile personalului;
Regulamentul cu privire la operatiuni cu capitalul propriu;
Regulamentul cu privire la repartizarea fondului de rezerva;
Regulamentul cu privire la cresterea capitalului social;
Regulamentul cu privire la cursurile de pregatire ale persoanelor oficiale si ale angajatilor;
Regulamentul cu privire la calatoriile de afaceri ale persoanelor oficiale si ale angajatilor;
Regulamentul cu privire la activitati de marketing si de decontare;
Regulamentul cu privire la activitati de aprovizionare si de decontare, modul de colectare a chitantelor anulate;
Regulamentul cu privire la contabilitate (Legea cooperatiei agricole impune cererea de inregistrare);
Regulamentul cu privire la depozitele in bani, la decontari si banci desemnate;
Regulamentul cu privire la managementul activelor (Legea cooperatiei agricole impune cererea de inregistrare);
Regulamentul pentru creditarea membrilor;
Regulamentul cu privire la inchirierea terenului de la membri sau nemembri;
Regulamentul cu privire la inchirierea utilajului agricol;
Regulamentul cu privire la concedii;
Regulamentul cu privire la impartirea functiilor si competentelor intre angajati;
Regulamentul cu privire la controlul intern;
Regulamentul cu privire la controlul mutual al afacerii;
Regulamentul cu privire la audit;
Regulamentul cu privire la acceptarea de noi membri sau retragerea din cooperativa;
Alte regulamente
Regulamentul cu privire la expedierea (transportul) grupului de membri;
Alte regulamente privind activitatea operationala si de management (asigurarea agricola, asigurarea automobilelor aflate in proprietatea cooperativei).”

DENUMIREA COOPERATIVEI AGRICOLE
(Articolul 12 din lege)
1. Cooperativa agricola are propria sa denumire la care se adauga cuvintele “cooperativa agricola”.
2. Este interzisa folosirea denumirii de “cooperativa agricola” de catre alte organizatii care nu au regulamentul unei cooperative si nici structura acesteia.
“Observatii: Cu privire la denumirea unei cooperative agricole, se va evita pe cat posibil acelasi nume, care a mai fost deja inregistrat, verificandu-se denumirile cooperativelor la nivel national. In cazul in care doua cooperative au aceeasi denumire, tranzactiile comerciale si declaratiile de cont prin banca vor fi confuze si se poate ajunge la o lupta in instanta pentru acelasi nume si marca inregistrata. In concluzie, denumirea unei cooperative trebuie facuta cu atentie, solicitandu-se confirmarea de la Oficiul Comertului inainte de a solicita inregistrarea.”

STRANGEREA DE CAPITAL SOCIAL
Eliberarea certificatului de capital social
Cand o cooperativa agricola primeste capital social de la membrii sai, va elibera certificate de capital social sub forma unor chitante semnate de presedintele cooperativei agricole. Certificatele vor mentiona numele persoanei care a platiti capitalul social, numarul de actiuni si valoarea capitalului social. Coperativa va tine o evidenta clara a acestor certificate de capital social intr-un registru de capiotal social (carte mare), cu stampila, atat in registru, cat si pe certificat. Registrul de capital pentru fiecare membru va cuprinde si situatia la zi a cresterii de capital social pe membri individuali. Capitalul social strans se va afla in pastrarea si sub controlul presedintelui cooperatiei agricole.
Capital social-limita, pentru fiecare membru si valoarea unei actiuni
Regularizarea capitalului social prevazuta de Legea Cooperatiei Agricole se va face dupa cum urmeaza:
(Articolul 15 din lege)
Capitalul social autorizat al unei Cooperative Agricole va avea valoarea minima de 5.000.000 ROL (500 RON), pentru cooperativele de gradul I, si valoarea de 100.000.000 ROL (10.000 RON), pentru cooperativele de gradul II, alcatuit din actiunile subscrise si platile conform Actului de Constituire.
Numarul de actiuni platite initial nu poate fi mai mic decat 1/10 din totalul actiunilor subscrise, iar valoarea unei actiuni nu poate fi mai mic decat 1/10 din totalul actiunilor subscrise, iar valoarea unei actiuni nu poate fi mai mica de 100.000 ROL (10 RON).
