avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... acoperire rca in caz de betie la volan
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

acoperire rca in caz de betie la volan

as vrea sa stiu daca polita rca a unui sofer beat la volan care a produs un accident asigura despagubirea masinii lovite si a victimei.
uni spun ca da,alti spun ca nu, Asigurarea celui vinovat despagubeste chiar daca era sub influenta bauturilor alcoolice?. asiguratorul va recupera apoi despagubirea de la cel vinovat?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 14:21, 15 Iulie 2010
Da. Se acorda despagubire persoanei accidentate si apoi societatea de asigurare recupereaza suma achitata de la asiguratul sau!
Da, se despagubeste. Trebuie sa mergeti sa deschideti dosar de dauna la asiguratorul lui RCA. Ce va face el dupa aceea nu va mai priveste pe dv.
Exista doua posibilitati sa va recuperati paguba :
1. sa va adresati direct asiguratorului RCA al cond. auto vinovat si sa intocmiti documentatia necesara efectuarii despagubirii; in functie de marimea pagubei, veti vedea ce propun ei acolo, daca e dauna totala sau daca se poate repara, etc.
2. Sa va constituiti parte civila in procesul penal care se va deschide impotriva celui vinovat ( daca alcoolul de[paseste limita legala, va ajunge obligatoriu in instanta) si, in baza devizului de la service, sa cereti suma totala de plata, inclusiv dobanzile aferente, pentru a conserva suma care urmeaza a vi se plati in baza hotararii judecatoresti.
INASEL ALIN a scris:

Da. Se acorda despagubire persoanei accidentate si apoi societatea de asigurare recupereaza suma achitata de la asiguratul sau!


O precizare recupereaza de la soferul vinovat de producerea accidentului nu de la asigurat doar daca asiguratul coincide cu soferul atunci afirmatia dvs. e corecta. De asemenea tb sa existe o hotarare definitiva si irevocabila prin care se constata comiterea infractiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice.

Cu privire la constituirea de parte civila in dosarul penal practica instantelor (mi se pare ca este si un recurs in interesul legii in acest sens) este de a respinge actiunea civila in dosarul penal pe motivul ca nu exista legatura de cauzalitate intre cele doua si se solutioneaza separat pe calea unui dosar civil.
Multumesc pt precizari
Referitor la prima parte a precizarii,sigur,in cazul meu ,soferul vinovat este si propietarul auto implicat,atat din constatarea politiei (dupa verificari in baza de date)cat si declaratiei sale personale si pasagerulu din dreapta.A ramas sa fiu anuntat de agentul de politie care se ocupa de caz,daca soferul vinovat prezinta asigurarea rca (in caz ca are!).Nu am inteles la ce se refera"hotarare definitiva si irevocabila prin care se constata comiterea infractiunii de conducere sub influenta bauturilor alcoolice."Nu este suficienta constatarea organelor de politie?sau e vorba de hotararea finala a tribunalului, lui urmand sa i se deschida dosar penal,pt accident / conducere in stare de ebrietate,vatamare corporala,..etc?
am consultat un agent de la o firma de asigurari care mi-a precizat ca asigurarea rca se refera la autoturism si nu la conducatorul auto,fapt confirmat si de normele rca in vigoare.

Referitor la partea II-a a precizarii,am inteles ca nu pot fi conexate cauzele in dosarul penal.Normal ca ma pot constui parte civila vatamata in alt proces sau poate exista o cale amiabila de intelegere pt daune morale,etc .

Alte discuții în legătură

Accident , ucidere din culpa, daune rca Victorpgl Victorpgl Buna ziua, Cazul este urmatorul: Accident rutier in urma caruia victima (pieton) a decedat in ambulanta spre spital.Traversa prin loc nepermis, dar a fost ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asiguratorului Gutzaaa Gutzaaa Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Raspunde polita RCA daca s-a produs un accident ca urmare a unei infractiuni si ulterior s-a pronuntat scoatere de sub ... (vezi toată discuția)
Accident mortal; daune alinaradu23 alinaradu23 Buna ziua, Un autoturism cu doi pasageri a patruns pe contrasens lovind grav un altul, in urma accidentului pasagerii din primul autoturism au decedat, in ... (vezi toată discuția)