avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto , vatamare corporala, procedura
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto , vatamare corporala, procedura

Buna ziua, din pacate ma vad nevoit sa apelez la cunostintele d-voastra, pentru a ma lamuri cu cateva aspecte:

In urma cu aproximativ o luna de zile o cunostinta de a mea a avut un accident de masina (a intrat in alt autoturism). Vinovat este cunostinta mea. Din masina accidentata a reiesit o persoana cu fracturi la ambele picioare , a fost operata si in 20 de zile a fost externata . (inca nu se poate deplasa , picioarele fiind in ghips).

In tot acest timp cunostinta s-a asigurat ca persoana respectiva sa benfecieze de cel mai bun tratament ,vorbit cu doctorii, cate-o maslina si-o jumara, familiei i-a luat alta masina, plus mici cheltuieli de medicamente.etc.( deh...sistemul mirifc romanesc).
Timp in care cunostinta nu a aflat nimic de la politie,doar ca daca spitalizarea depaseste 60 de zile e cauza penala si tinand cont de situatia partii vatamate cu siguranta va depasi 60 de zile pana isi va reveni complet.
Pana in prezent, asigurarea (RCA) nu a efectuat nici o plata, fiind deschise 2 dosare :unul pentru vatamare , unul pentru autoturism.
Relatiile dintre familiile respective sunt bune, tinand cont de situatia data.

Ce se poate intampla? Cum se poate ajunge la o intelegere? Cam ce suma poate sa primeasca de la asigurator? Cui trebuie sa se adreseze in vederea solutionarii ? (procurorului, politiei?) .

Inca nu s-a ajuns la avocati , amenintari, pretentii (spera sa nu se ajunga)

Daca sunteti amabili, va multumesc anticipat.
partea vatamata trebuie sa se adreseze societatii la care cel vinovat are RCA-ul. in cazul in care societatea refuza sa dea curs solicitarii, partea vatamata va trebui sa actioneze in judecata societatea de asigurari,pentru despagubiri, pe calea dreptului civil
Pentru a nu deschide un nou topic , ma risc sa intreb aici.

Politia sau procuratura cer "din oficiu" eliberarea unui certificat medico legal?

Daca se ajunge la intelegere intre parti , hartia se depune la politie si procuratura sau doar la politie, urmand sa trimita dosarul la procuratura?

Daca totusi se elibereaza un certificat medico-legal cu un nr de zile de ingrijire sub 60 de zile, ce risca faptuitorul? ( la alin. 1 si 3 )
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra integritatii corporale sau sanatatii,
reglementate de sectiunea II, cap. I, t. II, art. 184, C. pen., partea speciala. Infractiunea consta in savarsirea din culpa a unei lovituri sau a unor acte de violenta sau a oricarei alte fapte prin care s-a pricinuit unei persoane o vatamare ce a necesitat, pentru vindecare, ingrijiri medicale mai mult de 10 zile, precum si fapta din culpa prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita, pentru vindecare, ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile.

Art. 184. - Vatamarea corporala din culpa

Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savârsite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
( pedeapsa cu inchisoarea poate fi suspendata conditionat, in temeiul art . 81 din Codul penal .)
Când savârsirea faptei prevazute în alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta în alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savârsite de catre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, si închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevazute în alin. 1 si 3, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto cu victime - parte vinovata ada h ada h Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: O persoana foarte apropiata a comis un accident auto (incalcase linia continua si s-a ciocnit ... (vezi toată discuția)
Mai putin de 10 zile ingrijiri medicale si plangere mili999 mili999 Acum 2 sapt am lovit un biciclist. Deocamdata astept sa vina certificatul medico-legal. Banuiesc ca acolo o sa scrie de cate zile de ingrijiri medicale a avut ... (vezi toată discuția)
Legea 202 mica reforma in justitie Rus Simona Rus Simona Este intrat in vigoare noul cod penal ? Cel ce urmeaza este articolul corect ? ...ma intereseaza mai exact ultimul alineat. Multumesc Vatamarea ... (vezi toată discuția)