“Observatie: Valoarea unei actiuni trebuie sa fie aceeasi pentru toti membrii care fac parte din cooperativa. De asemenea, nu se acorda dobanzi la capitalul social si nici nu se modifica valoarea unei actiuni cu rata inflatiei. Se va evita astfel situatia ca o persoana care a devenit membru cooperatist in primul an sa plateasca o valoare diferita pe actiune, fata de o persoana care a devenit membru dupa 3 sau 5 ani. Cooperativa agricola nu poate cere membrilor sai sa plateasca valori diferite pentru o actiune. Daca valoarea unei actiuni ar fi diferita fata de primul an, cei care au devenit membri la inceput s-ar putea simti nedreptatiti. Daca o cooperativa agricola cere membrilor sai sa plateasca valori diferite pentru o actiune, acest lucru este ilegal.
Pentru a mentine un raport corect intre membri noi si vechi, cooperativa poate cere noilor membri sa-si sporeasca numarul de actiuni pentru a balansa valoarea capitalului social platit, numai daca acestia o doresc, cooperativa neputand sa-i forteze sa plateasca aceeasi valoare. Capitalul social nu poate fi transferat de la un membru care s-a retras, la unul nou, si nici catre membrii familiei, in mod direct.
In cazul membrilor care se retrag, capitalul social trebuie returnat acestora, iar un nou membru este obligat sa plateasca capitalul social. Valoarea capitalului social poate fi diferita fata de valoarea inscrisa pe certificatul de capital social. In cazul in care capitalul social total al cooperativei agricole fluctueaza, atunci si valoarea totala a capitalului social impartita la numarul de actiuni va fluctua.
In cazul dezvoltarii cooperativei agricole, daca daca s-au inregistrat deficite sau exista conturi de datorii ale unor organizatii din afara, prima prioritate sunt debitele, apoi evaluarea capitalului social ramas, si, daca a mai ramas, acesta va fi returnat detinatorilor de capital, in functie de numarul de actiuni detinute. Daca nu exista o valoare calculata a capitalului social, atunci acesta nu poate fi returnat actionarilor (membrilor). Responsabilitatea membrilor este limitata de capitalul social, iar acestia nu pot fi obligati sa acopere restul datoriilor.
Pentru a evita astfel de situatii, directorii cooperativelor agricole au datoria de a veghea la bunastarea financiara a cooperativei, iar managementul administrativ este foarte important. Cu exceptia cazului dizolvarii, in general, valoarea mentionata in certificatul de capital social va fi returnata membrilor care se retrag.”
- Un membru asociat al unei cooperative poate detine actiuni conform conditiilor stipulate in Actul de Constituire, dar nu mai mult de 20% din intregul capital social al cooperativei.
“Observatii: Acest regulament previne orice posibila influenta asupra managementului cooperativei de catre un grup restrans de actionari majoritari. Intr-o astfel de situatie, marii actionari se vor retrage din cooperativa, creand dificultati de management. Pentru a evita astfel de situatii, se impune reglementarea limitarii detinerii de capital de catre un singur membru. ”
Fiecare societate cooperatista isi va evalua activele circulante si fixe, pentru a stabili valoarea actiunilor subscrise in natura de catre membrii asociati.
Dreptul cooperativei agricole de a conduce si administra terenul agricol se refera la proprietatile aduse in folosinta, precum si la terenul de orice natura, si care raman in proprietatea membrilor asociati, cooperativa avand dreptul de a le folosi si recolta.
Cresterea sau reducerea capitalului social autorizat si acceptarea de noi membri asociati se efectueaza conform hotararii Adunarii Generale a membrilor cooperatisti.
Hotararea Adunarii Generale, referitoare la cresterea sau reducerea de capital social, va fi publicata intr-un document, in Monotorul Oficial al Romaniei, daca aceste modificari sunt mai mari de 10% din capitalul social.
Daca reducerea capitalului social se face in proportie mai mare de 10% se va raporta Oficiului Comertului. Reducerea se aplica dupa un termen de 30 de zilede la anuntare.
