Buna ziua,
va solicit ajutorul in urmatoarea problema:
Ma aflu la finalul primei saptamani la noul meu loc de munca pe perioada determinata de 3 luni. In prima zi aici am aflat ca sunt insarcinata.Initial am lucrat in alta parte unde am avut vechime mai mare de 12 luni.
Intrebarea mea este daca in urma perioadei de 3 luni a contractului de munca determinat, daca noul angajator nu-mi prelungeste contractul, fiind insarcinata si neputand ascunde prea multa acest lucru fata de el, pot beneficia de somaj si apoi de concediu de crestere a copilului?
Dar daca reusesc cumva sa ma inteleg cu noul angajator si imi pot prelungi angajarea, pot beneficia de concediu de maternitate si crestere a copilului, neavand 9 luni lucrate la ultimul loc de munca, adica cel actual?
da puteti beneficia de somaj iar aceasta perioada se ia in considerare in cadrul celor 12 luni de dinaintea nasterii si puteti beneficia de C.C.C , cu toate acestea poate aveti sansa sa continuati activitatea la acest angajator :)
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului trebuie ca, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, nu conteaza daca la acelasi angajator sau la mai multi angajatori.
Daca angajatorul la care aveti contract pe durata determinata de 3 luni nu va prelungeste contractul, veti beneficia de somaj (din cele relatate de dumneavoatra inteleg ca aveti stagiu de cotizare). Dupa ce veti intra in somaj trebuie sa anuntati ca sunteti gravida iar inainte sa vi se termine somajul sa intrati in concediu de maternitate si apoi in concediu de ingrijire copil. Pe durata acestora somajul se suspenda.
In ceea ce priveste concediul de maternitate, aveti dreptul la126 de zile calendaristice de concediu de sarcina si lauzie. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoastra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Atentie! Dupa incetarea contractului de munca trebuie sa depuneti dosarul la somaj in max. 30 zile, altfel o sa aveti intrerupere si puteti pierde sansa de a rpimi indemnizatia pentru cresterea copilului.
in cazul in care inainte de data angajarii la actualul loc de munca ( cel cu contract pe perioada determinata de 3 luni) am avut 5 zile intrerupere intre data incetarii precedentului contract si cel actual, respectiv: 25 iunie ultima zi de lucru la anteriorul job si 1 iulie data de inceput la nou loc de munca?
Buna ziua.
Am fost angajata printr-o firma de recrutare pt o alta firma la inceputul lunii septembrie 2012 cu contract de munca pe perioada determinata.Am aflat ca sunt gravida in 2 luni la inceputul lunii noiembrie si mi-i s-a recomandat de catre medicul ginecolog sa intru in concediu medical de risc maternal deoarece locul de munca e toxic.Pe data de 9 noiembrie mi-i s-a terminat contractul cu firma angajatoare dar eram in medical pana pe 14 noiembrie.Actele pt dosarul la Medicina muncii n-am putut sa-l depun deoarece pana am terminat de facut actele n-am mai avut contract cu ei.M-au trimis la CAS ca sa depun dosarul acolo dar pt ca nu mai lucrez ginecologul nu-mi poate emite un alt concediu medical pana la sf lunii ca sa ma incadrez pana la 3luni sa pot beneficia de cele 120zile concediu ca apoi sa intru in somaj dupa cum mi-i s-a zis la CAS.Ce trebuie sa fac ca peste tot iti zc alte lucruri si nu stiu ce sa mai fac.Multumesc mult
Concediu prenatal
andraan
Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)