Am o angajata care a intrat in prenatal de la 1 iulie 2010.E primul caz de acest fel.Ma intereseaza ce ar trebui sa fac eu ca angajator.Conform ord.36/2010 si a normelor prevazute prin hot.430/2010 am inteles ca angajata trebuia sa ma instiinteze in 24 h despre existenta concediului iar eu trebuie sa fac o raportare la casa de asigurari in max.6 zile prin care sa anunt numele, zilo cm-perioada, medicul care l-a eliberat etc si declaratia angajatului, "daca am cerut-o".Deci eu am interpretat ca e vorba despre acea declaratie OBLIGATORIE pentru angajat , pe care o da el medicului de familie, si pe care eu, ca angajator pot sa o cer sau nu.M-am dus la Casa de sanatate cu acea raportare si mi-a zis cea de la ghiseu ca nu e obligatoriu sa depun asa ceva, era obligatoriu doar daca vroiam sa verific angajatul.Deci nu mi-a primit-o.Citesc iar in lege si vad ca scrie ca sunt obligata sa depun acea raportare pentru pers. aflate in incapacitate temporara de munca.Acum am o mare nelamurire:
nu stiu eu sa interpretez legea!?
-nu stie cea de la giseu despre noile norme, ceea ce mi se pare totusi exclus!!!!????
-sau fiind vorba despre sarcina si lauzie nu se aplica aceste prevederi, pt ca intr-adevar scrie "incapacitate temporara de munca"!?
Imi cer scuze daca incurc eu borcanele, mentionez ca n-am m-ai avut pana acum nici un CM si rog pe cineva care a avut asa ceva sa ma lamureasca si pe mine cat mai repede.
Multumesc!
daca eu am de recuperat din lunile anterioare o suma de bani si nu am depus dosarul de recuperare, pe declaratiile la sanatate viitoare voi mai trece suma de recuperat sau nu?
Cred ca la contabilitate isi deduce suma di fondul cbo la nivelul fiecarei luni prin declatatia 102, nu cred ca se mai raporteaza la sanatate decat atunci cand a fost creat.
Intrucat societatea are datorii la bugetul de asigurar sociale,casa de sanatate nu primeste dosarul de recuperare,as vrea sa stiu daca este posibilitatea sa se compenseze contributia la cci viitoare din suma respectiva.
Multumesc!
Concediul de maternitate (prenatal+postnatal) nu se raporteaza la Casa de Sanatate. Se raporteaza doar "Incapacitate temporara de munca". Asta nu include maternitate, ingrijire copil bolnav, risc maternal, prevenire imbolnaviri.