avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce atributii are Oficiul Central de Plati Pensii?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce atributii are Oficiul Central de Plati Pensii?

M-am confruntat cu o situatie. Casa de pensii locala emite Decizie de acordare a indemnizatiei restante 2004-2010 de revolutionar, in 22.06.2010. in 24.06.2010 inainteaza documentele spre plata, comunicand si beneficiarului ca va primi plata totala in luna iulie, odata cu pensiile. In 4.06. 2010 nui se comunica ca Oficiul central de plata a pensiiloe a taiat plata indemnizatiei pe motiv ca , in 25.06 ., prin urmare la o zi dupa ce plata a fost aprobata de Casa sde pensii locala a intrat in vigoare ordonant cu reesalonarea.
Casa locala de pensii sustine ca ea a facut plata si are dovezi in acest sens, ca OCP-ul este de vina, insa cum putem sa chemem in judecata cand decizia a fost emis a de Casa , iar plata era tot obligatia acesteia.
Am cutat sa vad cu ce se ocupa acst OCP, care, since r nu vad cum sa aiba decat atributii de monitorizare, deoarece Casele locale de pensii au personalitate juridica si emit decizii si efectuaeza plati, dar nu am gasit nimic.
De aceea deschid acest subiect, in speranta ca exista cineva care ma poate ajuta cu detalii.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 13:25, 9 Iulie 2010
S-o iau cu inceputul: Oficiul Central de Plati Pensii (sau OCPP, aceasta este fosta denumire) este o directie din cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). In momentul acesta nu-mi amintesc denumirea exacta, dar ma voi interesa si va voi spune (oricum, si in prezent, toata lumea spune "OCPP" in loc de "Directia...").

Fiind o directie din cadrul CNPAS, de judecat va veti judeca cu CNPAS. Eu zic ca in HG nr. 13/2004 privind Statutul CNPAS veti gasi suficiente temeiuri de drept, incepand cu art. 7, pct. I, lit. f): organizează modul de stabilire şi de plată a drepturilor de pensii şi a altor drepturi de asigurări sociale finanţate din bugetul asigurărilor sociale, precum şi a celor finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, conform legii

In vederea aplicarii unitare a prevederilor OUG nr. 53/2010, CNPAS a emis nota interna nr. 549/01.07.2010, semnata de Secretarul General al CNPAS si aprobata de Presedintele acesteia, act obligatoriu pentru casele teritoriale de pensii avand in vedere prevederile art. 144, lit. a) din Legea nr. 19/2000.

Potrivit pct. 2, lit. a) din acest act, "dispozitiile OUG nr. 53/2010 sunt aplicabile indemnizatiilor restante, asa cum sunt definite la art. 2 din acest act normativ, calculate in baza cererilor de acordare a drepturilor prevazute de Legea nr. 341/2004, inregistrate la casele teritoriale de pensii pana la data de 25.06.2010 si neplatite pana la aceasta data."

Sigur, puteti chema in judecata CNPAS numai in masura in care casa teritoriala de pensii poate face dovada ca a solicitat plata. In caz contrar, ramane sa va judecati tot cu platitorul de drepturi de pensie, desi acesta nu a primit bani sa plateasca aceste drepturi.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns.
V-as mai ruga o lamurire, din punctul dvs. de vedere: plata a fost facuta de Casa locala de pensii in 24.06., Casa de pensii fiind titulara obligatiei de plata.Inteleg ca adresa 549/01.07.2010, este ulterioara, iar OUG 53.2010 isi produce efectele, oricum, din 25.06.. Plata nu se considera facuta in 24.06 de catre Casa locala de pensii ce are personalitate juridica?cum poate sa opreasca OCPP ce se afla in plata din moment ce am citit in lege ca CNPAS-ul are atributii de monitorizare , nu de plata, deoarece una este sa stabilesti modalitatile de plata si alta este sa intervi in platile in curs, si retroactiv,nu?
Plata drepturilor de pensie se face centralizat, in acest mod: se scoate un borderou semnat si stampilat de directorul casei de pensii, borderou care se trimite OCPP in vederea virarii banilor. Acesta cuprinde titularii si sumele de plata. OCPP-ul trimite banii in vederea efectuarii platilor.

In cazul expus de dvs., casa locala a solicitat virarea banilor in vederea efectuarii drepturilor de pensie restante dar, in urma adresei nr. 549/01.07.2010, banii nu vor mai fi virati caselor teritoriale de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri aplicare oug nr. 53 din 25.06.2010 esalonare plata revolutionari Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece am primit multe mesaje private si pe forum despre acest subiect as dori sa lamuresc din punct de vedere juridic aplicarea OUG nr.53 din ... (vezi toată discuția)
Plata indemnizatiilor restante prevazute de legea nr. 341/2004 / oug nr. 53/2010 nicu1506 nicu1506 AM EMISA O DECIZIE CASA DE PENSII PENTRU PLATA INDEMNIZATIEI DE REVOLUTIONAR IN DATA DE 22 MAI.IN 17 IUNIE GUVERNUL A ADOPTAT ORDONANTA DE URGENTA PRIN CARE ... (vezi toată discuția)
Decizie de acordare de drepturi restante revolutionari Antoanela Geaman Antoanela Geaman Ma confrunt cu urmatorul caz. decizie emisa de casa locala de pensii pentru plata indemnizatiiei de revolutionar restante 2004-2010,[b]inainte de 25.06.2010 ... (vezi toată discuția)