avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren de sub cladire proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren de sub cladire proprietate privata

Detin intr-o piata un spatiu comercial. Am acte de proprietate, hotarare judecatoreasca doar pe cladire. Platesc impozit. care ar fi modalitatea de a intra in posesia terenului . am incercat sa fac cadastru dar mi l-au respins pe motiv ca nu exista un cadastru al pietii. nu am de unde sa fac rost de asa ceva. am cu piata contract de inchiriere , unde platesc chirie. Pe toti cei care i-am intrebat nu stiu. Exista vreo posibilitate de a intra si in posesia terenului de sub cladire ? ( poate superficia - dar care ar fi pasii de urmat ? poate concesiunea? ) Va rog sa imi da-ti un sfat .
Cu multumiri, CB
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:14, 7 Iulie 2010
Cu siguranta, acel teren este domeniu public al unitatii administrative locale. ca atare trebuie sa fie curpin in inventarul centralizat al domeniului public, cuprins intr-o Hotarare de Guvern. Cei de la Primarie va pot ajuta. Ei trebuie sa ceara intabularea terenului, in baza unei documentatii cadastrale. Apoi veti incheia un contract de concesiune a terenulu aferent spatiului comercial pe care il detineti.
In aceeasi idee cu Land Man, ai mult ca sigur ca terenul respectiv se afla in proprietatea publica a orasului sau municipiului respectiv.
Pteri obine cel mult o concesiune pentru ca terenurile proprietate publica nu pot face obiectul unei instrainari.
Posesia terenului de sub cladire, in fapt, o aveti.

Spuneti ca aveti hotarare judecatoreasca prin care ati dobandit un drept de proprietate asupra constructiei.

Puteti incerca fie "conventional" (conventie cu proprietarul terenului privind constituirea dreptului de superficie), fie printr-o actiune in instanta, sa dobanditi un drept de superficie asupra terenului-pe durata existentei constructiei, totul depinde, insa, de regimul juridic al acelui teren.

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri din domeniul public luiza2008 luiza2008 :)Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va ... (vezi toată discuția)
Teren de sub cladire iliescuelena iliescuelena Buna ziua , va rog sa imi spuneti daca pot evita o relatie cu primaria. Detinem o cladire proprietate particulara , dar nu avem terenul de sub ea acesta ... (vezi toată discuția)
Cedare superficie chip_ro chip_ro Buna ziua, Este posibila cedarea unui contract de superficie pe un teren? Din cate stiu, in cazul concesiunii, terenul nu poate fi cedat decat daca exista ... (vezi toată discuția)