avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... modificare durata polita asigurare de viata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

modificare durata polita asigurare de viata

buna seara,

am incheiat acum cativa ani o asigurare de viata tip Regal la ING, pe o durata de 40 de ani. Acum doresc sa reduc durata la 30 de ani, dar cei de la ING refuza categoric, pretextand ca " durata contractului nu poate fi modificata pentru ca s-ar schimba parametrii contractului; durata este precizata in contract " si asa mai departe...( Alt fapt interesant: cererea de asigurare pe care am semnat-o la inceput este si contract-titlul este "Cerere..." iar pe verso este pomenit atat ca "cerere" cat si ca "contract"; poate un inscris sa fie si una si alta ?)

Am vreo posibilitate de a obtine scaderea duratei asigurarii ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: floare _de_ colt , utilizator 18:28, 9 Iulie 2010
De comun acord ,partile pot modifica termenii contractului. Eu sunt sigur ca aceasta clauza este prevazuta in contractul dv. In ce priveste transformarea cererii de asigurare in contract, cred ca ati inteles dv. gresit. Probabil ca formula era "fac parte din contract si se constituie ca anexe etc".
Cererea de asigurare este actul prin care contractantul solicita incheierea contractului de asigurare(polita de asigurare).Datele cuprinse in cerere sunt aceleasi cu cele cuprinse in asigurare.Adica,persoana contractantului si a asiguratului,tipul de asigurare,durata de contract,prima de asigurare si frecventa acesteia etc.
Urmare a evaluarii starii de sanatate(daca s-a completat un chestionar medical)sau al statutului ocupational,pot exista situatii in care se solicita o extraprima.Contractantul si asiguratul(daca sunt persoane diferite)isi dau acordul pentru aceasta modificare prin semnatura.
Nu prea inteleg ce spuneti despre cererea-contract...
Unele elemente ale contractului de asigurare pot fi schimbate la cererea contractantului dar durata de contract ramane aceeasi,nu exista posibilitatea sa o modificati.

Buna ziua,

lamuriti-ma va rog, ce anume face imposibila schimbarea duratei ? Este doar un parametru, la fel ca valoarea primei, suma asigurata s.a. Atata vreme cat acesti parametri pot fi schimbati, fara ca aceasta sa fie prevazut expres in polita, de ce nu poate fi schimbata si durata ? Sa nu-mi raspundeti va rog cu " asa este de cand lumea" sau "face parte din legea nescrisa a asigurarilor". Eu nu fac parte din lumea asigurarilor, pot lua in considerare doar ceea ce scrie in polita. Iar in polita
nu exista nici o mentiune vis-a-vis de interdictia schimbarii duratei.
Prin analogie, si un contract de imprumut bancar se incheie pe o anumita perioada. Totusi, in cazul unei reesalonari a restituirii, se admite modificarea duratei de rambursare. Ce este diferit in acest caz ?
Contractul este o intelegere intre 2 sau mai multe parti, iar la baza lui si a eventualelor modificari sta "acordul de vointa al partilor".
Asa ca e posibil sa vreti dvs. sa modificati durata lui insa acest lucru nu se poate face decat cu acordul partilor. Pana atunci sunteti tinut de obligatiile pe care vi le-ati asumat in momentul incheierii intelegerii.
De obicei durata acestor contracte si valoarea primei se face in baza unor calcule actuariale/de risc in care asiguratorul urmareste sa stabileasca o astfel de prima pe o anumita durata astfel incat la volomul de contracte de viata pe care le are sa isi recupereze banii pe care ii plateste in cazul producerii riscului.
Ganditi-va de exemplu ce pierdere are in cazul in care dupa plata primei rate de 1000 Euro se produce moartea asiguratului si trebuie sa plateasca 100000 Euro.

La contractele de imprumut bancar modificarea duratei de rambursare se face tot prin act aditional semnat de ambele parti. Banca vede ca situatia debitorului materiala s-a schimbat (e mai proasta) si atunci il cheama pe acesta si il intreaba daca e de acord cu modificarea perioadei si fac actul aditional (bineinteles debitorul poate sa nu semneze :)).

Puteti negocia cu asiguratorul si solicita micsorarea duratei "amenintad" cu denuntarea contractului insa acesta e posibil sa nu fie de acord sau sa fie dar cu conditia maririi primei.
Deci calea e negocierea, fiind cel mai bine sa formulati o cerere in scris catre asigurator si sa vedeti care este contraoferta acestora. In caz contrar puteti denunta contractul bineinteles daca e convenabil pt. dvs.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Nu pot sa va raspund "asa este de cand lumea" sau sa invoc legi nescrise.Tocmai asta-i problema,ceea ce scrie in polita.Exista referiri clare la elementele din contract care poti suferi modificari.
S-a evidentiat "grija fata de client"in ceea ce priveste contractele de imprumut bancar:))Banca isi urmareste de fapt propriul interes,stim cu totii.
E adevarat ca ambele contracte au un element in comun:sunt acte de adeziune.
In cazul asigurarii de viata incheiata pe o durata de 40 de ani,in ce fel intervine problema financiara?Stiu ca din anul 31 de contract ma voi gasi in imposibilitate de plata?
Domnule Marius,cred ca problema dumneavoastra este cu privire la valoarea de rascumparare si va inteleg.
La acest moment,clauzele din contract nu va ajuta.Puteti sa solicitati modificari,nu va poate impiedica nimeni.Problema este cu privire la acordul asiguratorului.
Puteti ameninta ca reziliati contractul dar asiguratorul poate rationa asa:ii modific durata de contract dar nu am nicio garantie ca o respecta.
Iata o diferenta intre contractul de credit si contractul de asigurare:in cazul contractarii unui credit,am obligatia sa restitui imprumutul acordat,in cazul contractului de asigurare de viata pot renunta la contract fara a fi urmarit pentru neplata.Sanctiunea neplatii este lipsa calitatii de asigurat si mai intervine problema valorii contului.
Dar nu se stie niciodata...poate convingeti.
Pentru ca este criza,un asigurator a venit cu urmatoarea propunere pentru clientii care aveau politele reziliate pentru neplata:acceptam sa repuneti politele in vigoare fara a fi nevoie sa platiti primele restante(asa era conditiile stabilite initial).
Clientul a platit o singura prima de asigurare si contractul este in vigoare.Pana sa ia acea masura,asiguratorul a facut calcule,a fost un singur tip de contract la care s-a admis acest lucru.
Ce mai au in comun bancile si asiguratorii?Nevoia de clienti.:)







Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
floare _de_ colt, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de viata banualex banualex BUNA ZIUA DERANJEZ CU O INTREBARE ASIGURAREA DE VIATA ING ESTE VALABILA IN GERMANIA ASIGURAREA A FOST INCHEIATA IN ROMANIA ACUM 10 ANI PLATIM IN CONTINUARE ... (vezi toată discuția)
La pensionare, nu mi s-a restituit prima de asigurare de viata. burlacescu.maria burlacescu.maria La iesirea la pensie, in Societatea in care am lucrat, se elibera Prima de asigurare de viata, salariatilor care o detineau. Mie nu. Ce demers ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Asigurari de viata savaioan62 savaioan62 Care sunt criteriile de calcul a primei de asigurare la o asigurare de viata .Va multumesc (vezi toată discuția)