avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... audiere ca martor in proces de divort a unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

audiere ca martor in proces de divort a unui minor

Buna ziua,
am termen in cadrul procesului de divort pe 09.09.2010, iar fiica mea care doresc sa fie audiata implineste 10 ani pe data de 10.09.2010. Poate fi ea audiata de judecator atunci? cum trebuie sa procedez eu? cand trebuie sa formulez aceasta cerere? eu intentionez sa depuna atunci marturie ( din cate am citit nu va depune juramant...si va fi in camera consiliului) pe 09.09.2010 nu as vrea sa o deranjez de la scoala. in speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 08:37, 7 Iulie 2010
Minorul nu este audiat ca martor in procesul de divort. El nu depune "marturie" cu privire la imprejurari de fapt.

El este ascultat. El are dreptul (ascultarea este intai de toate un drept al copilului) de a-si exprima opinia cu privire la o problema care il priveste (incredintarea sa in cazul in speta). Ea are semnificatia ce indeobste se atribuie unei consultari.

Nu confundati ascultarea copilului cu depozitia unui martor.

Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit 10 ani. Dar poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani (si nu cred ca vreun judecator nu ar audia un minor la 09.09 pe motiv ca implineste 10 ani abia ...maine).

Dar scoala nu mai incepe pe 15 ?:-/
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
romascanu, moderator
multumesc de raspuns!
voiam sa stiu cum trebuie sa procedez....trebuie sa fac o cerere pe care sa o anexez la dosar inainte de 09.09 sau imi exprim aceasta dorinta de a fi ascultat copilul in sedinta din 09.09. ( as dori sa aflu lucrul acesta deoarece banuiesc ca urmatorul termen va fi undeva dupa 3 saptamani....cand deja scoala incepe)
pentru mine este foarte important ca copilul sa fie ascultat din mai multe motive: tatal are un ''comportament ''verbal extrem de violent si vulgar.....si sub pretextul de a vizita copila ii face placere sa se manifeste ca atare
anul trecut am fost nevoita sa cer suspendarea divortului...pentru ca nu aveam martori cu care sa sustin comportamentul sotului....ulterior s-a intamplat sa ma loveasca in strada....si am obtinut un certificat medico legal......plangerile nenumarate la politie
copila refuza sa il intalneasca...pentru ca stie ceea ce face el....
am mers cu copila la psiholog
multumesc de raspuns!
Actiunea de divort nu poate fi admisa decat in situatia in care se administreaza probe din care sa rezulte ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si aceasta nu mai poate continua.Cu alte cuvinte fara administrarea probei cu martori ( martori care pot fi si rude ) actiunea nu poate fi dovedita.Pe langa aceste probe se mai pot administra proba cu inscrisuri , ancheta sociala si interogatoriul paratului cu privire la capatul de cerere privind incredintarea.
Ascultarea minorului cu varsta minima de 10 ani este obligatorie potrivit legii, insa ascultarea acestuia priveste doar optiunea sa cu privire la incredintare.
Ascultarea minorului se face in camera de consiliu .
In divort pot fi martori rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv , in afara de descendenti.;)
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu ... viorelv viorelv La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu prezenta unui avocat sau a unui psiholog sau este destul sa fie de fata unul dintre ... (vezi toată discuția)
Buna ady2390 ady2390 la un divort copii sunt luati in considerare ca martori? cine altcineva poate sa vada si sa auda mai bine ca si copii ce se intampla in casa ?? (vezi toată discuția)
Divortul nelutu01 nelutu01 buna seara! am si eu o nelamurire, din casatorie rezulta un minor de 11 ani, divortul poate fi de comun acord? se audiaza si minorul la proces? (vezi toată discuția)