avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire - frati buni, frati vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire - frati buni, frati vitregi

Suntem doi frati la parinti.(eu si sora mea). Dupa 6 ani de casatorie parinti au divortat. Mama s-a recasatorit, in urma casatoriei au rezultat 2 copii(frati viregi dupa mama).Tatal meu nu s-a mai recasatorit. Tatal meu a decedat si a ramas mostenire un teren in parti egale pentru mine si sora mea.Terenul a fost retrocedat in baza legii nr.18/1991 ca mostenire de la parintii tatalui meu care la acea data era divortat de peste 50 de ani. Intrebarea mea este, daca dupa decesul sorei mele care acum are 71 de ani (fara urmasi si cu sotul decedat inainte de a se retroceda terenul), cei doi frati dupa mama au dreptul la mostenire-in speta terenul mai sus mentionat sau mostenesc eu si partea ei de teren.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:47, 7 Iulie 2010
Vin si ei la mostenirea surorii lor dupa mama.
Din ceea ce ati relatat inteleg ca terenul a fost dobandit de tatal dvs dupa divortul de mama dvs. In aceste conditii dvs si sora dvs mosteniti in cote egale. In situatia nefericita in care sora dvs va deceda inaintea dvs si nu va lasa un testament atunci mostenirea va va reveni dvs (devolutiune legala).
Dvs. veti mosteni intreaga cota asupra terenului. Copii rezultati din recasatoria mamei nu au vreun drept la aceasta mostenire.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca ati fost foarte atenti. E drept ca e un pic alambicat povestita situatia, dar...

Eu inteleg asa: @gabiraco impreuna cu sora sa de 71 de ani sunt in acest moment proprietari (in cote egale) ai unui teren retrocedat mostenit (deja) de la tatal lor.

Iar intrebarea/problema care se pune in continuare este: ce se intampla cu partea pe care o detine acum sora de 71 ani? Ce se intampla cu acesta parte ai ei din teren dupa decesul ei? Cine o mosteneste?

Am inteles corect @gabiraco??

In cazul decesului doamnei care are acum 71 ani cine sunt mostenitorii ei in lipsa copiilor?
Fratii.
Care frati?
Toti! Fie ca sunt frati buni (si dupa tata si dupa mama) fie ca sunt frati uterini (numai dupa mama) fie ca sunt frati cosangvini (numai dupa tata).

Fratii se mostenesc unii pe altii, indiferent daca au in comun ambii parinti, doar pe mama sau doar pe tata.

E drept ca dvs. in calitate de frate bun (si dupa tata si dupa mama) veti mosteni o parte mai mare decat a celorlalti (frati numai dupa mama) dar totusi sunt si ei mostenitorii surorii lor.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
romascanu, moderator
ati inteles corect, dar asa este legea?daca pamantul lasat ca mostenire de catre tatal meu a fost doar al lui, dobandit la mult timp dupa divortul de mama mea?

Alte discuții în legătură

Mostenire c anca c anca Buna ziua .Sora mea a decedat si avea o garsoniera proprietate ,nu a fost casatorita nu a avut copii Eu sunt singurul frate in viata ,parintii nu traiesc ... (vezi toată discuția)
Succesiune frati cosangvini alinared alinared Buna ziua! am nevoie de un sfat, ma aflu in urmatoarea situatie. Am o sora doar dupa tata, dintr-o alta casatorie a tatalui meu. Aceasta sora despre care am ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire lavinia ruth lavinia ruth X nu are familie dar are 2 surori bune (decedate), 2 frati de mama, (decedati) 2 frati de tata. Intrebarea este: Cine are dreptul la mostenire tinand cont ca ... (vezi toată discuția)