avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: mama, care e destul de in varsta, si care a avut ceva probleme cu fratele meu (a fost deseori molestata de el, ani de zile, si a ajuns chiar sa fie data in judecata de el), doreste sa imi lase numai mie apartamentul in care locuieste. In plus, de cativa ani, el nici nu mai tine legatura cu ea, eu sunt cea care o ingrijeste si o ajuta financiar. Stiu ca testamentul este atacabil, iar acum incercam sa aflam daca exista alte metode pentru ca mostenitorul sa fiu practic numai eu. Imi puteti da variante?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: simoalin , utilizator 12:32, 5 Iulie 2010
Nu trebuie sa asteptati sa deveniti mostenitor. Puteti face contract de vanzare-cumparare intre mama si dvs.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
Ana Mocanu, utilizator
un contract de vanzare cumparare cu cineva din familie nu poate fi atatcat?
si inca ceva: un contract de vanzare cumparare nu se incheie in fata unui notar? nu trebuie sa existe si un schimb financiar intre parti? daca mama incheie un asemenea contract s-ar presupune ca ar trebui sa si incaseze niste bani, la care evident au dreptul ulterior toti mostenitorii...
Orice act juridic poate fi atacat.
Ati observat foarte bine ca la incheierea unui contract de vazare cumparare trebuie sa apara si un pret pe care dvs sa il platiti. In caz contrar, acest ace poate fi considerat o donatie deghizata.
Cel mai bine ca mama dvs sa incheie un contract de vanzare cumparare sau o donatie cu o terta persoana, poate copilul dvs, in situatia in care suntei casatorit si aveti copii.
Va sfatuiesc astfel motivat de faptul ca copii dvs nu sunt mostenitorii directi ai mamei dvs, drept penmtru care atacarea contractului de vanzare cumparare sau de donatie este mai dificila.
Av. Mihai Vaduva
multumesc. donatia este o alta varianta. sunt casatorit si am copii, insa copilul este minor. in acest caz poate el fi beneficiarul unui act de donatie? si daca adoptam aceasta varianta, care ar fi modalitatea de atac din partea persoanelor interesate?

multumesc!
buna ziua.
va recomand sa incheiati cu mama dvs un contract de intretinere.

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare-cumparare intre copii si parinti se poate ataca? donatie sau act de vanzare-cumparare? ContSters128950 ContSters128950 Buna ziua, Am citit ca un act de vanzare cumparare intre parinti si copii, ar putea fi atacat, putand fi considerat o donatie simulata si ca situatia in ... (vezi toată discuția)
Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor argoss argoss mama mea a decedat tatal meu nu avea acte cu ea,,nu au avut casa tatal meu a cumparat un apartament cu a 2 sotie....acuma intreb eu mai am vreun drept dupa ... (vezi toată discuția)