avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am vrut să ajut un coleg și m-am dus ca martor la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am vrut să ajut un coleg și m-am dus ca martor la dezbaterea unei succesiuni, dar nu am cunoscut decedatul. Îmi pot retrage declarația?

Buna seara!

Astazi am fost luat de un coleg ca sa ii fiu martor fratelui tatalui sau intr-o declaratie de succesiune cred. Mi-a fost spus ca trebuie sa dau doar o semnatura cum ca as cunoaste o anumita persoana.

Povestea cu succesiunea este asa: mama celor 3 frati a decedat in 2017, iar colegul asta m-a rugat sa ii fiu martor unuia dintre cei trei frati in taxa de succesiune, cum ca o cunosc pe mama decedata a acestora.
Am semnat declaratia, iar notarul ne-a spus (mie si celuilalt martor) cum ca daca nu spunem adevarul se considera marturie mincinoasa, iar pe moment nu prea mi-am dat seama cat de serioasa este treaba si am semnat declaratia.
Problema este ca eu nu o cunosc pe decedata si nici celalalt martor, deci am declarat gresit, nu am fost prea am fost constient de ceea ce fac..

Intrebare mea ar fi daca pot merge la notar sa imi retrag declaratia falsa, deoarece nu o cunosc pe decedata si stau destul de temator de astazi de cand am semnat declaratia.

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 25 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: movidiu , utilizator 15:22, 29 Martie 2018
Da, declaratia data poate fi retrasa.

Astfel, nu va putea fi retinuta infractiunea de marturie mincinoasa.

Retragerea declaratiei ar interveni dupa ce s-a dispus emiterea certificatului de mostenitor ori a actului de partaj voluntar.

Oricare dintre succesori se poate adresa organelor judiciare, printr-o plangere , in vederea demonstrarii infractiunii de marturie mincinoasa.




Deci, intr-un final, se poate retrage declaratia abia dupa ce s-a dispus emiterea certificatului de mostenitor?
Certificatul este emis de notar, nu ?
Declaratia am dat-o vineri, iar in weekend a fost inchis la notarul respectiv.
Am vrut sa merg luni sa retrag declaratia, insa am fost confuz in privinta a ceea ce am de facut.
E prea tarziu sa merg acum? In caz ca se poate retrage declaratia 100% dupa ce s-a emis certificatul ?
Nu inteleg pe ce sunt bazate opiniile de mai sus. Cand se dezbate procedura succesorala ( care are ca finalitate eliberarea certificatului de mostenitor) pentru ca nu exista alte posibilitati de a stabilii cati mostenitori are un defunct, notarul public este obligat sa aiba la dosar cel putin doua depozitii de martor. Daca certificatul de mostenitor s-a eliberat deja, notarul public nu are cum sa elimine declaratia dvs din dosarul succesoral pentru ca asta ar insemna ca el/ea a efectuat procedura cu o singura depozitie de martor si a incalcat legea si nu este corect ca lucrurile sa fie privite astfel deoarece notarul nu a avut nici o vina in acest caz. CU cat luati legatura cu biroul notarial (macar telefonic) cu atat mai bine.
Fapta dvs. este una tipică de mărturie mincinoasă. Nu prezintă importanță dacă depoziția falsă are loc în cadrul unei cauze penale, civile sau extrajudiciare, atunci când legea prevede aceasta. Iar art. 273 Cod penal prevede în mod explicit ”în orice altă procedură...”.
Nu trebuie să existe în cadrul procedurii notariale instituția ”retragerii declarației”, deoarece în cazul de față discutăm nu despre procedură, ci despre faptă.
Or, fapta penală, sau mai bine spus efectele acesteia, pot fi anihilate printr-o retragere a mărturiei, însă legea prezumă caracterul neprejudiciabil de o limită temporală până la care retragerea se bucură de beneficiul nepedepsirii.
În aceste condiții, în situația în care procedura notarială este finalizată, retragerea mărturiei dvs. nu va mai putea constitui temei pentru reținerea unei soluții de nepedepsire, cf. art. 273 alin. (3) CP,

Aveți următoarele variante:
- Nu vă retrageți mărturia și riscați ca un posibil succesibil care a fost înlăturat de la moștenire să facă plângere penală, iar apoi să fiți urmărită penal și pedepsită fără a vi se putea reține vreo cauză de nepedepsire.
- Vă retrageți mărturia și riscați ca notarul să sesizeze organele de urmărire, pentru ca în cadrul urmării penale să se constate incidența unei cauze de nepedepsire, situație în care dosarul se va clasa pe art. 16 alin. 1 lit. h, ori nu se va reține cauza de nepedepsire, însă ținând seama de conduita dvs. se va putea dispune o soluție de renunțare la urmărirea penală.


Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2018
movidiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la declaratie de martor florin 71 florin 71 Buna ziua, as vrea un răspuns din partea dvs. in urmatoarea problema. Am fost citat ca martor intr-un proces civil privind legalitatea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! a fost o bătaie intr-o seara pe timp de pandemie, ... elenaana544 elenaana544 Bună seara! A fost o bătaie intr-o seara pe timp de pandemie, eram afara cu un baiat si cu o fata aproape de casa fetei, băiatul si-a primit un pumn de la ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa am3lia am3lia Sunt disperata!Va rog ajutati-ma cu sfaturi!Sunt angajata unei firme care cumpara terenuri agricole si am fost pusa intr-un dosar ca martora. Am declarat ca ... (vezi toată discuția)