avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii -25% si din concediul de odihna?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

-25% si din concediul de odihna?

Valoarea pecuniara a concediului de odihna in invatamant se supune reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor?#-o
Cel mai recent răspuns: vali.herea , utilizator 16:26, 11 August 2010
Se pare ca exista o scapare a legii vis-a-vis de aceasta situatie a invatamantului.... se asteapta Normele metodologice.
Revin cu lamuriri . Astazi, in urma discutiilor purtate cu Inspectoratul scolar si cu Directia de finante si "intorcand" legile in vigoare pe toate partile, am ajuns la urmatoarea concluzie : drepturile pentru concediul de odihna sunt denumite prin sintagma "indemnizatie de concediu", deci in Legea 118/2010, aceste drepturi se asimileaza indemnizatiilor de la art 1. In consecinta DA si aceste drepturi privind CO se reduc cu 25 %.
Pentru calculul acestei indemnizatii se are in vedere art 21 din Ordinul 3251/1998, cu modificarile si completarile ulterioare si nu precizarile din Legea 53/2003, privind Codul muncii, stiut fiind faptul ca in astfel de situatii primeaza Legea speciala ( adica OMEC nr 3251/1998).
Acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). .... doar sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută prevăzute în Legea nr. 330/2009 şi OUG nr. 1/2010 se reduc cu 25%, toate celelalte drepturi prevăzute de alte acte normative nu suferă această reducere, dacă în textul Legii nr. 118/2010 nu se prevede expres diminuarea lor ( indemnizaţia de concediu nu e prevăzută nici de Legea nr. 330/2009, nici de OUG nr. 1/2010, ci de Codul Muncii, prin urmare nu se reduce cu 25%).
Am avut aceste ...divergente cu sefii de la finante, aveam in prima faza aceeasi parere ca si dvs, numai ca acest drept de CO se numeste "indemnizatie pentru concediu de odihna" iar dumnealor considera si pe buna dreptate cred si eu, acum, ca se incadreaza foarte bine in sintagma "indemnizatii". Iar daca asta tot ar lasa un pic loc de interpretare , faptul ca OMEC 3251/1988, stabileste clar venitul carei luni se ia in calcul pentru stabilirea mediei zilnice , elimina orice dubiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna scoala1baraganul scoala1baraganul Indemnizatia de concediu de odihna este afectata de diminuarea de 25%, pentru o peraoana care se afla in concediu la 1` iulie? Articolul 1 din Legea 118/2010 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal(sarcina si lauzie)conform legii 118/2010 sce76 sce76 Avand in vedere ca acest concediu este concediu medical, cu codul 08 si se calculeaza ca fiind 85% din media ultimelor 6 luni, mai este supus reducerii cu ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR :help::ban: Indemnizatiile pentru concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010 la personalul din invatamant (si la toti bugetarii) se reduc cu 25%, cum ... (vezi toată discuția)