avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

Buna ziua,

Parintii unui prieten din bloc cu mine au divortat in urma cu 2 ani, iar recent mama lui a primit o hotarare judecatoreasca prin care i se cuvine 50% din bunurile comune, in proces tatal lui se angajase sa ii plateasca acea parte insa acum refuza acest lucru . In apartamentul care trebuie sa sa imparta locuieste tatal prietenului meu. Au trecut 2 luni de cand s-a dat hotarareadefinitiva iar el tot incearca sa tergiverseze lucrurile si refuza sa puna in aplicare hotararea Ce este de facut? Va multumesc..
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:56, 8 Iulie 2010
Executarea silita daca de buna voie nu doreste sa se conformeze dispozitivului sentintei.
Mama prietenului dvs. va trebui sa legalizeze si sa investeasca hotararea cu formula executorie si sa apeleze la serviciile unui executor judecatoresc pentru demararea executarii silite.
Optiunea variantei de executarea silita apartine creditorului- deci mamei prietenului, care poate opta pentru varianta executarii silite prin poprire, varianta executarii silite imobiliare sau celei mobiliare.
As recomnada executarea silita imobiliara in acest caz fiind vorba de o valoare mare , respectiv aceea de 50% din valoarea imobilului partajat.;)
Ultima modificare: Joi, 8 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
kenzokent a scris:

Buna ziua,

Parintii unui prieten din bloc cu mine au divortat in urma cu 2 ani, iar recent mama lui a primit o hotarare judecatoreasca prin care i se cuvine 50% din bunurile comune, in proces tatal lui se angajase sa ii plateasca acea parte insa acum refuza acest lucru . In apartamentul care trebuie sa sa imparta locuieste tatal prietenului meu. Au trecut 2 luni de cand s-a dat hotarareadefinitiva iar el tot incearca sa tergiverseze lucrurile si refuza sa puna in aplicare hotararea Ce este de facut? Va multumesc..

trebuie investita hotararea cu formula executorie , apoi trebuie mers la un executor judecatoresc si va fi executata. atentie sa nu treaca 3 ani, fiindca datoria sotului se va prescrie.
Am inteles. Va multumesc pentru raspunsuri.
Pentru legalizarea si investirea hotararii este necesara formularea unei cereri in acest sens, cerere care se adreseaza presedintelui instantei si atasarea hotararii precum si a unei taxe de timbru de 6.00 lei ( 2.00 lei pentru legalizare si 4.00 lei pentru investire) si 2 timbre judiciare de 0,15 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez kywy kywy ce trebuie sa fac pentru a-mi recupera cheltuielile de judecata? (vezi toată discuția)
Divort ganya ganya divortul s-a pronuntat in favoarea mea,si s-a hotarat sa primesc cheltuieli de judecata pe care insa nu le-am primit si au trecut sase luni de atunci.cum ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru iancu123 iancu123 stie cineva cat este taxa de timbru si timbru judiciar in cazul investirii cu formula executorie? (vezi toată discuția)