avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lamuriri aplicare OUG nr. 53 din 25.06.2010 esalonare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lamuriri aplicare OUG nr. 53 din 25.06.2010 esalonare plata revolutionari

Deoarece am primit multe mesaje private si pe forum despre acest subiect as dori sa lamuresc din punct de vedere juridic aplicarea OUG nr.53 din 25.06.2010.Desigur alti colegi juristi sunt invitati sa-si spuna opinia si sa o argumenteze


1) Conform ar. 15, alin. 2 din Constituţia Romaniei:
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

Prin urmare, principiul neretroactivitatii prevederilor legale este de rang constitutional, neputand fi incalcat de nici un act normativ ( lege, OUG , Ordin de ministru sau nota interna etc).
OUG nr. 53/2010 poate fi aplicat doar Deciziilor emise dupa intrarea sa in vigaore, respectiv, DUPA 25.06.2010.

2) OUG 53/25.06.2010, a carui aplicare se invoca, nu prevede prevede ca se aplica Deciziilor caselor teritorile de pensii anterioare intarii in vigoare a legii, in acest sens neexistand nici un Ordin de aplicare al Ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale sau vreo Hotarare de Guvern.
Art.5 din OUG prevede aplicarea asupra cererilor nesolutionate pana pe 25.06.2010 de preschimbare a certificatelor de revolutionar de la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor !!, nicidecum, la Deciziile Caselor locale de pensii!!
De altfel, Guvernul a precizat in repetate randuri ca aplicarea legii nu poate retroactiva.Un exemplu recent este chiar art. 15 alin.3 din Legea 118 din 30 iunie 2010 (Legea 118/2010) privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar ce prevede ca plata drepturilor abrogate prin Legea 118 nu afecteaza nasterile pana la intrarea in vigoarea legii.
(3) Pentru nasterile survenite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si pentru casatoriile incheiate pana la aceasta data, drepturile se stabilesc in conditiile actelor normative prevazute la alin. (1) lit. g)-j)( anterioare) si se solicita la plata pana cel tarziu la data de 31 august 2010.

Aplicarea retorpactiva se datoreaza unei simple NOTE interene CNPAS, catre casele locale de pensii ,a. NOTA interna catre Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti nr. 549 din 01.07.2010 emisa de Secretariatul general al CNPAS in aplicarea OUG nr. 53/2010 nu poate nici ea sa-si produca efectele decat asupra Caselor teritoriale de pensii, si dupa data de 01.07.2010 cand a fost emisa

CNPAS nu are atributii directe de stabirie si plata a indemnizatiilor si altor drepturi prevazute în legi speciale
CNPAS-ul are ca atributii conform Legii nr. 19 /2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale doar de control nu si de a interveni direct in plata:

Art. 144. - În aplicarea prevederilor prezentei legi CNPAS îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) îndrumă şi controlează modul de aplicare a dispoziţiilor legale de către casele teritoriale depensii, îndrumă şi verifică persoanele juridice şi fizice cărora le revin drepturi şi obligaţii care decurgdin prezenta lege
g) ia măsuri, în condiţiile legii, pentru dezvoltarea şi administrarea eficientă a patrimoniului sistemului public, precum şi pentru asigurarea integrităţii acestuia;



Prin urmare, IN MOD ABUZIV, fara niciun temei legal , in baza unei NOTE interne a CNPAS, ce prevede retroactivitatea unei legi, platile aferente indemnizatiilor restante rezultand din decizii anterioare este esalonata.Nota 549 din 01.07.2010 insasi este aplicata si ea retroactiv, adica platilor ce trebuiau facute conform Deciziilor dinainte de 25.06.2010, Nota fiind emisa in 1.07.2010
de fapt in disperare de a cuta banila Bucget, Autoritatile iau de unde pot pe principiul daca nu iese scandal , se poate..Asa a fost si in cazul impozitarii Dobanzilor bancare, ce toto prin nota interna s-a facut retroactiv, dar , in 2 saptamani Guvernul a venit cu precizari...cea nu se pot aplica decat dupa intrarea in vigaore a legii. Dece? Simplu , pentru ca cei in cauza ,au facut scandal.

