Buna seara. Am si eu o intrebare. Daca lucrez cu norma de 4 ore si cartea de munca este tot cu norma de 4 ori beneficiez de aceleasi drepturi ca si cum as lucra cu norma intreaga? Adica daca ma imbolnavesc si ma internez trebuie sa platesc ceva sau beneficiez de gratuitate? Daca dupa 1 an nu mai lucrez pot beneficia de somaj sau de indemnizatia pentru cresterea copilului? Va rog sa imi raspundeti cat mai repede. Va multumesc anticipat.
1. Avand CIM cu 4 ore pe zi aveti aceleasi drepturi ca si ceilalti cu 8 ore pe zi: concediu de odihna la fel, stagiu de cotizare la pensie la fel, beneficiati de servicii medicale la fel, beneficiati de CCC pana la 2 ani la fel.
2. Singura problema este la somaj: fiind un program cu 4 ore pe zi trebuie sa aveti 24 de luni lucrate si cotizate la somaj, inainte de concediere, pentru a beneficia de indemnizatie de somaj
Buna seara. Va multumesc frumos pentru raspuns.
As mai avea o intrebare. Se poate face cartea de munca daca am dar actele necesare si anume copie C.I.,copie certificat nastere, adeverinta de la medic ca sunt apt pentru munca, adeverinta ca am terminat facultatea, declaratie ca nu am mai avut carte de munca, dar fara sa fi semnat inainte vreun contract de munca?
Mai beneficiaza angajatorul de ceva de la stat daca eu am terminat facultatea in iulie 2009? Va multumesc anticipat!
1. Carnetul de munca se intocmeste in momentul in care aveti primul CIM, de catre angajator sau de catre ITM.
2. Carnetul de munca nu mai este un document oficial decat pana la 31.12.2010 asa ca nu mai are rost sa il mai completati acum. Stagiile de cotizare la Pensii, Sanatate si Somaj sunt evidentiate la institutiile respective in baza declaratiilor lunare nominale pe care le intocmeste si le expediaza angajatorul catre institutiile amintite. Dupa incetarea fiecarui CIM cereti angajatorului sa va elibereze o adeverinta de vechime, daca doriti neaparat.
3. Angajatorul beneficiaza de facilitati de la AJOFM daca angajeaza absolventi din ultimul an de studii, pana la aparitia noii promotii. Se pare ca la dvs. nu se mai poate deoarece noua promotie de absolventi (2010) tocmai a aparut.
Va multumesc din nou pentru raspunsul acordat. Acum revin cu cateva nelamuriri in vedere cu contractul meu de munca.
In contractul de munca sunt incadrata ca economist 244101, iar la durata muncii este specificat in felul urmator:
1. O norma intreaga, durata de munca fiind de 4 ore/zi, 20 ore/saptamana.
...
2. O fractiune de norma de 4 ore/zi(cel putin 2 ore/zi), 20 ore/saptamana.
Aici nu inteleg daca sunt incadrata cu 4 ore/zi sau se cumuleaza cele 2 si sunt considerate 8 ore/zi.
O alta intrebare ar fi urmatoare: La contractul meu de munca nu este specificat salariul brut, desi contractul este inregistrat la fortele de munca. Este posibil acest luru?
Va multumesc anticipat!
Cu respect,
Delia
1. Daca aveti un exemplar din CIM, inregistrat la ITM, mergeti cu acesta la ITM si aratati-le ce prostie au facut cand l-au inregistrat:
- nu poti avea si norma intreaga si fractiune de norma pe acelasi CIM (plus completarea incorecta de "norma intreaga" cu 4 ore pe zi(!?);
- un CIM este nul daca nu este completat la toate rubricile.
2. Cand ati semnat CIM nu ati vazut ca nu este bine completat? Daca ati luat vreun salariu pana acum nu ati vazut pe statul de plata ce salariu aveti?
3. S-ar putea ca pe exemplarele dela angajator si de la ITM sa aiba salariul trecut si sa fie in afara asteptarilor dvs.
4. Cereti, mai intai, explicatii angajatorului. Mergeti la Comp. resurse umane si cereti explicatii si sa va arate si exemplarul din CIM aflat la dosarul dvs. de personal.