Actiunile sociale pot fi cedate intre membrii cooperatisti, donate sau transmise ereditar. Cesionarea si donarea capitalului social, catre persoane din afara cooperativei agricole, se pot efectua numai cu aprobarea, in sedinta comuna si numai in cazul in care cumparatorul sau donatorul, dupa caz, solicita inregistrarea in registrul cooperativei.
Societatea cooperatista poate rambursa contravaloarea actiunilor numai in caz de deces, retragere sau excludere a oricarui membru asociat, sau la dizolvarea acesteia.
“Observatie: Rambursarea capitalului social, in cazul membrilor care se retrag din cooperativa, va fi limitata la valoarea capitalului social inscris pe certificatul de capital social, fara a mai adauga calculul actiunilor raportat la intregul capital social al cooperativei. Acest lucru va fi specificat in Regulamentul Intern al cooperativei. De asemenea, in cazul in care cooperativa inregistreaza datorii, dupa scaderea acestora de la membri, in functie de capitalul social detinut, acesta va fi returnat, fapt ce va fi mentionat in Regulamentul Intern.”

MODUL DE EVALUARE A CAPITALULUI SOCIAL IN NATURA
Numele membrului care plateste capital social in natura, tipul activului, valoarea calculata si numarul de actiuni oferite, pe active, vor fi specificate in Regulamentul Intern al Cooperativei. (Odata ce numarul de actiuni echivalent valorii activelor este determinat, nu se va mai proceda la o reevaluare a valorii, cand aceasta scade sau creste, in functie de pretul pietei, la un anumit moment. Activele sub forma de capital social sunt proprietatea cooperativei, care are libertatea de a dispune conform hotararilor din sedinta comuna);
Cooperativa agricola va solicita tribunalului local alegerea unui inspector, care sa controleze justetea valorii activului. (Se va confirma);
Presedintele si auditorul cooperativei vor verifica valoarea calculata si numarul de actiuni date platitorului. In cazul in care valoarea actiunilor date unui membru depaseste valoarea calculata a activelor, pierderea va fi acoperita prin distributie intre directori si platitorul de capital social. Pentru numarul de actiuni si valori su valoarea reala a activelor, se va considera donatie si va fi impozitata ca donatie, evaluarea se va face cu foarte multa atentie. Daca presedintele cooperativei elibereaza certificate de capital social cu valori care depasesc valoarea cativelor, se va considera deturnare de fonduri intentionata si abuz de incredere;
In cazul produselor agricole considerate capital social, cooperativa va calcula valoarea produselor raportata la pretul de piata, din momentul respectiv, si va stabili numarul de actiuni care vor fi repartizate fiecarui membru. Fluctuatia de pret a produselor nu va influenta numarul de actiuni. Atunci cand cooperativa vinde produsele si inregistreaza un profit, acesta va fi considerat ca profitul cooperativei si va constitui parte a dividendelor la capitalul social oferite tuturor membrilor. Atunci cand cooperativa inregistreaza pierderi din vanzarea produselor, acestea vor fi considerate pierderi de marketing, creand o diferenta intre valoarea stabilita pe actiune si pretul de vanzare, si va fi trecuta in contul comun al cooperativei;
In cazul cand o proprietate funciara (teren agricol) este oferita drept capital social, cooperativa va plati impozit pentru achizitionarea de teren, iar platitorul va plati impozit pentru vanzarea de teren si, in loc de numerar, va primi certificatul de capital social de la cooperativa;
Capitalul social in natura va fi folosit tinand cont de problemele mentionate mai sus. De aceea, pe cat posibil, se va constitui capital social in numerar. Capitalul social initial, necesar constituirii cooperativei, va fi achitat in numerar conform Legii Cooperatiei Agricole, In cazul in care un membru are un activ cu care participa la cooperativa, atunci, dupa infiintarea cooperativei, activul va fi vandut sau inchiriat in sistem leasing, cu contract, procedurile fiind mult mai usoare. Este posibil ca membrii sa plateasca integral sau partial capitalul social din venitul realizat din inchirierea in sistem leasing.

