avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am vrut să ajut un coleg și m-am dus ca martor la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am vrut să ajut un coleg și m-am dus ca martor la dezbaterea unei succesiuni, dar nu am cunoscut decedatul. Îmi pot retrage declarația?

Buna seara!

Astazi am fost luat de un coleg ca sa ii fiu martor fratelui tatalui sau intr-o declaratie de succesiune cred. Mi-a fost spus ca trebuie sa dau doar o semnatura cum ca as cunoaste o anumita persoana.

Povestea cu succesiunea este asa: mama celor 3 frati a decedat in 2017, iar colegul asta m-a rugat sa ii fiu martor unuia dintre cei trei frati in taxa de succesiune, cum ca o cunosc pe mama decedata a acestora.
Am semnat declaratia, iar notarul ne-a spus (mie si celuilalt martor) cum ca daca nu spunem adevarul se considera marturie mincinoasa, iar pe moment nu prea mi-am dat seama cat de serioasa este treaba si am semnat declaratia.
Problema este ca eu nu o cunosc pe decedata si nici celalalt martor, deci am declarat gresit, nu am fost prea am fost constient de ceea ce fac..

Intrebare mea ar fi daca pot merge la notar sa imi retrag declaratia falsa, deoarece nu o cunosc pe decedata si stau destul de temator de astazi de cand am semnat declaratia.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: movidiu , utilizator 15:22, 29 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Da, sigur.
Puteti merge la notar si sa-i spuneti despre ce este vorba si sa-i precizati ca doriti sa renuntati la declaratia data, din acest motiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
CODUL PENAL - Art. 273: Mărturia mincinoasă
(1)Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2)Mărturia mincinoasă săvârşită:
a)de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b)de un investigator sub acoperire;
c)de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d)în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3)Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Totusi, aici nu e vorba de procedura penala. Daca s-a eliberat certificat de mostenitor, nu stiu cum ati mai putea retrage declaratia. Oricum ar fi, e bine sa mergeti la notarul respectiv si sa il avertizati.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e procedură penală, dar ajută. Pentru a dormi liniștit, soluția este, așa cum a spus și doamna avocat, să meargă la notar să-și retragă declarația(în această situație nu va mai fi pedepsit, nu?). Sau, după dvs., să îl avertizeze pe notar că a mințit și să aștepte să i se întocmescă dosar penal și abia atunci să-și retragă declarația mincinoasă?
Luni o sa merg la notar deoarece in weekend este inchis.
Daca s-a eliberat certificat de mostenitor cum spune dl. MihailZC se mai poate face ceva?

Alte discuții în legătură

Renuntarea la declaratie de martor florin 71 florin 71 Buna ziua, as vrea un răspuns din partea dvs. in urmatoarea problema. Am fost citat ca martor intr-un proces civil privind legalitatea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! a fost o bătaie intr-o seara pe timp de pandemie, ... elenaana544 elenaana544 Bună seara! A fost o bătaie intr-o seara pe timp de pandemie, eram afara cu un baiat si cu o fata aproape de casa fetei, băiatul si-a primit un pumn de la ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa am3lia am3lia Sunt disperata!Va rog ajutati-ma cu sfaturi!Sunt angajata unei firme care cumpara terenuri agricole si am fost pusa intr-un dosar ca martora. Am declarat ca ... (vezi toată discuția)