legalizati hotararea, sa se treaca pe ea definitiva si irevocabila, apoi in termen de 3 ani e la emiterea ei, puteti apela la uin executor ca sa treaca la executare.
Intervalul de timp in care puteti obtine o sentinta definitiva si irevocabila nu-l poate estima nimeni.
In primul rand este vorba despre introducerea unei actiuni in instanta. In functie de obiectul acesteia, se vor administra probele necesare in dovedirea acesteia. Instanta de fond pronunta o hotarare, care poate fi definitiva (cand nu poate fi atacata cu apel), dar nu irevocabila.
A. Sentinta nu este definitiva
De la pronuntare mai curge un termen de 1 - 3 luni pana la redactare. Apoi se comunica partilor care au la dispozitie un termen de 15 zile sau 30 zile, in functie de obiectul cauzei pentru declararea caii de atac a apelului.
1. Niciuna din parti nu declara apel
Hotararea instantei de fond ramane definitiva si irevocabila prin neapelare la data expirarii termenului de declarare a apelului pentru toate partile.
La acea data, partea care a castigat poate merge la instanta si depune o cerere timbrata impreuna cu hotararea in original pentru a solicita investirea cu formula definitiva, irevocabila si executorie a hotararii. Aceasta procedura dureaza cam o saptamana, depinzand de la instanta la instanta.
Dupa ce este investita, veti merge cu ea la un executor judecatoresc unde veti depune o cerere pentru executarea silita a debitorului, daca acesta nu indeplineste obligatiile stabilite in sarcina sa de catre instanta prin dispozitivul hotararii.
Executorul va forma un dosar executional, va depune cerere la instanta insotita de hotarare pentru a solicita incuviintarea executarii silite. Aceasta procedura dureaza cam 2 saptamani, depinzand de la instanta la instanta. Dupa ce instanta va incuviinta executarea silita, se va trece la executarea silita propriu-zisa prin toate mijloacele permise de lege.
2. Una din parti declara apel
Dupa expirarea termenului de declarare a apelului cu toate partile dosarului, dosarul se trimite la instanta imediat superioara pentru judecarea apelului.
Dupa solutionarea apelului, sentinta devine definitiva, apoi va dura un termen pana cand instanta va redacta decizia si o va comunica partilor.
Dupa comunicarea deciziei de apel, partile au dreptul de a o ataca cu recurs daca nu sunt multumite de solutionarea apelului.
B. Daca hotararea este definitiva (nu poate fi atacata decat cu recurs)
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicare. In faza recursului doar inscrisurile noi pot fi admise ca probe, astfel ca solutionarea recursului va fi rapida (1 - 3 termene de judecata).
Dupa solutionarea recursului, hotararea instantei de fond devine irevocabila.
Cand devine irevocabila, hotararea se poate investi cu formula executorie. ;)
va multumesc pentru raspunsurile dvs punctuale.
ce ma mai intereseaza este daca sunt obligatorii DUPA emiterea sentintei definitive si irevocabile si inaintea executarii silite chemari la conciliere, somatii, instiintari de plata etc???
este corect sa se apeleze la executor fara existenta acestora?
puteti merge direct la un executor, di este bine de stiut ca in cazul in care nu are ce executa din 6 in 6 luni sa faceti cate o cerere de staruinta in executare, pentru ca altfel executarea se perima de drept , conform art. 389 cod procedura civila.