CONTROLUL CAPITALULUI SOCIAL
Registrul de Capital Social este o carte mare, foarte importantaatat pentru cooperativa, cat si pentru membrii sai, si va fi tinut in biroul cooperativei, in conditii foarte sigure. Se vor pregati doua tipuri de Carti Mari (register): un registru cu numele individual al detinatorilor de capital social si un registru cu situatia generala a capitalului social. Atunci cand are loc o modificare, aceasta va fi operata in ambele registre. Banca principala unde se va depozita capitalul social nu va fi aleasa numai de catre presedinte, ci va fi aleasa in sedinta comuna. Dobanzile generale de depozit vor fi administrate de catre cooperativa sub forma de profit pe fond, in beneficiul cooperativei. La sfarsitul anului fiscal, va fi adaugat la fondul de rezerva, la capitalul social, dupa cum se va hotari in sedinta comuna.
SEDINTA COMUNA PENTRU INFIINTAREA COOPERATIVEI AGRICOLE SI ALEGEREA PERSOANELOR OFICIALE
In sedinta comuna pentru infiintarea cooperativei agricole se va aproba Regulamentul Intern al Cooperativei, care va fi pregatit de catre membrii fondatori si de comitetul pentru infiintarea cooperativei, se stabili planul operational, se var alege directorii si auditorii, pe baza regulamentului intern aprobat. Numarul necesar de membrii care sa participe la sedinta comuna si sa aleaga persoanele oficiale este mentionat mai jos. Pentru succesul sedintei comune si pentru a evita lipsa de participare si discutiile in contradictoriu, se pot tine sedinte explicative pentru membri, in grupuri mici. Sedinta comuna pentru infiintarea cooperativei agricole este foarte importanta si rezultatul ei poate afecta viitoarele activitati ale cooperativei. De aceea, fiecare membru trebuie sa fie multumit, acesta fiind un prim pas in educatia lor. Se vor depune toate eforturile pentru succesul operational al sedintei. Se vor depune toate eforturile pentru succesul operational al sedintei.entru a evita monopolozarea discutiei de catre o singura persoana, sedinta se va desfasura in mod democratic, cu luari de cuvant, prin desemnarea vorbitorilor de catre presedintele sedintei numit de membri.
Politica sau planul cooperativei nu va fi impus de la varf, ci va fi sprijinit de catre cei mai multi membri. In cazul unui numar mare de mambei (cateva sute) care cu greu pot fi adunati intr-un singur loc, se pot alege reprezentanti care sa participe la sedinta comuna, iar modul de alegere al acestora va fi specificat in Regulametul Intern. (Articolul 23 din lege).
CONTINUAREA, DEZORGANIZAREA SI LICHIDAREA STRUCTURII ACTUALE
In cazul in care o organizatie prezenta este restructurata sub forma unei cooperative agricole, trebuie mai intai sa fie dezorganizata, pe baza Legii de inregistrare si raportata agentiilor competente. Daca organizatia existenta devine membru al cooperativei ca persoana juridica, atunci schimbarea statutului de a deveni membru cooperatist va fi hotarata in sedinta comuna odata cu contributia la capitalul social.
In cazul restructurari unei organizatii existente, pentru a deveni cooperativa, dificultatea majora pentru asociatiile agricole (Legea 36/1991) apare cu privire la eligibilitatea membrilor, returnarea proprietatii si rambursarea capitalului social. Acestea vor fi solutionate in sedinta comuna, pe baza Regulamentului Intern al Asociatiei. In acest caz, se va tine cont de urmatoarele:
a) Capitalul social platit in numerar va fi returnat membrilor odata si se va solicita contributia la noul capital social membrilor care doresc sa se alatura cooperativei;
b) Returnarea capitalului social in natura se va face in functie de valoarea activelor si numarului de actiuni date. In cazul in care nu s-a dat un anumit numar de actiuni membrilor care au platit, activele vor fi reevaluate la valoarea actuala si valoarea echivalenta proprietatii va fi returnata membrilor. In acest caz, daca asociatia a achitat contravaloarea operatiunilor de mentenanta si reparatie a utilajului agricol si cladirilor, aceste cheltuieli vor fi deduse din valoarea calculata;
c) In cazul proprietarilor de terenuri care nu sunt implicati in activitati agricole, daca acestia au platit capitalul social, pot deveni membri cooperatisti, iar daca nu doresc sa plateasca capital social, se vor incheia contracte de inchiriere in sistem leasing pentru terenurile agricole, intre cooperativa agricola si proprietarul de teren care nu este membru;
d) Procedurile de dezorganizare si lichidare sunt foarte complicate, asa ca este de preferat ca toti mambrii noii cooperative agricole, oferindu-se explicatii temeinice pentru acest lucru.
