avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care este baza de calcul a contributiei CAS?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care este baza de calcul a contributiei CAS?

Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat inscris in declaratia de asigurare. Pe perioada existentei unui CIM nu mai este obligatorie plata contributiei de pensii pt. PFA (pina la 01.07.2010 cind apare OU 58).
Luam cazul unui persoane care are un PFA deschis din 2005 si in perioada 27.03.2006-31.12.2006 are incheiat si CIM la o SC, deci este descoperit dpdv al asigurarii de pensii pe perioada 01.01.2006-27.03.2006 (aprox. 3 luni)
Intrebare: care este baza de calcul a contributiei pt. pensie pt. cele 3 luni din 2006?
Specific ca adeverinta de venit eliberata de Directia Finantelor Publice este pe intreg anul 2006 si cuprinde urmatoarele: Venit brut=5950 lei; Pierdere fiscala=2563 lei.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:40, 15 Septembrie 2010
ursul a scris:

Nu pot cere eu valoarea sumei asigurate pt. 2006. Legea este foarte clara: baza de calcul este venitul brut realizat.

Normal ca nu poti cere tu valoarea sumei asigurate, insa daca nu poti justifica cu documente ce venituri ai avut se calculeaza la salariul minim pe economie. La sanatate asa e.

Popu a scris:

Un prieten cu relatii si-a rezolvat pensia, in sensul ca s-a asigurat de la 1 iulie fara sa plateasca pe ultimii 5 ani. Nu a "cotizat" nimic, din asta am zis ca se poate merge pe 3 scenarii:
1. cel ce l-a ajutat nu stie legea
2. l-a asigurat urmand sa-i trimita peste 2-3 luni o bucurie acasa cu datoriile restante pe ultimii 5 ani (halal ajutor) sau il acopera urmatorii 5 ani pina se prescriu datoriile din 2005-2009
3. nu e obligatoriu sa platesti la pensii pe ultimii 5 ani

Niciuna, nici alta. Cu siguranta nu l-ar fi asigurat daca ar fi aparut cu datorii. Casa de pensii nu are de unde sa stie ca cineva a obtinut venituri pentru care trebuie sa plateasca cas doar daca consulta bazele de date cu venituri de la fisc sau daca persoana respectiva vine de buna voie si plateste.

Referitor la consultarea bazelor de date, aceasta s-a facut doar partial, posibil doar de la anumite sume in sus, perioade mai vechi, etc. Inca mai sunt numeroase persoane care trebuiau sa plateasca CAS si n-au facut-o. Le vor veni si lor deciziile de plata negresit.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
grandanat, utilizator
grandanat, functionara de la pensii stia ca prietenul a avut venituri pe PFA pe ultimii 5 ani. Evident ca nu aparea cu datorii, daca esti trecut cu datorii nu mai prea ai cum sa scapi de ei, eu insa cand am fost la acelasi functionar mi-a cerut sa-i aduc de la finante deciziile de impunere. M-am panicat crezand ca-mi va calcula la norma de venit tot ce am realizat pe ultimii 5 ani, s-a folosit de hartii doar ca sa vada daca nu pot fi scutit (daca as fi avut venitul sub 3 salarii medii brute parca). Nu am putut fi scutit, ca urmare mi-a calculat contributiile in modul descris mai jos, la venitul minim asigurat pentru anii 2005-2009 (pentru 2008-2009 la ultimul venit minim obligatoriu 318 RON / luna)
[ link extern ]
La pensii am mers benevol dupa ce m-au "taxat" cei de la sanatate. Fiecare zi de intarziere era 5 RON, putin da s-a adunat :)

Legat de prieten am spus la 2. ca l-o fi asigurat urmand sa-i trimita peste ceva vreme un calcul cu ce are de plata pe ultimii 5 ani, lucru pe care prietenu incerca sa-l evite ... Fiind acum asigurat daca nu-i verifica nimeni trecutul cu fiecare an trecut se prescrie cate un an. Probabil asta e "rezolvarea" pentru el

Nu am putut fi scutit, ca urmare mi-a calculat contributiile in modul descris mai jos, la venitul minim asigurat pentru anii 2005-2009 (pentru 2008-2009 la ultimul venit minim obligatoriu 318 RON / luna)

Functionarul respectiv te-a pacalit, in sensul ca din 2008 puteai sa declari un venit asigurat de 4 lei si corespundea o contributie de 1 leu (asta numai daca declaratia de asigurare o depuneai acum, in 2010).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
ContSters160319, utilizator
Stiam ca poti sa ai orice venit declarat din 2008. A spus ca daca as fi depus declaratia in 2008 puteam atunci sa declar orice venit. Asa a mers pe ultimul venit minim impus (318 RON). Calculul mi-a fost facut prin iunie. A si zis daca vrei de acum poti sa-ti pui cat vrei venitul asigurat, da numa de acum de cand ai depus declaratia, am lasat tot 318 RON stiind ca urmeaza OUG 58. Nu mai conteaza oricum, am platit. Acum ca s-a lamurit chestia cu ordonanta 58 chiar miine o sa merg pe la pensii sa vad daca trebuie sa platesc si dupa ordonanta 58 pe iulie / august(declaratia am depus-o) si o sa-mi pun venitul asigurat la un 32 RON / luna (sa le dau un 10 RON / luna contributia)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privind declaratia de venit ce trebuie depusa la casele de asigurari de sanatate cosmin1859 cosmin1859 Sunt din Constanta si am fost pana acum de 2 ori la casa de asigurari de sanatate a judetului Contanta sa depun declaratia de venit corespunzatoare lunii iulie ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul retroactiv cas mario_bostan64 mario_bostan64 Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate ... (vezi toată discuția)