avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA calcul retroactiv cas
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA calcul retroactiv cas

Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate etc.Deci in fiecare an am functionat doar 3 luni.Am primit de la pensii o notificare, (cum toata lumea a primit, dar nimeni nu s-a dus).sa ma prezint sa inchei contract cu ei. Aveti cunostinta despre cum se calculeaza? daca eu am avut profit in cele 3 luni intre 1000 si 2000 ron cam cit ar trebui sa platesc ? Penalitatile sint mari? Te asiguri cu ce suma vrei retroactiv , sau iti fixeaza ei suma ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 20:46, 17 Iulie 2010
la casa de pensii contributia la fondu de pensii nu se calculeaza in functie de profitul obtinut! se incheie un contract de asigurare pe suma stabilita in contractul incheiat cu casa la care se aplica procentul de 31,5% si apoi se plateste lunar in rate egale , retroactiv te asiguri cu suma vrei , cu noua modificare , baza de calcul a contributiei va fi 5 salarii medii pe economie inmultit cu procentul de mai sus!
18 mil parca este salariu mediu
Eu inchid primul...sa moara boc-poc ! si plec din romanica unde sint chirias in propria tara !
Si am sa platesc numai pe cele 3 luni care am functionat ,sau pe tot anul? Am inteles ca-ti fixeaza ei contributia lunara,nu te lasa pe tine s-o fixezi!!#-o
in cazul casei de pensii legea nu prevedea o suma care sa o fixeze CAS ,asa ca nu vad de ce nu te lasa sa o fixezi, ma refer anterior datei de 1 iulie anul curent!
Mai jos este un calcul aproximativ bazat pe suma minima impusa de stat pina in anul 2008.
[ link extern ]
Eu am platit contributiile la casa de pensii, mi-au calculat pe baza sumelor minime asigurate impuse de stat pentru anii 2005-2007. Am zis dar pentru 2008-1010 avand in vedere ca nu mai era suma minima nu imi puneti 10 RON? Au spus ca daca as fi avut declaratia de asigurare depusa la timp as fi putut merge in 2008 sa ma asigur la cat as fi vrut eu; asa fara declaratie mi-au calculat la ultima suma minima obligatorie 318 RON.
Acum din rubrica la noi ca la nimeni, in Brasov aproximativ aceasi situatie, PFA din 2007 i-a calculat la cat a vrut persoana contributiile ... In Alba unei prietene i-au calculat la fel, la suma minima declarata din 2008.
Acum eu nu pot sa o acuz de rea vointa pe femeia de la pensii, ea mi-a dat formulele de calcul, salariile minime impuse de stat, m-a intrebat daca chiar vreau sa imi proceseze dosaru sau revin... Pe 2005 m-a intrebat ce venit am avut, parca sub un anumit venit nu esti obligat sa te asiguri la pensii!!! Cum nu ma incadram sub acel venit nu am dat prea mare atentie acestui aspect. Daca ati avut intre 1000-2000 RON / an s-ar putea sa fiti scutit da pentru asta trebuie sa mergeti la ei sa vedeti sigur. Acuma ramine sa luati decizia, sa ma duc in gura lupului, sa nu ma duc ...Oare e miel lupu sau balaur...

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)
Plata carte de munca pfa gabriel20001 gabriel20001 salut mama mea are o frizerie pfa si nu sia platit cartea de munca din 2005 doar cas`ul si acuma ia venit de la casa judeteana de pensii o scrisoare prin care ... (vezi toată discuția)