Buna ziua,
va solicit ajutorul in urmatoarea problema:
Ma aflu la finalul primei saptamani la noul meu loc de munca pe perioada determinata de 3 luni. In prima zi aici am aflat ca sunt insarcinata.Initial am lucrat in alta parte unde am avut vechime mai mare de 12 luni.
Intrebarea mea este daca in urma perioadei de 3 luni a contractului de munca determinat, daca noul angajator nu-mi prelungeste contractul, fiind insarcinata si neputand ascunde prea multa acest lucru fata de el, pot beneficia de somaj si apoi de concediu de crestere a copilului?
Dar daca reusesc cumva sa ma inteleg cu noul angajator si imi pot prelungi angajarea, pot beneficia de concediu de maternitate si crestere a copilului, neavand 9 luni lucrate la ultimul loc de munca, adica cel actual?
Daca v-a incetat c.i.m. ca urmare a expirarii termenului pentru acre a fost incheiat, atun ci mergeti la AJOFM pentru a va inscris si de a beneficia de indemnizatia de somaj ... din somaj puteti intra in concediul de maternitate si apoi in CCC.
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.
2. Certificatele medicale se vor depune la AJOFM pentru plata acestora.
3. Cererea pentru acordarea CCC se va face catre AJOFM, iar actele pentru indemnizatia CCC se ordepune la Primaria in raza careia aveti domiciliul.
4.Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
6. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede urmatoarele :
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Concediu prenatal
andraan
Buna ziua.eu lucrez de 9 luni si sunt insarcinata in 5 luni iar pe 31.08.2014 expira contractul.Am dreptul la concediu prenatal fara sa pierd indemnizatia? (vezi toată discuția)