avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care este baza de calcul a contributiei CAS?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care este baza de calcul a contributiei CAS?

Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat inscris in declaratia de asigurare. Pe perioada existentei unui CIM nu mai este obligatorie plata contributiei de pensii pt. PFA (pina la 01.07.2010 cind apare OU 58).
Luam cazul unui persoane care are un PFA deschis din 2005 si in perioada 27.03.2006-31.12.2006 are incheiat si CIM la o SC, deci este descoperit dpdv al asigurarii de pensii pe perioada 01.01.2006-27.03.2006 (aprox. 3 luni)
Intrebare: care este baza de calcul a contributiei pt. pensie pt. cele 3 luni din 2006?
Specific ca adeverinta de venit eliberata de Directia Finantelor Publice este pe intreg anul 2006 si cuprinde urmatoarele: Venit brut=5950 lei; Pierdere fiscala=2563 lei.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:40, 15 Septembrie 2010
Venitul minim la care te puteai asigura era 269. Daca venitul net pe PFA era mai mic de 3 salarii pe economie(nu mai stiu daca medii sau minime) parca nu erai obligat sa platesti contributia la casa de pensii pentru venitul de pe PFA. Deci fie o sa ai baza de calcul 269 RON fie o sa fie 0.
De unde rezulta 269 lei?
In lege era vorba de minim 3 salarii medii brute pe economie = 3231 lei.
Salariul mediu brut pe economie, in 2006, era de 1077 lei.
Ma intereseaza mersul de calcul. De ce? Pt. ca Casa de pensii ia in calculul contributiei aferente celor trei luni tot venitul brut realizat in anul 2006. Le-am explicat ca contributia trebuie calculata avind baza de calcul dimensionata proportional cu perioada asigurata, adica:
5950 (venit brut pe an)/12 luni = 495.8 deci 496 lei/luna *3 = 1488 lei/an 2006.
Contributia lunara: 496* 29% (aprox. atit era cota asigurat + angajator) = 144 lei.
Contributia pe an 2006: 144 lei *3 = 432 lei.
Cum nu realizam acel plafon de 3231 lei (mai mult de 3 salarii medii brute) atunci contrib era 0 lei.
Corect?
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
ContSters160319, utilizator
Eu stiu ca te poti asigura pe PFA la venitul minim, nu esti obligat sa te asiguri la venitul castigat.
Potrivit Legii nr. 380/2005 a bugetului asigurarilor sociale de stat, venitul lunar asigurat pentru anul 2006 nu poate fi mai mic de 269 lei si mai mare de 5.385 lei.

Eu am spus de venitul la care te poti asigura, 269 si nu 496. Din cate stiu nu te pot obliga sa te asiguri la venitul realizat, poti sa mergi pe venitul lunar asigurat pentru 2006.
Daca in lege se face referire la 3 salarii medii brute probabil comparatia se facea cu venitul brut. Am spus probabil deoarece nu stiu exact cum sta treaba, eventual un ochi peste L19 ar ajuta sa vezi in ce caz trebuie sa le dai 0.
Eu am platit contributiile la pensii la venitul lunar minim asigurat, care era dat in fiecare an pentru anul urmator(a fost dat pina in 2007 parca). Din 2007 pina in 2010 am platit la ultimul venit minim asigurat impus de stat, 318 RON.
Odata cu aparitia Ordonantei 91 puteai sa platesti contributia la venitul asigurat, adica puteai plati chiar 1 leu daca declarai un venit de 4 lei.
Intrebarea mea este daca pt. cele trei luni din 2006 este corect sa iau ca baza de calcul intreaga suma de 5950 lei/an (care este venit brut pe tot anul 2006 asa cum rezulta din registru) sau 1488 lei (cota parte aferenta celor trei luni). Odata stabilita baza de calcul atunci se poate analiza si hotari care este nivelul contributiei.
Nu mai discutam faptul ca per total an 2006 am inregistrat pierdere fiscala, iar venitul brut de 5950 lei a fost realizat integral incepind cu 27 iunie 2006, practic pina in 27 iunie sa inregistrat 0 incasari si cheltuieli masive (asta nu reiese din decizia de impunere, care se intocmeste la nivelul intregului an).
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
ContSters160319, utilizator
Ei n-au inteles ca perioada pe care trebuie sa va calculeze restantele e constituita doar din cele 3 luni cat n-ati fost angajat cu CIM. Acea perioada cand ati fost angajat este trecuta in carnetul de munca ?
Mai mergeti o data cu toate actele si incercati sa le explicati acest lucru.

Alte discuții în legătură

Privind declaratia de venit ce trebuie depusa la casele de asigurari de sanatate cosmin1859 cosmin1859 Sunt din Constanta si am fost pana acum de 2 ori la casa de asigurari de sanatate a judetului Contanta sa depun declaratia de venit corespunzatoare lunii iulie ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul retroactiv cas mario_bostan64 mario_bostan64 Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate ... (vezi toată discuția)