avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociere

Buna seara,
Rog pe cineva care este in masura, sa-mi spuna cum trebuie sa procedez in situatia in care intentionez sa ma asociez, intr-o firma deja infiintata.Daca detin 30 sau 40% ce drepturi am si la ce riscuri ma expun?Dar celalalt asociat poate sa ma excluda din firma la un moment dat? Se pot stipula anumite clauze pe care putem sa le facem intr-un act aditional?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 09:30, 31 Ianuarie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Iata ce spune legea 31/1990:
Art. 191. - (1) Hotărârile asociaţilor se iau în adunarea generală.
(2) Prin actul constitutiv se va putea stabili că votarea se poate face şi prin corespondenţă.
Art. 192. - (1) Adunarea generală decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaţilor şi a părţilor sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Art. 193. - (1) Fiecare parte socială dă dreptul la un vot.
(2) Un asociat nu poate exercita dreptul său de vot în deliberările adunărilor asociaţilor referitoare la aporturile sale în natură sau la actele juridice încheiate între ele şi societate.
(3) Dacă adunarea legal constituită nu poate lua o hotărâre valabilă din cauza neîntrunirii majorităţii cerute, adunarea convocată din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numărul de asociaţi şi partea din capitalul social reprezentată de asociaţii prezenţi.
Art. 194. - (1) Adunarea generală a asociaţilor are următoarele obligaţii principale:
a) să aprobe situaţia financiară anuală şi să stabilească repartizarea profitului net;
b) să desemneze administratorii şi cenzorii, să îi revoce/demită şi să le dea descărcare de activitate, precum şi să decidă contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu, potrivit legii;
c) să decidă urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţii, desemnând şi persoana însărcinată să o exercite;
d) să modifice actul constitutiv.
(2) În acest din urmă caz, dacă în actul constitutiv se prevede dreptul de retragere a asociatului pentru că nu este de acord cu modificările aduse acestuia, se aplică dispoziţiile art. 224 şi 225.

Deci puteti prevedea in actul constitutiv, cu ocazia modicarii acestuia cu ocazia cesiunii si modul in care se adopta hotararile in AGA, astfel incat sa nu fiti dezavantajat. Puteti prevedea astfel concret cand este necesar votul cu 2/3 din numarul partilor sociale pentru adoptarea unei hotararii, ceea ce implica automat votul dvs.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia in srl lavitahi lavitahi Buna ziua, Doresc sa infiintez un SRL in care vom fi 2 asociati: eu o sa am 80% iar celalalt partener va avea 20 %. M-ar interesa puterea de decizie, adica ... (vezi toată discuția)
Intreare despre suspendare activitate shimmy shimmy Buna seara, Daca exista 2 asociati, unul cu 10% si altul cu 90%, asociatul cu 90% poate sa faca hotarare AGA si sa semneze singur pentru suspendarea ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare a.g.a. cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca din AGA unei societati comerciale fac parte 3 persoane si la o sedinta participa doar 2 persoane (care si semneaza ... (vezi toată discuția)