avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA calcul retroactiv cas
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA calcul retroactiv cas

Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate etc.Deci in fiecare an am functionat doar 3 luni.Am primit de la pensii o notificare, (cum toata lumea a primit, dar nimeni nu s-a dus).sa ma prezint sa inchei contract cu ei. Aveti cunostinta despre cum se calculeaza? daca eu am avut profit in cele 3 luni intre 1000 si 2000 ron cam cit ar trebui sa platesc ? Penalitatile sint mari? Te asiguri cu ce suma vrei retroactiv , sau iti fixeaza ei suma ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 20:46, 17 Iulie 2010
Buna ziua. Nu am inteles:O ,,sub un anumit venit nu esti obligat sa te asiguri la pensii''!!!Este vorba de venitul brut sau venitul net ? Multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Iulie 2010
mariana_marian1778, utilizator
[ link extern ]

Daca cititi legea pensiilor la Art. 5 se spunea
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii
....
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Deci daca realizai un venit brut pe an echivalent cu cel mult 3 salarii nu erai obligat sa te asiguri.
Legea a fost modificata insa si acum nu mai exista acea limita minima. Cred ca a fost modificata in 2007 prin O.U.G. nr. 91/2007. A fost vorba doar de anii 2005 - 2006

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)
Plata carte de munca pfa gabriel20001 gabriel20001 salut mama mea are o frizerie pfa si nu sia platit cartea de munca din 2005 doar cas`ul si acuma ia venit de la casa judeteana de pensii o scrisoare prin care ... (vezi toată discuția)