avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit forfetar 2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit forfetar 2010

Revin cu o discuție precedentă, legată de impozitul forfetar pentru anul 2010 la societăți înființate in anul 2010. Întrebarea este dacă o societate înființată în aprilie 2010, plătește sau nu impozit forfetar

Am primit răspuns de la Maran Corina, în baza punctului 11^6 din normele de aplicare ale Codului Fiscal pentru art.18, că nu trebuie să plătesc acest impozit forfetar.

"11^6. Contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu intră sub incidenţa prevederilor art. 18 alin. (2) pentru anul în care se înregistrează la oficiul registrului comerţului, însă aceştia sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal."

Dar, punctul 7 al art. 34 ”Plata impozitului” Cod Fiscal, din câte înteleg, impune plata acestui impozit și pentru societățile nou înființate:

”(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) nou-înfiinţaţi efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzută la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.”

Nu înteleg, trebuie să plătesc sau nu acest impozit forfetar?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:34, 22 Iulie 2010
Art. 34 ”Plata impozitului” Cod Fiscal:

”(19) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) lit. a), înfiinţaţi în cursul anului precedent, care nu au fost obligaţi la plata impozitului minim şi care la sfârşitul anului fiscal în care s-au înfiinţat înregistrează pierdere fiscală, efectuează trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit în sumă de o pătrime din impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă aferentă anului în care s-au înfiinţat.”

Încă o trimitere la societățile nou înființate din care se înțelege că nu ar trebui plătit impozitul forfetar
Raspunsul pe care l-ati primit este corect.
Exceptia din cuprinsul alin. (7), pe care l-ati citat, se refera la alin. (6) al art. 34 din CF, articol in care sunt reglementari aplicabile contribuabililor prevazuti la alin. (1) lit. a) al art. 34.
Deși nu este redactat în cel mai fericit mod, cred totuși că la alin. (7) din cadrul art.34 se face referire la întreg alin 1 , inclusiv punctul b) în care mă încadrez eu ca și SRL.

În acest sens vă fac o comparație între alin. (7) si alin. (19):
”(19) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) lit. a), înfiinţaţi (...)”
”(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) nou-înfiinţaţi (...)”

Vorbindu-se despre alin. (6) în ambele cazuri și normal fiind să nu iasă din sfera lit. a) de la alin. (1), cred totuși că la alin. (7) se face referire la întreg alin. (1).

Sunteți de acord?

PS: Insist pe această temă să știu cum îi pot combate pe cei de la Finanțe Publice care mi-au băgat ”pastila” cu alin. (7).
Asa cum rezulta din raspunsul pe care vi l-am trimis, apreciez ca nu exista temei pentru interpretarea prevederilor celor doua alineate ale art. 34 ca fiind in contradictie cu cele ale normelor de aplicare a prevederilor art. 18.

Va mutumesc,
Am fost astăzi din nou la Finanțe Publice și răspunsul a fost același: se plătește impozit forfetar pentru anul curent chiar dacă firma este înființată în acest an.

Domnul de acolo a insistat că la alin (7) se face referire la întreg alin (1), nu doar la litera a) a acestuia.

Când i-am spus că se bate cap în cap cu norma 11^6 de la art. (18), a spus că legea este peste normă și că se ia în considerare legea #-o

I-am arătat următorul articol de presă al ANAF din aprilie 2010; mi-a spus că nu are valoare în fața legii (deși este publicat in MO :O )
[ link extern ]

Acum, dacă nu declar impozit minim, și ulterior se stabilește că trebuia să o fac, plătesc amendă sau doar penalizări?
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
calin.AVRAM, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozitare micro 2009 krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se impoziteaza un SRL infiintat in febr 2009, ca si microintreprindere, pe trim 2 /2009? Va multumesc (vezi toată discuția)
Firma nou infiintata ministru_ ministru_ Mai postez o intrebare, daca poate sa ma ajute cineva urgent. Am infiintat o firma in luna iulie 2009 si am trebuie sa platesc acum impozitul forfetar. Eu stiu ... (vezi toată discuția)
Impozit profit societate infintata 2009 stanciuu_auco stanciuu_auco buna ziua, ma este valabil pentru societatile noiinfintate, ma exact 27.08.2009, scutirea impozitului pe profit? va multumesc (vezi toată discuția)