avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Avans integral livrare autoturism facturat inaintea ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Avans integral livrare autoturism facturat inaintea majorarii TVA.

Am solicitat ca pers. fizica unui dealer auto cumpararea unui autoturism in sistem cash plus REMAT. Mi s-a intocmit factura de avans integral, cu cota de TVA 19%, insotita de bon fiscal in martie 2010, pentru livrare pe 15.06.2010 . Masina va sosi insa cu intarziere din vina producatorului, dupa data de 01.07.2010 cand cota de TVA va fi 24%. Eu am platit integral masina inainte de 01.07.2010 cu TVA 19%, plus cele 3 vauchere, dar am aflat ca acea factura ar fi proforma (nu scrie nicaieri) si vor emite alta factura unde voi fi taxat cu regularizarea noului TVA
Cum procedez in acest caz, ca nu-mi permit sa mai dau 600 E?X-( Cum sa poate emite factura finala cu pretul stabilit initial?
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
iordantonio, utilizator
din punctul meu de vedere nu trebuia emisa factura proforma ci factura finala ca si dvs ati achitat pretul final.. e problema dealerului sa se descurce daca are angajati incompetenti
factura de avans nu reprezinta factura prin care se transfera dreptul de proprietate.
exigibilitatea taxei a intervenit in momentul facturarii avansului, dar codul fiscal obliga la regularizare si aplicarea cotei in vigoare la data livrarii efective a autovehiculului, deci acei "incompetenti" au procedat corect, conform legilsatiei in vigoare.

daca dvs. spuneti ca dealerul nu si-a respectat termenul de livrare, respectiv 15.06.2010, ii puteti cere acestuia sa suporte diferenta de taxa din marja sa de profit.

toate cele bune!

Parerea mea in legatura cu aceasta speta bazandu-ma pe prevederile articolului 134 integral cu subpunctele aferente :

ART. 134

Faptul generator şi exigibilitatea - definiţii

(1) Faptul generator reprezintă faptul prin care sunt realizate condiţiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.
.....................................................................................................................................
(5) În cazul schimbării regimului de impozitare se va proceda la regularizare pentru a se aplica regimul de impozitare în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2) lit. a), numai dacă factura este emisă pentru contravaloarea parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, şi la art. 1342 alin. (2) lit. b), dacă a fost încasat un avans pentru valoarea parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii. Prevederile acestui alineat nu se aplică pentru micile întreprinderi prevăzute la art. 152, care se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 153.

ART. 1342

Exigibilitatea pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(1) Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:

a) la data emiterii unei facturi, înainte de data la care intervine faptul generator;

b) la data la care se încasează avansul, pentru plăţile în avans efectuate înainte de data la care intervine faptul generator. Fac excepţie de la aceste prevederi avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Avansurile reprezintă plata parţială sau integrală a contravalorii bunurilor şi serviciilor, efectuată înainte de data livrării sau prestării acestora;

Din cumularea acestor prevederi eu inteleg faptul ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii avansului anterior momentului la care intervine faptul generator .

Din pacate ei au emis factura proforma , ceea ce contravine legislatiei , aveau obligatia emiterii facturii fiscale si in acest caz se aplicau prevederile codului fiscal .

Gresesc ?



Cred ca am generat o confuzie: Factura primita pe 20.03. cand am achitat integral masina ESTE factura fiscala, de culoare albastra pe care scrie "avans integral" auto marca, tip, valoarea, valoarea TVA, si jos totalul de plata, fiind insotita si de bonul fiscal aferent, dar nu reprezinta in totalitate contravaloarea masinii, deoarece masina fiind achizitionata in sistem cash plus REMAT, le-am dat tot atunci si cele 3 vauchere cu valoare nominala de 3800 Ron. In acel contract denumit de ei Solicitare de achizitie auto in sistem cash REMAT e trecut pretul integral (echivalentul in lei al pretului in EURO-DDP, stabilit dupa negociere). Despre factura proforma acum am auzit si nu stiu nici cum arata (cred ca trebuie sa aiba tiparit pe ea cuvantul proforma). Cred ca a mea este o factura finala a masinii din moment ce-am platit totul si am asteptat livrarea, care a intarziat o luna (15.06-15.07). Cine banuia ca astia majoreaza intre timp din senin TVA-ul? De ce trebuie sa ne jucam de-a facturile si sa primesc una initial, apoi s-o anuleze si sa-mi faca alta la ridicarea marfii, ptr. ca se schimba TVA peste noapte? X-( Eu am platit odata de buna credinta pretul solicitat inclusiv TVA (19%) plus 3 vauchere, daca stiam atunci ca mi se vor mai cere 600 Euro nici nu mai cumparam. Era o norma de bun simt ca acelor contracte aflate deja in derulare sa li se aplice vechiul TVA si numai celor de dupa 1 iulie sa li se aplice cei 24%. Dar ce sa mai vorbim despre norme de aplicare, e prea mult in tara asta...
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
iordantonio, utilizator
ART. 140(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

Alte discuții în legătură

Tva 19 sau 24% irinuka2005 irinuka2005 Buna ziua As dori daca aveti amabilitatea sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care sa zicem ca acors un discount financiar pt care emit factura in ... (vezi toată discuția)
Probleme cu tva 5% la apartamente matus matus Am o nelamurire cu privire la cota de 5 % tva , in ordonanta scrie ,,locuinta sa fie locuibila ca atare\', deci ce se intelege ca ap. poate fi semifinisat( cu ... (vezi toată discuția)
Tva 5% dariuss dariuss Buna ziua. Am si eu aceeasi problema cu cota unica de 5%. Am cumparat 2 ap anu trecut si ambele antecontracte sunt facute pe numele meu dar asta nu cred ca ... (vezi toată discuția)