avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragerea marturiei mincinoase in proces civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragerea marturiei mincinoase in proces civil

Este posibila retragerea marturiei data in cazul unui proces civil? Care este procedura si in baza carui articol din Codul civil sau Codul de procedura civila se poate solicita acest lucru?
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
iuliandum, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 16:57, 4 Mai 2015
Nu se poate retrage depozitia data de martor.
Daca schimbati declaratia riscati sa fiti acuzat de marturie mincinoasa.
Multumesc pentru raspuns.

Tocmai in acest sens ma intereseaza, daca marturia mincinoasa poate fi retrasa.

In art. 273 (3) NCP se spune ca: Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia [...] în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.

Eu sunt parte in proces si as vrea sa stiu daca martorul isi poate retrage marturia mincinoasa in cazul in care eu inaintez o plingere penala pentru marturie mincinoasa.
Sunt si eu interesata de acest aspect, urmeaza si la mine audierea unui martor complet in afara de speta procesului. Pe ce baza se face plangerea penala pentru marturie mincinoasa? Exista baza legala sa poti avertiza martorul sa fie atent sa nu minta ca o poate pati urat dpdv legal?
Cris1971 a scris:

Pe ce baza se face plangerea penala pentru marturie mincinoasa? Exista baza legala sa poti avertiza martorul sa fie atent sa nu minta ca o poate pati urat dpdv legal?

1. Pe baza probelor prin care se va dovedi că martorul a mărturisit mincinos.
2. Baza legală a „avertismentului” este adusă la cunoștință martorului de către judecător după ce depune jurământul și înainte de a se consemna declarația.
Pai daca respectivul marturiseste ca stie ca am avut o anumita intelegere cu reclamantul desi nu e adevarat, cum gasesc eu probe sa dovedesc ca nu-i asa?

Alte discuții în legătură

Se pedepsete marturia mincinoasa conform art 273 ncp? fanusteff fanusteff buna dimi am fost implicat intr-un proces pt ordin de protectie care a fost respins ca fiind nefondat soacra a fost citata ca martor si a facut ... (vezi toată discuția)
Divorț cu reclamant și martori mincinoși. pot să le fac plângere penală? Daboa12 Daboa12 Daca la un divorț matori mint cât și reclamantul am dovezi care să demonstreze acest lucru pot fi acuzați pentru mărturie mincinoasă? (vezi toată discuția)