Prin urmare, sfatuiesc pe toti cei intereati ce au decizii anterioare datei de 25.06.2010 sa faca memorii impotriva pct.2 lit a din Nota 549 din 01.07.2010 a CNPAS ce prevede , totatl nelegal ca
Dispozitiile OUG 53/2010 sun aplicabile :
a)indemnizatiilor restante( ...) calculate in baza cereilor depuse anterior datei de 25.06.2010 si neplatite pana la acesta data


Memoriile trebuie indreptate impotriva NOTEI CNPAS, la Guvern, Corpul de control al Primului Ministru, Ministerul Muncii, CNPAS...Eventual si la casele laocale , dar nu uitati ca acestia sun controlati de CNPAS.Prin urmare sanse minime....

Parerea mea este ca nu trebuie asteptat rezolvarea de la sine, mai ales ca trebuie sa avut in vedere ca OUG 53 nu garanteaza plata in 2012 ci, incepand cu 2012, a33%, si poate oricand sa mai prelungesca prin alta OUG , cum a fost si in cazul preschimbari certificatelor de revolutionar.

Prin urmare , ACTIONATI daca doriti sa se intmple ceva

Av.Antoanela Geaman

Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 14:55, 18 Iulie 2010
Corect, dna. av. Antoanela!
Consider ca si cei care au depus cereri la casele de pensii pentru acordarea indemnizatiilor restante inainte de 25.06.2010 nu intra sub incidenta OUG 53/2010. Cel care a depus o cerere in acest sens, are dreptul la de a i se emite o decizie cu privire la drepturile acordate prin lege la data inregistrarii cererii!!!
O nota interna dintr-o institutie, nu are valoare pentru mine (petitionar). Cei insuficient pregatiti profesional din asemenea institutii, care nu stiu sa aplice legea, sa fie pedepsiti administrativ de restructurarea impusa de actualul guvern (sa mai mature din ei, mai ales pe cei care au votat actuala conducere a tarii) si, penal pentru abuz, de ce nu?
Si, de ce sa ne ducem sa ne plangem la guvern, cand exista tribunal sau parchet?
Interventie moderator

Va reamintesc ca, potrivit regulamentului de postare, in forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele. Colega care a deschis aceasta discutie v-a invitat sa va spuneti parerea si sa o argumentati. Daca unicul argument pe care il veti aduce va fi "pedepsirea celor vinovati de catre actualul guvern", voi inchide acest topic. Va rog sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in forum. Multumesc!
www.avocatnet.ro/content/tag...

Gabriela Pintea
Exact cum am spus si remarca d-na Pintea, eu am oferit temeiurile legale in argumentarea pozitiei mele...in speranta de a fi utila celor ce doresc sa formuleze memorii...totodata invit toti colegii si userii interesati sa-si spuna parerea pe acest subiect, din punct de vedere juridic.Prin urmare, precizez inca o data ca scopul nu a fost in nici un caz deschiderea unei "cutii a Pandorei" ci dezbaterea juridica a unei teme de interes, pe un subiect util, spun eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce atributii are oficiul central de plati pensii? Antoanela Geaman Antoanela Geaman M-am confruntat cu o situatie. Casa de pensii locala emite Decizie de acordare a indemnizatiei restante 2004-2010 de revolutionar, in 22.06.2010. in 24.06.2010 ... (vezi toată discuția)
Restante plati pensii revolutionari raduco76 raduco76 BUNA ZIUA! REFERITOR LA SISTAREA ACORDARII PENSIILOR RESTANTE PENTRU REVOLUTIONARI PRIN APLICAREA OUG 53/2010 SI A DECIZIEI CNPAS, PRECIZEZ CA SOCRUL MEU A ... (vezi toată discuția)
Plata indemnizatiilor restante prevazute de legea nr. 341/2004 / oug nr. 53/2010 nicu1506 nicu1506 AM EMISA O DECIZIE CASA DE PENSII PENTRU PLATA INDEMNIZATIEI DE REVOLUTIONAR IN DATA DE 22 MAI.IN 17 IUNIE GUVERNUL A ADOPTAT ORDONANTA DE URGENTA PRIN CARE ... (vezi toată discuția)