COMPETENTE SI INDATORIRILE DIRECTORILOR
ELIGIBILITATEA SI ALEGEREA DIRECTORILOR
(Articolul 27 din lege)
- Administrarea cooperativei agricole este controlata de actre Comitetul Director. Comitetul Director este alcatuit dintr-un numar impar de membri, dar nu mai putin de 3 (trei), alesi prin vot secret, in sedinta comuna, pe o perioada de patru ani, conform conditiilor prevazute in Regulamentul Intern. Primii directori sunt alesi de membrii fondatori.
- Comitetul Director se va intruni in fiecare luna, va fi convocat de presedinte si va adopta hotarari prin votul a 2/3 din membri.
- Nu pot fi alesi membri ai Comitetului Director acei membri asociati, care au fost condamnati pentru faptele penale prevazute de paragraful (4), articolul 16, din Legea prezenta;
-rii Comitetului Director nu pot fi in acelasi timp angajati ai cooperativei agricole. Ei pot fi remunerati conform hotararii Adunarii Generale;
- Sotul/sotia, precum si rudele pana l;a gradul trei, nu pot fi alesi mambri in acelasi Comitet Director;
- Membrii Comitetului Director nu pot indeplini in acelasi timp functia de administrator, director executiv si auditor in cadrul unor societati comerciale ca si cooperativa agricola.
OBLIGATIILE DIRECTORILOR
(Articolul 28 din lege)
Comitetul director are urmatoarele atributii:
sa respecte Actul de Constituire pe termen lung si sa indeplineasca hotararile Adunarilor Generale
sa supuna spre aprobare Adunarii Generale schema actuala a activitatilor economico-financiare si a bugetului de venituri si cheltuieli;
sa analizeze trimestrial activitatile economice financiare ale cooperativei agricole;
sa decida asupra numarului si structurii angajatilor unei societati cooperatiste;
sa puna bazele unor cooperari cu alte cooperative agricole. Acest lucru trebuie discutat si aprobat in Adunarea Generala;
sa asigure mijloacele necesare auditorilor pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu;
sa supuna Adunarii Generale, la sfarsitul fiecarui an fiscal, Raportul Operational Anual de Administrare.
PLATA GARANTIILOR IN NUMERAR
(Articolul 30 din lege)
1. Directori au obligatia de a depune, in maximum o luna de la alegerea in functie, a unei garantii in numerar, care nu poate fi mai mica decat echivalentul a zece actiuni. In cazul in care depozitul nu se face la termenul stabilit, li se va revoca dreptul de a fi membri in Comitetul Director;
2. Garantia in numerar prevazuta la paragraful (1) va fi returnata in cazul conducerii sau demisiei directorilor, dar numai dupa ce Adunarea Generala a aprobat situatia financiara anuala pe ultimul an fiscal si i-a degrevat de sarcini.
Aceasta garantie in numerar este controlata de auditorul cooperativei agricole (Articolul 37 din lege).

NUMIREA DIRECTORULUI GENERAL
(Articolul 31 din lege)
Comitetul Director poate desemna Directorul General;
Directorul General isi va duce la indeplinire obligatiile sub indrumarea Comitetului Director, avand statutul unui angajat al societati cooperatiste;
Sotul, sotia si rudele nu pot ocupa functie de Director General, in aceeasi cooperativa agricola.
OBLIGATIILE DIRECTORILOR
(Articolul 32 din lege)
-Directorii sunt trasi la raspundere de catre societatea cooperatista pentru urmatoarele:
a) efectuarea platilor de catre membrii ciooperatisti;
b) tinerea registrelor la zi, conform legii;
c) inregistrarea alocarii fondului de rezerva si metoda de distributie a acestuia;
d) managementul judicios si eficient al activelor cooperativei agricole;
e) respectarea obligatiilor, conform Legii si a Actului de Constituire.
