avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit forfetar 2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit forfetar 2010

Revin cu o discuție precedentă, legată de impozitul forfetar pentru anul 2010 la societăți înființate in anul 2010. Întrebarea este dacă o societate înființată în aprilie 2010, plătește sau nu impozit forfetar

Am primit răspuns de la Maran Corina, în baza punctului 11^6 din normele de aplicare ale Codului Fiscal pentru art.18, că nu trebuie să plătesc acest impozit forfetar.

"11^6. Contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu intră sub incidenţa prevederilor art. 18 alin. (2) pentru anul în care se înregistrează la oficiul registrului comerţului, însă aceştia sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II "Impozitul pe profit" din Codul fiscal."

Dar, punctul 7 al art. 34 ”Plata impozitului” Cod Fiscal, din câte înteleg, impune plata acestui impozit și pentru societățile nou înființate:

”(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) nou-înfiinţaţi efectuează plăţi anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzută la art. 18 alin.(3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.”

Nu înteleg, trebuie să plătesc sau nu acest impozit forfetar?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:34, 22 Iulie 2010
In anul infiintarii nu se datoreaza impozit minim .
in schimb, se datoreaza impozit din calcul .
Prevederea s-a aplicat si in 2009 .
Puteti face o adresa scrisa pe site mfinante, asistenta contribuabili, formular pentru sesizari ( am incercat sa pun link dar nu reusesc )

Sfatul meu este sa nu declarati impozit minim acum, la 25.07 si veti vedea ca declaratia va fi primita .
Softul actual al mf respinge declaratiile care nu au imp.minim si ar fi trebuit sa il aiba.
Cat despre alin 6 si 7 din art 34 - e clar o confuzie a functionarului cu care ati discutat.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Bun, vă mulțumesc atât dvs cât și d-nei Maran Corina și d-nului Grig-Gabriel Ghiorghiu.
Am insistat pe tema asta datorită răspunsului constant care l-am primit de la domnul respectiv de la Finanțe Publice și anume că se plătește.
M-am convins acum că nu este așa.
Buna seara. Va rog mult sa-mi ziceti si mie, de unde pot afla impozitul pe care-l pot plati pentru o firma infiintata luna trecuta?. Am inteles ca impozit minim nu platesc, dar acel calcul al impozitului de unde il aflu?
ART. 19 cod fiscal

Reguli generale

(1) Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

In balanta aveti profitul contabil = soldul creditor al contului 121 = venituri-cheltuieli
Profitul fiscal este egal cu profitul contabil, la care adaugati ch. nedeductibile si scadeti veniturile neimpozabile .
Impozitul pe profit este egal cu profitul fiscal x 16%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare micro 2009 krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se impoziteaza un SRL infiintat in febr 2009, ca si microintreprindere, pe trim 2 /2009? Va multumesc (vezi toată discuția)
Firma nou infiintata ministru_ ministru_ Mai postez o intrebare, daca poate sa ma ajute cineva urgent. Am infiintat o firma in luna iulie 2009 si am trebuie sa platesc acum impozitul forfetar. Eu stiu ... (vezi toată discuția)
Impozit profit societate infintata 2009 stanciuu_auco stanciuu_auco buna ziua, ma este valabil pentru societatile noiinfintate, ma exact 27.08.2009, scutirea impozitului pe profit? va multumesc (vezi toată discuția)