avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Decizia in SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Decizia in SRL

Buna ziua,
Doresc sa infiintez un SRL in care vom fi 2 asociati: eu o sa am 80% iar celalalt partener va avea 20 %.
M-ar interesa puterea de decizie, adica daca eu am 80% pot decide si fara asociat sau cand vom decide asupra unei probleme eu voi avea o putere de decizie mai mare? Sau oricum nu vom putea decide unul fara celalalt?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lavitahi , utilizator 08:59, 8 Iulie 2010
Aceste amanunte le consemnati in Actul Constitutiv, dar atentie sunt anumite decizii, conform legii 31 se in unanimitate. de voturi
Legea 31/1990:
Art. 191. - (1) Hotărârile asociaţilor se iau în adunarea generală.
(2) Prin actul constitutiv se va putea stabili că votarea se poate face şi prin corespondenţă.
Art. 192. - (1) Adunarea generală decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaţilor şi a părţilor sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Art. 193. - (1) Fiecare parte socială dă dreptul la un vot.
(2) Un asociat nu poate exercita dreptul său de vot în deliberările adunărilor asociaţilor referitoare la aporturile sale în natură sau la actele juridice încheiate între ele şi societate.
(3) Dacă adunarea legal constituită nu poate lua o hotărâre valabilă din cauza neîntrunirii majorităţii cerute, adunarea convocată din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numărul de asociaţi şi partea din capitalul social reprezentată de asociaţii prezenţi.
Art. 194. - (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;
b) să desemneze administratorii şi cenzorii, să îi revoce/demită şi să le dea descărcare de activitate, precum şi să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c) să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;
d) să modifice actul constitutiv.
(2) În acest din urmă caz, dacă în actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru că nu este de acord cu modificările aduse acestuia, se aplică dispoziţiile art. 224 şi 225.
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociere elena3 elena3 Buna seara, Rog pe cineva care este in masura, sa-mi spuna cum trebuie sa procedez in situatia in care intentionez sa ma asociez, intr-o firma deja ... (vezi toată discuția)
Intreare despre suspendare activitate shimmy shimmy Buna seara, Daca exista 2 asociati, unul cu 10% si altul cu 90%, asociatul cu 90% poate sa faca hotarare AGA si sa semneze singur pentru suspendarea ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl mihdan mihdan Buna ziua O mica neclaritate.. Daca asociatii reprezentand 80% intr-un srl doresc modificarea actului constitutiv si cel ramas cu 20% nu doreste , este ... (vezi toată discuția)