avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce lege ma obliga sa ma prezint la tribunal in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce lege ma obliga sa ma prezint la tribunal in calitate de martor

Ce lege ma obliga sa ma prezint la tribunal in calitate de martor intr-un dosar (proces) care abia acum a ajuns la tribunal dupa 5 ani , mentionez ca atunci cind "am dat declaratia "ca martor eu aveam in jur de 18 ani si declaratia a scris-o un militian -politist si eu am semnat-o , egzista vre-o lege care ma poate obliga /pedepsi daca nu ma prezint la tribunal in calitate de martor principal (am uitat sa mentionez sunt martor principal si uni politisti si-au luat lefurile pe spatele meu fiind flolosit , eu find un credul), in acest dosar eu ar trebui sa am asigurata protectia martorului , ceea ce in ROMANIA NU EGZISTA din cate stiu eu, am uitat sa specific ca am fost cautat de un politai de la circa de cartier sa dau declaratie ca am primit citatie pentru prezentarea la TRIBUNAL B. si care mi-a spus (amenintator) ca daca nu ma prezint o sa fiu amendat cu 5000lei (50mil).As vrea sa stiu si eu parerea dumneavoastra si daca egzista o lege care sa ma oblige in calitate de martor principal (fara mine nu mai egzista proces sau gresesc ?)sa ma prezint la tribunal ?(eu nu mai vreau sa am de a face cu acesti "domni"si-au luat laudele si sal pe spatele meu , dpmdv nimeni nu ma poate obiga au trecut 5 ani, lor le-a trebuit 5 ani sa faca un dosar sa ajunga la tribunal tot ei sa mearga de martori ) Va multumesc
Codul de Procedura Penala:
Art. 83 - Obligatia de prezentare
Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei.
Art. 86^1 - Protectia datelor de identificare a martorului
Daca exista probe sau indicii temeinice ca prin declararea identitatii reale a martorului sau a localitatii acestuia de domiciliu ori de resedinta ar fi periclitata viata, integritatea corporala sau libertatea lui ori a altei persoane, martorului i se poate incuviinta sa nu declare aceste date, atribuindu-i-se o alta identitate sub care urmeaza sa apara in fata organului judiciar.
Aceasta masura poate fi dispusa de catre procuror in cursul urmaririi penale, iar in cursul judecatii de instanta, la cererea motivata a procurorului, a martorului sau a oricarei alte persoane indreptatite.
Art. 327 - Ascultarea martorului, expertului sau interpretului
Instanta trece apoi la ascultarea martorilor potrivit art. 323 si 325, care se aplica in mod corespunzator. Dupa ce martorului i s-au pus intrebari de instanta si de procuror, el este intrebat de partea care l-a propus si apoi de celelalte parti.
Martorul care poseda un inscris in legatura cu depozitia facuta poate sa-l citeasca in instanta. Procurorul si partile au dreptul sa examineze inscrisul, iar instanta poate dispune retinerea inscrisului la dosar, in original sau in copie.
Daca ascultarea vreunuia dintre martori nu mai este posibila, instanta dispune citirea depozitiei date de acesta in cursul urmaririi penale si va tine seama de ea la judecarea cauzei.
Instanta dispune citirea declaratiilor anterioare si atunci cand martorul face declaratii care sunt in contrazicere cu cele date anterior.
Daca unul sau mai multi martori lipsesc, instanta poate dispune motivat fie continuarea judecatii, fie amanarea cauzei. Martorul a carui lipsa nu este justificata poate fi adus silit.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
legalmgm, utilizator
Exista proces fara dvs. ca doar exista fapta si inculpatul.

Aveti grija ca ce v-a spus militianul e adevarat. Obligatia de a va prezenta in calitate de martor este prevazuta de Codul de procedura penala, in care se mentioneaza si amenda penala ( !! care se trece in cazier).
Trebuie neaparat sa va prezentati.
Puteti sa uitati faptele petrecute, ca a trecut prea mult timp si sa declarati ca ati uitat tot.
Mai exista si posibilitatea prev.de art.198 c.pr.pen,amenda judiciara ,dar si a aducerii dvs.insotit tocmai de"militian",cu mandat de aducere ,in fata instantei de judecata.
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Iar daca ati mai primit citatii si ati lipsit la termene anterioare va trebui sa aveti o "motivare" temeinica a lipsei dvs.; daca deja a ajuns un politist la dv. acasa nu cred ca este primul termen...
Si, nu va luati atitudinea "razboinica" la tribunal ca nu va va prinde bine. Urmati sfatul cu uitatul faptelor (daca le vreti uitate), cereti anularea amenzii si va duceti linistit acasa.
dupa cum v-au aratat colegii eGZista legi (codul de procedura penala) care va obliga sa dati declaratii. Mai mult, consider ca este si o problema de morala avand in vedere ca unii ar putea sa aiba de suferit in urma declaratiilor pe care le-ati dat acum 5 ani...

Alte discuții în legătură

Martor in proces penal iza_ciontos iza_ciontos am depus marturie intr-un proces penal in 2010 despre o intamplare din 2008 (reglare de conturi), acum sunt citata la proces dupa atatia ani nu-mi mai amintesc ... (vezi toată discuția)
Incadrare marturie mincinoasa vio99 vio99 Am fost chemat la o declaratie de un procuror in calitate de martor in august 2011 unde am mentionat printr-o declaratie scrisa ca am participat cu alti ... (vezi toată discuția)
Declaratie politie. chris_d chris_d Buna ziua. Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi ... (vezi toată discuția)