- Directorii vor fi facuti raspunzatori impreuna cu predecesorii lor, in cazul in care au avut cunostinta despre nereguli inregistrate de fostii directori si nu au informat auditorii sau Adunarea Generala despre aceasta situatie.
LIMITAREA OARTICIPARII LA LUAREA DECIZIILOR A ACELOR DIRECTORI CARE AU PROPRIILE LOR AFACERI CE INTRA IN COMPETITIE CU ACTIVITATILE COMERCIALE ALE COOPERATIVEI AGRICOLE
(Articolul 33 din lege)
Directorul care, in mod direct sau indirect, intra in conflict de interese cu cooperativa agricola, trebuie sa specifice acest lucru in scris, informand ceilalti directori si auditori, pierzandu-si dreptul decizional in operatiunea comerciala respectiva. Aceeasi obligatie ii revine si directorului in cazul in care are cunostinta de faptul ca sotul/satia sau rudele pana la gradul al treilea sunt implicate intr-o afacere comerciala care intra in conflict de interese cu cooperativa agricola.
Directorul care nu ia nota de prevederile paragrafului (1) este responsabil de pagubele aduse cooperativei agricole.
PROCEDURILE LEGALE IN CAZUL DIRECTORILOR CARE PRODUC PIERDERI COOPERATIVEI AGRICOLE
(Articolul 34 din lege)
Adunarea Generala va hotari cu privire la pagubele produse de directorii cooperativei si la deschiderea unui proces penal.
Din momentul in care Adunarea Generala hotaraste deschiderea unui proces la tribunal, orice atributie a directorului respectiv inceteaza si se va proceda la inlocuirea acestuia.
Obligatiile directorului nu inceteaza pana cand nu se aproba in Adunarea Generala declaratia financiara anuala.
PRESEDINTELE COOPERATIVEI AGRICOLE
(Articolul 35 din lege)
Presedintele Comitetului Director al societatii cooperatiste nu este angajat. El/ea va fi remunerat conform hotararii Adunarii Generale
Competenta Presedintelui Comitetului Director se stabileste prin Actul de Constituire. Comitetul Director poate atribui o parte din competentele sale presedintelui.
“Observatie: Durata atributiilor de serviciu ale directorilor se stabileste la patru ani. Daca termenul este prea scurt sau directorii se schimba des, dupa perioade scurte de timp, atunci se vor asigura cursuri de pregatire a acestora pentru a explica ca activitatile comerciale ale cooperativei nu pot tine pasul cu schimbarile prea dese. Directorii pe termen scurt isi indeplinesc obligatiile fara a intelege cum se cuvine activitatile cooperativei. Se va evita pe cat posibil schimbarea prea deasa a directorilor, in scopul asigurarii unei activitati comerciale si a unui management stabil.
In situatia in care cooperativa implementeaza planul de management pe termen lung sau mediu, acesta va fi inmanat urmatorilor directori si va fi monitorizat, si revizuit pe toata perioada in care noii direxctori isi desfasoara activitatea.
Remunerarea directorilor se face cu conditia crearii unui fond de rezerva al cooperatiei. Astfel, atunci cand o cooperativa se lanseaza in activitati comerciale iar conditia de management nu specifica clar obtinerea unui profit sau inregistrarea unei pierderi, directorii nu vor fi remunarati. La safasitul anului fiscal, pe baza extrasului de cont, vor fi remunerati numai daca cooperativa a inregistrat un profit. In cazul in care directorii sunt remunerati in avans iar cooperativa inregistreaza piesderi, se considera inselaciune.
In ceea ce priveste angajatii unei cooperative, salariile acestora vor fi platite indiferent daca se inregistreaza profit sau pierdere, recunoscandu-se dreptul angajatilor pentru munca si serviciile prestate. Statutul directorilor este diferit de cel al angajatilor. Conform legii directorii unei cooperative nu sunt angajatii acesteia”.
