avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avans imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avans imobil

Buna seara,

Am o oarecare problema pe care sper sa o depasesc cu ajutorul dumneavoastra.
Caz clar: Vand un imobil. Imobilul in cauza a fost dat spre vanzare prin intermediul unei agentii imobiliare (eu nu am niciun act semnat cu acestia). Respectiva agentie, in momentul in care aducea un client pentru vizionare intocmea un contract cu acestia conform caruia ei se obliga, daca doresc a cumpara imobilul vizionat, sa plateasca un comision agentiei.

Acum, clientul multumit si dornic de a-mi cumpara imobilul insa nu doreste nici in ruptul capului a plati acel comision (nici eu nu vreau sa platesc in locul sau). Contractul dintre dansul si agentie are un termen si in el exista clauze conform carora agentia poate contesta in instanta cvc-ul.

Dansul doreste a-mi plati un avans pentru a se asigura ca-i voi vinde lui acel imobil. Exista vreo modalitate de a perfecta un act (altul decat un antecontract), inaintea respectivului termen fara pericol pentru ambele parti?

Multumesc anticipat,
Adiran Vasile
Cred ca puteti face o declaratie notariala prin care el va inmaneaza o suma de bani, ca avans pentru imobil, urmand ca la data de...(dupa data scadenta in contractul cu agentia)sa se perfecteze actele de vanzare cumparare.
av.M.Hornea
Atentie mare, sfatul meu,
Nu va hazardati sa incheiati acte de o asemenea valoare si importanta fara a beneficia de asistenta avocatiala atat la incheierea anecontractului cat si la incheierea contractului, cu convingerea ca notarul stie ce face . (Notaru face ce face si avocatul le desface)
Cu privire la olbigatiele la care spuneti ca s-a angajat cumparatorul fata de agentia imobiliara, e treaba dumnealui. Important este ca dvs. sa nu va fi obligat fata de agentie . Cu toate acestea , nerespectarea contractului cu agentia imobiliara nu afecteaza valabilitatea contractului dvs. de vanzare -cumparare. Este un alt contract cu privire la alte obligatii si anume, plata comisionului in schimbul serviciului de intermediere. Agentia poate cere executarea contractului intrucat partea adversa nu si-a executat obligartia.
trifugabriel a scris:

Atentie mare, sfatul meu,
Nu va hazardati sa incheiati acte de o asemenea valoare si importanta fara a beneficia de asistenta avocatiala atat la incheierea anecontractului cat si la incheierea contractului, cu convingerea ca notarul stie ce face . (Notaru face ce face si avocatul le desface)
Cu privire la olbigatiele la care spuneti ca s-a angajat cumparatorul fata de agentia imobiliara, e treaba dumnealui. Important este ca dvs. sa nu va fi obligat fata de agentie . Cu toate acestea , nerespectarea contractului cu agentia imobiliara nu afecteaza valabilitatea contractului dvs. de vanzare -cumparare. Este un alt contract cu privire la alte obligatii si anume, plata comisionului in schimbul serviciului de intermediere. Agentia poate cere executarea contractului intrucat partea adversa nu si-a executat obligartia.

Am inteles asta si bineinteles nu ezit a apela la serviciile unui avocat in aceasta speta. Ceea ce incerc este sa ma dumiresc cu privire la ce riscuri sunt pentru ambele parti intrucat si eu doresc a vinde si cumparatorul a cumpara. Ideea intrebarii mele era daca pot face un altfel de act ce ne linisteste pe amandoi (astfel incat eu sa incasez avansul iar el sa aibe siguranta ca ii vand imobilul) urmand ca dupa expirarea termenului sa perfectam un ante-contract in forma autentica.

Nu prea am inteles al doilea post.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Care este data finalizarii unu contract de vanzare-cumparare cu rest de plata? alexberi alexberi Buna ziua, Am un Contract de Vanzare-Cumparare semnat pe 3 Aprilie 2009, avant stipulat un rest de plata la date de 23 Aprilie 2009. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)