avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor pentru ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor pentru ore suplimentare

Buna ziua,

In firma mea, sunt 2 angajate, care lucreaza prin rotatie si sambata, cate 5 ore (o sambata - o salariata, a doua sambata - cealalta salariata).
In sambata care lucreaza prima cele 5 ore, i se acorda 2 zile de repaus, duminica si luni si se plateste spor de weekend pentru cele 5 ore de sambata. Cealalta colega, in ziua de luni, cand prima are liber, lucreaza 9 ore si nu 8 (programul magazinului este de la 9-19, cu o ora pauza de masa). Astfel, lunar, suma orelor lucrate in total, nu depaseste numarul de zile lucratoare X 8 ore, adica se incadreaza in 160 sau 168 sau176 ore. Daca privim din acest punct de vedere, cumulat, ele nu presteaza munca suplimentara, in schimb daca calculam pe saptamana, sunt 1-2 sapatamani, dupa caz, cand orele lucrate sunt 46, iar altele 2 - 32 ore.
Este corect cumularea tuturor orelor lunar la calculul orelor suplimentare sau doar pe saptamana? Daca calculez cumulat, reiese cu nu trebuie sa le platesc ore suplimentare pentru saptamanile in care se lucreaza si luni si sambata, dar daca iau pe fiecare sapatamana in parte, ar iesi ca o data sau de 2 ori pe luna, ele fac 46 ore, adica sau 6 sau 12 ore suplimentare (din care 1 sau 2 ore sunt de luni, iar 5 sau 10 sunt de sambata). Cum e corect de calculat sporurile la salarii:
- 3-5% spor de weekend, pentru orele de sambata si 100% spor pentru orele in plus fata de cele 40 ore de luni si sambata?
Am gasit pe multe forumuri unde specialistii explica ca, daca luam cumulat pe luna, salariatul nu depaseste norma de 160 sau 168 sau 176 ore, chiar daca are lucrate in unele saptamani mai mult de 40 ore/sapt., si acestuia nu i se acorda niciun spor de ore suplimentare, ci doar sporul de weekend pentru orele de sambata si acordarea celor 2 zile consecutive de duminica si luni.
E corect asa? Ma puteti ajuta in acest subiect? As vrea totusi sa platesc conform legii aceste sporuri.
Mersi anticipat.
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 06:54, 9 Iulie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Eu cred ca nu ne-am inteles bine.
Nimeni nu lucreaza in ture, mai ales noaptea. Orarul de lucru al ambelor salariate este de luni pana vineri cate 8 ore pe zi+sambata (o data in 2 saptamani cate 5 ore). Din cauza ca conf contr col de munca si cf Codului muncii, trebuie sa acord zile libere duminica si luni pentru ziua de sambata, se creaza o diferentiere a numerelor de ore lucrate pe saptamana, in 2 sapt. 32 ore, ca sunt doar 4 zile a cate 8 ore, iar in 2 saptamani, cate 45 ore, 5 zile a cate 8 ore + 5 ore de sambata.
Sporul de weekend eu il acord demult, ma intereseaza daca trebuie sa platesc si spor pt ore suplimentare? In total, per luna, salariatele se incadreaza in norma de ore, calculata nr zile lucrat x 8 ore.
Nu trebuie sa platiti spor pentru ore suplimentare.
Tot ceea ce trebuie este sa calculati orele de sambata dublu si daca le acordati zi libera pentru acestea sa verificati ce a ramas de plata ( concret; muncesc sambata 5 ore= trebuie sa fiu platita pentru 10 ore, adica dublu; cum primesc luni zi libera(adica 8 ore), atunci inseamna ca trebuie sa primesc plata pentru 2 ore ramase)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul salariu Viovas Viovas Buna ziua. Am un salariat (salariul brut 800 lei) care in septembrie a muncit dupa 179 ore dupa cum urmeaza: 01.09 (duminica) 24 ore 04.09 13 ore 07.09 ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend cristinast cristinast ore lucrate in weekend buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: intr-0 luna cu 160 de ore lucratoare un ... (vezi toată discuția)
Plata ore weekend Roberta. Botez Roberta. Botez Bună ziua, As dori sa știu dacă este corect următorul aspect: o persoana lucrează normal 8 ore pe săptămână de luni pana vineri. Dar un weekend ... (vezi toată discuția)