avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNI
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ELEMENTE CONSTITUTIVE ALE INFRACTIUNI

Intr-o actiune piritii prezinta in intimpinare lucruri mincinoase.
Am sesizat Parchetul pentru fals de declaratii, art.292 C.P.
Parchetul in rezolutia care a dat-o spune ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii si a dat NUP.
Deci dupa acest raspuns in actiunile civile putem declara orice minciuna fara nici o frica.
Ce parere aveti?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 19:03, 9 Iulie 2010
plangere la rezolutia procurorului la prim procuror, daca da aceeasi solutie, se face plangere la instanta de judecata.
Conform legii, trasaturile esentiale ale infractiunii sunt 3 la numar : vinovatia, care poate fi sub forma intentiei sau a cuplei, pericolul social si prevederea in legea penala. Daca procurorul a considerat ca unul dintre aceste elemente lipseste, fapta nu mai este infractiune, deoarece , cele 3 elemente trebuie intrunite cumulativ, lipsa fie si a unuia dintre ele, conduc la imposibilitatea faptei de a fi infractiune.
Pe langa acestea, sunt elementele constitutive despre care a motivat procurorul ca nu sunt intrunite Lipsa unuia din elementele constitutive ale infractiunii, respectiv obiectul( valoarea sociala ocrotita de lege) , subiectul infractiunii, latura obiectiva( actiunea-inactiunea) si latura subiectiva( forma de vinovatie) , fac ca fapta savarsita sa nu fie infractiune si sa nu existe nici temei pentru tragerea la raspundere penala.
Sigur ca nu este permis si nu este recomandat ca partile dintr-un proces sa spuna minciuni, sa ticluiasca probe mincinoase, sa nu eludeze legea. Insa orice act antisocial trebuie probat temeinic, trebuie dovedit. Persoana nu poate fi trasa la raspundere doar pe baza afirmatiilor cuiva, mai ales a partii potrivnice, daca aceasta nu aduce dovezi in sprijinul acuzatiilor.
Impotriva rezolutiei de nup puteti face plangere la prim procurorul parchetuli in termen de 20 de zile de la data comunicarii rezolutiei.
Intampinarea nu are caracter de declaratie .
Cat priveste intampinarea, acolo paratul poate veni cu contraprobe , care sa probeze lipsa de temeinicie a actiunii reclamantului, si are acest drept, constituind apararile sale. Cum se spune, este vorba despre sarcina probei care, in privinta intampinarii , este rasrurnata, revenind paratului,pentru a proba lipsa de temeinicie a pretentiilor reclamantului, spre desosebire de etapa initiala unde sarcina probei revine reclamantului.
Sigur, proba poate fi deficitară, neizbutind să facă demn de crezare dreptul la care se referă, fara insa a presupune ca neaparat ca este o proba mincinoasa.
Va multumesc dar cind se declara intr-o intimpinare ca un gard a fost construit de cineva care era mort la acea data eu cred ca e fals in declaratie, art. 292 C. P.

Alte discuții în legătură

Chemare in judecata pe baza unor date false VONPAUL006 VONPAUL006 Am fost dat in judecata pentru recuperarea unei sume de bani folosind date false. Pot sa fac plingere penala pe baza cererii de ... (vezi toată discuția)
Art. 292 cod penal Martonze Martonze Declaratiile mincinoase din cererile de chemare in judecata se incadreaza in art. 292 - Fals in declaratii? Daca un executor judecatoresc a incalcat ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii socrate111 socrate111 Buna seara .Imi puteti spune daca reclamantii care prin actiunea inaintata Instantei declara o serie de neadevaruri pot fi atrasi in raspundere penala in ... (vezi toată discuția)