COMPETENTELE SI OBLIGATIILE AUDITORILOR
Eligibilitatea auditorilor
(Articolul 36 din lege)
Adunarea Generala Ordinara alege la fiecare patru ani, din randul persoanelor din afara, unul pana la trei auditori cu caracter permanent, din care unul este expert contabil sau economist autorizat, si unul pana la trei auditori adjuncti. Nu pot fi numiti auditori, si isi pierd calitatea de auditor, angajatii unri societati cooperatiste, rudele directorilor pana la gradul al doilea, precum si sotul/sotia. In timpul concediilor, auditorii adjuncti, in functie de varsta, vor inlocui auditorii permanenti. Daca nu exista un numar suficient de auditori adjuncti pentru a completa numarul, ceilalti auditoei pot coopta unul din membrii societatii cooperatiste, pana la aprobarea acestuia in Adunarea Generala;
Expertul contabil sau economistul autorizat, care nu este membru cooperatist, isi poate indeplini activitatile ca persoana fizica sau juridica;
Conform legii, cel putin un auditor trebuie sa fie expert contabil sau economist autorizat, ales din randul membrilor Corpului Expertilor Contabili si Economistilor Autorizati din Romania.
OBLIGATIILE AUDITORILOR
(Articolul 37 din lege)
Auditorul are urmatoarele atributii principale:
Sa examineze, cel putin la fiecare trei luni, situatia registrelor cooperativei agricole, sa verifice operatiunile financiare si sa certifice daca documentele se justifica conform legii;
Sa supervizeze si sa controleze managementul cooperativei, acuratetea registrelor contabile, legalitatea raportului financiar si declaratia de profit/pierdere;
Sa efectueze periodic controale inopinante la casierii, cel putin o data pe luna;
Sa verifice, cel putin o data pe trimestru, situatia actiunilor in registru, existenta titlurilor si a garantiilor depozitate in locuri sigure, la societatile cooperatiste;
Sa verifice prezenta membrilor cooperatisti la Adunarile Generale si modul in care acestea au fost tinute;
Sa certifice declaratia financiara anuala, sa redacteze propriul lor raport, cu cel putin 10 zile inainte de data la care s-a convocat Adunarea Generala;
Sa supervizeze operatiunile de lichidare a unei societati cooperatiste;
Sa ia parte la toate sedintele Adunarii Generale si sa se asigure ca dispozitiile legale ale Actului de Constituire sunt respectate de directori;
Sa participe la sedintele Comitetului Director;
Sa verifice respectarea depozitului de garantie de catre directori;
Auditorii delibereaza in sesiuni, iar concluziile lor sunt inscrise intr-un registru special;
Controlul si verificarile pot fi efectuate de fiecare auditor pe rand;
Auditorii sunt responsabili de modul in care isi exercita mandatul fata de cooperativa;
Auditorii trebuie sa depuna o garantie, la jumatate din valoarea celei depuse de directori, in termen de o luna de la alegerea lor. Auditorii pot fi remunerati cu o indemnizatie fixa stabilita de catre Adunarea Generala.
Mandatul unui auditor inceteaza in cazul demisiei sau concedierii
Auditorii pot fi revocati din functie de catre Adunarea Generala, conform prevederilor din Actul de Constituire.
“Observatie: Auditul (controlul intern) trebuie asigurat in mod continuu. Continutul unui audit trebuie sa cuprinda nu numai controlul contabilitatii, ci si controlul managementului, pentru a identifica eficienta operationala, a aplica metode de management stiintific, asigurand o continua imbunatatire a acestuia.
Se impune stabilirea unui sistem de control intern de catre angajati sau stabilrea unui sistem de control mutual pentru desfasurarea unei activitati cu numar mare de angajati, pentru a preveni eventuale greseli si deturnari de fonduri. Aceste eforturi vor spori prudenta membrilor cooperatisti. De remarcat ca o cooperativa agricola poate intampina dificultati de management, datorita greselilor de birou si deturnarilor de fonduri.
Cheltuielile cu auditorii vor fi prevazute de cooperativa in contul general. In cazul in care cooperativa nu are bani sa plateasca auditorii, atunci nu se va putea asigura un audit corespunzator si va fi dificil sa se identifice greseli in contabilitate sau sa se imbunatateasca managementul.”
