avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renuntarea la declaratie de martor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renuntarea la declaratie de martor

Buna ziua, as vrea un răspuns din partea dvs. in urmatoarea problema.
Am fost citat ca martor intr-un proces civil privind legalitatea unui contract de vânzare cumpărare pt. un teren intre un nepot si mătușa acestuia. Dupa declaratie in fata judecatoruuli am fost amenințat ca imi deschide dosar penal pentru marturie mincinoasa de catre tatal nepotului care nu este parte in dosar.Intrebarea mea este dacă îmi retrag declarația ce se întâmpla. Mentionez ca nu a fost dat nici un solutie in dosar.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:59, 28 Martie 2016
Dacă știți că ați făcut declarații mincinoase și sunteți pasibil de a fi tras la răspundere penală, puteți și este în interesul dvs. să retrageți declarația, înainte de pronunțarea unei hotărâri judecătorești în cauza în care ați fost martor:
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
( art. 273, alin. 3, Noul Cod penal)
Daca solutia din dosar va fi motivata (si) pe declaratia dvoastra de martor si in conditiile in care partea interesata va putea demostra sperjurul dvoastra, veti avea probleme serioase.
ce-am declarat este adevarat, dacă ar mai fi sa mai dau o declarație tot asa as spune, dar nu imi place sa fiu amenințat. Nu trebuie dovedita aceasta mărturie dacă e mincinoasa sau nu?
Pai am specificat ca cel care va ameninta cu plangerea penala TREBUIE SA DEMONSTREZE! Altfel nu e decat o tentativa de intimidare.
Orice afirmatie in fata unui organ judiciar trebuie dovedita, cu atat mai mult o plangere penala,daca stiti ca ati declarat adevarul nu aveti de ce sa va temeti.

Alte discuții în legătură

Articolul 260 dolar dolar am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)
Am vrut să ajut un coleg și m-am dus ca martor la dezbaterea unei succesiuni, dar nu am cunoscut decedatul. Îmi pot retrage declarația? Daniel DRG Daniel DRG Buna seara! Astazi am fost luat de un coleg ca sa ii fiu martor fratelui tatalui sau intr-o declaratie de succesiune cred. Mi-a fost spus ca trebuie sa dau ... (vezi toată discuția)