avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Articolul 180 - lovirea sau alte violenþe
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Articolul 180 - lovirea sau alte violenþe

Salut ,
Am fost chemat la politie pentru o declaratie ca raspuns a depunerii unei plangeri impotriva mea.In seara precedenta l-am lovit pe un baiat cu palma deoarece m-a provocat(mi-a pus mana in gat).Dupa palma aplicata acestuia prietenii ne-au despartit si fiecare a plecat acasa. Dupa ce am dat declaratia politistul a zis ca am 3 variante:amenda , impacarea cu partea vatamata, sau chemarea martorilor..faza e ca vatamatul nu are decat un ochi umflat,nu are certificat medico-legal , iar martorii sunt toti de partea mea. intrebarea mea este daca partea vatamata are ce sa-mi faca? sau daca sa-mi fac griji pentru acest incident nesemnificativ.. subliniez faptul ca am fost provocat.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
cib3rthug, utilizator
Cel mai recent răspuns: cib3rthug , utilizator 19:45, 7 Iulie 2010
Daca l-ati lovit ,este clar cu o forta disproportionata,fata de comportarea lui,cred ca este cel mai indicat sa ajungeti la impacare,astfel ca retragandu-si plangerea este inlaturata si eventuala dvs.raspundere penala.
Este mai bine decat sa va pierdeti vremea la politie sau in instanta si sa cheltuiti bani pe avocati.
Martorii despre care scriat nu pot spune decat ca l-ati lovit si aceasta nu ar fi in favoarea dvs.
mi-a pus mana in gat)

Poate fi retinuta legitima aparare, cauza exoneratoare de raspundere penala, care conduce catre achitare, daca a existat un atac direct, imediat, injust, proportionat cu apararea.
Totodata, provocarea este constituita dintr-o stare de temere creata faptuitorului, care l-a determinat sa actioneze in sensul respingerii agresiunii (circumstanta atenuanta ).
Partea vatamata se poate adresa Serviciului de Medicina Legala, in vederera eliberarii unui certificat medico-legal, astfel putand fi angajata, in raport de urmarea imediata a infractiunii , raspunderea penala a dumneavoastra.
Sanctiunile pe care le prevede art.181 din Codul penal sunt alternative : amenda sau inchisoarea.
Impacarea, respectiv retregarea plangerii penale , dat fiind faptul ca legiutorul a apreciat ca aceste actiuni au un pericol social scazut , duc catre inlaturarea raspunderii penale (nu veti avea mentiuni in cazierul juridiciar).

sfatul meu este sa va impacati cu partea vatamata pentru a evita orice eventuala surpriza. nu puteti avea siguranta ca partea vatamata nu si-a scos sau nu-si va scoate un certificat medico-legal iar martorii vor spune oricum ca a existat o altercatie intre voi
daca partea vatamata se constituie parte civila vrea despagubiri.

eu cu loviri si alte violente si cml 14 zile am luat 3 luni cu suspendare si 3000 lei despagubiri morale

ma tarai prin tribunal de 2 ani de zile

omu vrea multi bani pt. un pumn iar cml il obtine lejer cu ceva banuti ,martori mincinosi justitia ii da lui sanse ca i parte vatamata
martorii mincinosi,nu pot fi,di daca sunt,se poate demonstra ca mint si sa fie pedepsiti pentru marturie mincinoasa.poate au inflorit fapta,dar nu au mintit in totalitate.in cazul de fata,ar trebuii sa se mentina starea de provocare,si daca mai sunt cvircumstante atenuaante,sa primeasca o amenda administrativa.daca recunoaste fapta,regreta fapta si nu are antecedente,e foarte bine. in plus,nu reprezeinta gradul de pericol social,si a atins minumul din valorile sociale ocrotite de lege(dar asta trebuie sa decida procurorul) Cercetasa,daca dumneavpastra ati dat un pumn,cred ca sunteti grea la mana si la durut putin :).in pus,nu exista gest mai urat,decat sa loovesti pe cineva.nu ati invatat la cultura civica,ca tot timpul sunt alte cai de a-ti face dreptate?

Alte discuții în legătură

Lovire! please help knz01 knz01 Intr-o seara in urma unor dispute am primt o palma de la un \"prieten\" si din instinct sau de frica l-am lovit pe acesta cu pumnul in nas.A fost la politie, ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru loviri si amenintare Anonimata Anonimata Ce pedeapsa se primeste in cazul in care am depus o plangere penala impotriva surorii mele care ma tot ameninta cu moartea si m-a lovit. Amenintarea este ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla??? nanucu nanucu In urma cu 2 saptamani am avut o altercatie cu un coleg, ne-am injurat, el a venit mi-a dat o palma, dupa care ne-am impartit cate un pumn, el mi-a invinetit ... (vezi toată discuția)