ellaw a scris:
Parerea mea este ca mai curand - dupa implinirea a 5 ani in profesie de specialitate juridica - candidezi pe un loc pe care ti-l poti alege din lista cu locuri pentru notari definitivi, decat sa "cumperi" stagiatura si sa fii silit sa accepti un loc impus - intr-un sat.
În legislatia actuala se cunosc doua moduri de accedere în profesia de notar. Prima modalitate este cea prevazuta la pagina Cum devin notar daca sunt notar stagiar A doua modalitate priveste situatia în care solicitantul la functia de notar public îndeplineste conditiile de mai sus, a exercitat timp de 5 ani functia de judecator, procuror, avocat, notar (se refera la notarul de stat) sau o alta functie de specialitatea juridica si dovedeste cunostintele necesare functiei de notar public. Verificarea cunostintelor se face prin examen, care în cazul în care numarul candidatilor pentru un loc este mai mare îmbraca forma concursului.
Concursul se organizeaza pentru locurile ramase vacante dupa ocuparea locurilor de catre notarii stagiari. Localitatile în care sunt locuri vacante si data verificarii cunostintelor profesionale se publica în Monitorul Oficial al României cu cel putin 30 de zile mai înainte de aceasta data.
Cine declara locuri vacante? Uniunea notarilor! Au ei interes sa se inmulteasca birourile notariale? Nu! Cand scot un loc vacant? Cand au un plod care a terminat dreptul si trebuie sa-l faca si pe el notar!
Se da examenul, cine ia peste 7 e admis, stagiatura face doar plodul lui tata. Dupa stagiatura ocupa postul cu prioritate in fata celui care a sustinut examenul avand vechime juridica peste 5 ani.
Concluzie: 1) nu ai tata notar, nu ai unde face stagiatura! 2) ai peste 5 ani vechime juridica, ok, nu ai nevoie de stagiatura insa nici loc nu ai ca-l ocupa preferential cel cu stagiatura. 3) nu ai tata notar (nici mama) nici tu nu ai cum sa devii.