avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Pretenþii rezoluþiune antecontract vanzare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Pretenþii rezoluþiune antecontract vanzare -cumparare

Buna ziua domnule/doamna avocat(a). Apelez la sfatul d-voastra, pentru ca sunt disperata in privinta problemei de mai jos si nu stiu in cine sa mai am incredere...Acum 2 ani(mai 2008) am platit un avans de 25% din pretul total de vanzare pt o garsoniera ce se afla in faza de proiect, semnand un antecontract de vanzare-cumparare . In contract scrie ca promitenta vanzatoare se obliga sa transfere dreptul de proprietate catre promitentul cumparator (mie) in termen de 7 zile de la intabularea in cartea funciara. Pe de alta parte la capitolul "Termene de incepere si finalizare" scrie ca, constructia incepe de la momentul achitarii integrale a avansului, iar cel de finalizare este specificat in graficul de executie atasat. In grafic arata ca, constructia trebuia terminata la sf lunii noiembrie 2009 . Problema este ca din cauza crizei, acest individ a inceput constructia abia in octombrie 2009, deci 1 an si jumatate n-a facut nimic. Surprinzator din octombrie 2009 si pana in mai 2010, a reusit sa termine constructia, insa eu m-am razgandit sa mai cumpar, considerand ca, constructia nu cred ca s-a efectuat conform reguliilor ridicarii unei imobil, tinand cont ca au lucrat pe tot timpul iernii trecute...deci e posibil sa ma trezesc ca-mi cade tavanul in cap dupa cateva luni. Eu am incercat de 1 an sa ma inteleg cu el sa imi dea banii inapoi, insa a tras de timp pana acum 1 luna cand a terminat blocul dupa care a zis ca nu vrea sa mi-i mai dea inapoi. Credeti ca am vreo sansa in instanta sa imi primesc banii inapoi? Multumesc anticipat pt ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
utilizator234, utilizator
Totul depinde de prevederile contractuale, de termnele
din contract de sanctiunile trecute in contract in
cazul nerespectarii termenlor.
Trebuie verificat daca e trecut in contract un pact comisoriu si
de ce grad.
In principiu se paote cere rezolutiunea antecontractului, dar
solutia depine de ce v-am aratat mai sus.
Eu zic ca pretul garsonierei este adevarata problema. Sansele sunt 50% - 50% sa intervina rezolutiunea contractului, pentru ca nu s-au facut demersuri preliminare( banuiesc ca nu ati notificat la momentul potrivit constructorul pentru ca nu-si respecta termenele). Acum nu puteti cere decat penalitati de intarziere ( daca exista) sau daune interese. Una peste alta, aceste pretentii s-ar putea sa se ,, pupe" cu diferenta de pret.
In aceeasi idee cu Daniel Coman, se poate solicita desfiintarea (rezolutiunea) contractului pentru neindeplinirea clauzelor contractuale, respectiv nepredarea garsonierei la data stabilita prin antecontract.
Se mai pune si problema daca dvs impreuna ci " dezvoltatorul" ati semnat vreun act aditional prin care se prelungea termenul de predare a garsonierei.
De asemenea, depinde si de clauzele antecontractului de vanzare cumparare.
Av. Mihai Vaduva
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Nu am mai semnat nici un act aditional prin care se prelungea termenul de predare a garsonierei. Clauzele contractuale nu ma avantajeaza foarte mult in sensul ca nu scrie niciunde ce se intampla in cazul in care "dezvoltatorul" nu termina imobilul la data stabilita in graficul de executie. Iar la capitolul "Sanctiuni si raspundere contractuala", scrie urmatoarele :
"- pentru nerespectarea obligatiei de vanzare in termen de 7 zile de la obtinearea de carte funciara, promitenta vanzatoare va achita penalitati de intarziere in cuantum de 0.1% din avans pentru o perioada de maxim 30 de zile. Daca nici dupa 30 zile nu-si respecta obligatia de a vinde, va fi obligata sa returneze suma prom. cumparator plus penalitatile de mai sus mentionate.
- prom. cumparator va pierde suma achitata cu titlu de avans, in cazul in care in termen de 7 zile de la acceptarea facturii fiscale, nu va achiat a doua transa (75% din pretul total de vanzare)
- prom. cumpator va pierde jumatate din suma achitata in baza prezentului antecontract pentru nerespectarea obligatiei de a cumpara. In acest caz prom. vanzatoare se obliga sa ramburseze in termen de maxim 30 zile bancare, jumatate din suma achitata de catre promitentul cumparator. "

La sfarsitul lunii octombrie 2009 (cand de fapt ar fi trebuit sa fie aproape finalizat imobilul, dar el atunci incepuse), i-am trimis o notificare de convocare la incercarea de solutionare prin conciliere prealabila directa a litigiuliu, provocat de nerespectarea obligatiilor asumate prin antecontractul incheiat, insa nu s-a prezentat, promitandu-mi telefonic ca imi v da banii inapoi.
Pe de alta parte, am aflat ca alte persoane care au incheiat acelasi tip de antecontract cu acest dezvoltator in perioada in care am incheiat si eu (aprilie - mai 2008) pentru acel bloc, au renegociat pretul in noiembrie 2009, a.i o garsoniera ca a mea a fost vanduta la pretul de 31.000 de euro.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
utilizator234, utilizator
Credeti ca sanse sunt sa iau banii inapoi integral, avand in vedere ca motivul nu este acela ca nu mi-am respectat obligatia de a cumpara, ci ca dezvoltatorul nu s-a incadrat in graficul de executie? Nu as fi vrut sa cer penalitati de intarziere, ci avansul , taxa notariala pe care am platit-o cand am incheiat antecontractul si cheltuielile de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
utilizator234, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie a curtii constitutionala Filimon Aurel Filimon Aurel Buna seara. Sunt in proces cu fostul angajator, drepturi salariale restante, la termenul din data de 26-01-2010 instanta a dispus, ca urmare a invocarii de ... (vezi toată discuția)
Decizie a curtii constitutionale Filimon Aurel Filimon Aurel Buna ziua.Sunt in proces cu fostul angajator, drepturi salariale restante, la termenul din data de 26-01-2010 instanta a dispus, ca urmare a invocarii de catre ... (vezi toată discuția)
Comentariu deciziei curtii constitutionale 1570 din 19 noiembrie 2009 isabelap isabelap Buna ziua! Sunt studenta in anul I la Drept si cum orice inceput e greu ma confrunt si eu cu o dificultate si anume Dreptul Constitutional. Pe langa faptul ca ... (vezi toată discuția)