Buna ziua.
Ce mi se poate intampla daca sesizez organele de urmarire penala in legatura cu faptul ca o declaratie a mea data la politie ar fi putut fi folosita de catre organele de politie, fara ca eu sa stiu despre acest lucru, pentru scaparea unui alt cetatean de o eventuala urmarire penala comitand o infractune....x...
Cele declarate nu sunt fapte reale, dar am instiintat politia ca nu sunt, si ei au zis ca daca zic asa nu se depune plangere impotriva mea. Am si un martor.
Vă sfătuiesc să mergeți la procurorul de caz ce instrumentează dosarul penal în care ați fost audiat ca martor și să-i relatați tot adevărul, apoi menționați că doriți să reveniți asupra declarației respective. Astfel, ați putea beneficia de prevederile art. 273 aliniatul 3 din Cod penal.
În caz contrar ați putea fi acuzat de prevederile art. 273 alin.1 Cod penal.
Mărturia mincinoasă- Art. 273 Cod penal, care prevede: (1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Mărturia mincinoasă săvârşită:
a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Va multumesc de raspuns, dar este altceva ce nu inteleg, de ce dau o declaratie ca am facut ceva dar sunt iertat de invinuit, ar fi putut fi un acord verbal fara nici o declaratie scrisa.
Nu exista nici un dosar penal pe numele meu sau urmarire penala, si nu am dat declaratia ca martor ci ca invinuit de ceva, in urma declaratiei nu sa depus plangere de catre persoana vatamata,si inca odata faptele din declaratie erau false, iar acum sunt santajat din cauza acestei declaratii cu sa nu fac .. etc ...art.207 cod penal, si supus de mai multe persoane la abuzuri verbale si amenintari.
Parerea mea este ca pare o inscenare dar cine o sa creada asa ceva, abuz in serviciu facut de politist sau inducerea in eroare a organelor judiciare prezentand probe false in urma unor acuzatii.
Ma intereseaza daca pot sa imi retrag declaratia, si daca se depune plangere sa dovedesc ca faptele de care sunt acuzat nu sunt reale, si sa nu fiu invinuit de altceva decat de ce as putea fi invinuit in declaratie, adica sa nu fiu tras la raspundere de ce infractiune sa comis prin folosirea declaratiei mele.
Vă propun să consultați un avocat căruia să-i explicați toate detaliile. Avocatul vă poate da soluțiile cele mai reale și mai avantajoase. Încercați să găsiți un avocat doar pentru consultare, cred că ați ieși mult mai ieftin. Dacă situația impune, mergeți mai departe.