avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept mostenire

X nu are familie dar are 2 surori bune (decedate), 2 frati de mama, (decedati) 2 frati de tata.
Intrebarea este: Cine are dreptul la mostenire tinand cont ca toti fratii si surorile au copiii. ???
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:08, 31 August 2010
_ copiii surorilor decedate prin reprezentare
- copiii fratilor de mama decedati prin reprezentare
- fratii dupa tata in nume propriu
avocat Cristina Popescu
Deci toti nepotii de frati si surori dupa decesul parintilor au cota parte egala la averea unchiului lor?
In mod corect, @Cristina a precizat persoanele care au vocatie la mostenirea lasata de defunctul X.

Dar nu se poate trage de aici concluzia ca toti nepotii de frate si sora vor avea cote egale.

Aici avem frati si surori care nu sunt din aceeasi parinti. Doua surori (bune) au privilegiul dublei legaturi (si, respectiv, copiii acestor surori vor avea mai mult decat copiii proveniti din fratii numai dupa mama ai decedatului).

E o socoteala mai complicata ...Impartirea pe linii (dimidia maternis/dimidia paternis) + reprezentarea succesorala = o intrega "compunere" de povestit in scris pentru care nu prea am ragaz.
Am mai scris undeva pe forum cum se face imparteala in cazul in care la mostenire vin: frati buni + frati uterini + frati cosangvini.

Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire nepoti? Balaurul Balaurul Buna ziua, Va rog un raspuns pentru urmatoarea situatie de mostenire (dupa un unchi decedat fara copii, sotie, testament), asadar: decedatul are - [b]doi ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati!speta la succesiuni byank04 byank04 Chiar am nevoie de ajutor.:((Am o nelamurire foarte mare in legatura cu mostenirea legala.De exemplu in cazul in care sunt ambii parinti in viata,ei primesc ... (vezi toată discuția)
Drept mostenire anastasislavinia anastasislavinia x a decedat. Nu a avut familie nici copii doar: surori bune -2, frati de tata -3 si de mama -3 , care la randul lor au toti copii. Cine are drept la ... (vezi toată discuția)