PROCEDURI DE DEZORGANIZARE A COOPERATIVEI AGRICOLE
Prevederile Legii Cooperatiei Agricole privind dezorganizarea cooperative agricole sunt urmatoarele:
(Articolul 35 din lege)
Dizolvarea unei societati cooperatiste poate avea loc in urmatoarele situatii:
a) imposibilitatea atingerii obiectivelor operationale;
b) diminuarea capitalului social autorizat sub valoarea de 50 % din valoarea minima a capitalului social necesar infiintarii unei societati cooperatiste;
c) reducerea numarului de membri asociati sub numarul minim prevazut de lege;
d) in cazul in care Adunarile Generale nu s-au tinut timp de doi ani consecutivi;
e) falimentul cooperativei agricole;
f) imposibilitatea votarii directorior si auditorilor, conform Actului de Constituire;
g) alte situatii stabilite de lege sau de Actul Constitutiv al societatii cooperatiste.
(Articolul 54 din lege)
Societatile cooperatiste infiinate pe o perioada limitata de timp, pot decide asupra continuarii activitatii in Adunarea Generala, care are nevoie de majoritatea a cel putin doua treimi din numarul total de membri asociati pentru luarea unei decizii. Actul de Constituire poate prevedea si alte conditii in afara de acestea.
(Articolul 55 din lege)
(1) Inaintea luarii deciziei de dizolvare, societatea cooperatista este verificata de Departamentul de Administrare si Audit, care va raporta concluziile in sedinta Adunarii Generale.
(2) Decizia Adunarii Generale de a continua activitatile agricole trebuie comunicata membrilor cooperatisti si inregistrata in termen de trei zile, in Registrul Comertului si la Directia Generala a Finantelor Publice si Auditului de Stat.
(Articolul 56 din lege)
(1) In cazul dizolvarii si lichidarii unei societati cooperatiste, Adunarea Generala sau, dupa caz, magistratura competenta va desemna lichidatorii.
(2) Documentul de Numire a Lichidatorilor va fi inregistrat la Camera de Comert si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a.
(Articolul 57 din lege)
(1) Lichidatorii isi vor duce la indeplinire activitatile, conform prevederilor legale din Legea nr. 64/1995, care se refera la procedurile judiciare de reorganizare si faliment, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul lichidarii, ca urmare a platilor datoriilor si a actiunilor restituite, aprobate de Adunarea Generala, activele ramase in urma lichidarii activitatii comerciale vor fi impartite de catre societatea cooperatista membrilor sai, proportional cu valoarea actiunilor platite.

“Observatie: In cazul lichidarii unei cooperative agricole, capitalul social platit este rambursat membrilor actionari, dupa confirmarea urmatoarelor puncte:
Daca membrii actionari au platit capitalul in natura, cooperativa agricola va fi eliberat certificate de capital social prin calcularea valorii activelor aduse de membri. Acest tipde active nu vor fi returnate membrilor in situatia lichidarii. Capitalul social platit in natura este considerat un bun al cooperativei agricole si valoarea sa se schimba in functie de depreciere. Daca acea cooperativa inregistreaza pierderi, prioritara devine stabilirea datoriilor, si valoarea unei actiuni se va calcula pornind de la activele ramase, impartind la numarul total de actiuni. In acest caz, valoarea mentionata pe certificatul de capital social nu este garantata, limita maxima devine valoarea inscrisa pe certificate.
Daca valoarea calculata este zero sau minus, capitalul social va fi returnat membrilor.”

a intrebat cineva dar nu mai dau de el poate il ajuta asa:D
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 20:26, 4 Iulie 2010
@cmgcc...ati fi putut doar sa amintiti legea in cauza si eventual articolele ce interesau persoana.Ma gandesc ca ati putea edita mesajul si sa faceti cum v-am sfatuit...
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, legal in cadrul unei cooperative agricole trebuie ... Dany0126 Dany0126 Buna ziua, legal in cadrul unei cooperative agricole trebuie sa fie minim 3 cenzori dintre care unul expert contabil, dar ceilalti 2 pot fi membrii in cadrul ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie de parinti Nicolae blendea Nicolae blendea Dacă 3 din 4 asociați fondatori din care 2 sunt membrii au lipsit la o ședință făcută de președinte, ședința e statutara. ?Președinții de clase ce ... (vezi toată discuția)
Sindicat ,audit crislor crislor la sindicate la depunerea bilantului contabil pe 2008 este nevoie de cenzorii, este nevoie si de audit ? Multumesc mult . (vezi toată discuția)