avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care este baza de calcul a contributiei CAS?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care este baza de calcul a contributiei CAS?

Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat inscris in declaratia de asigurare. Pe perioada existentei unui CIM nu mai este obligatorie plata contributiei de pensii pt. PFA (pina la 01.07.2010 cind apare OU 58).
Luam cazul unui persoane care are un PFA deschis din 2005 si in perioada 27.03.2006-31.12.2006 are incheiat si CIM la o SC, deci este descoperit dpdv al asigurarii de pensii pe perioada 01.01.2006-27.03.2006 (aprox. 3 luni)
Intrebare: care este baza de calcul a contributiei pt. pensie pt. cele 3 luni din 2006?
Specific ca adeverinta de venit eliberata de Directia Finantelor Publice este pe intreg anul 2006 si cuprinde urmatoarele: Venit brut=5950 lei; Pierdere fiscala=2563 lei.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:40, 15 Septembrie 2010
Nu se pune problema unei neintelegeri. Pe baza cartii de munca sa incheiat declaratia de asigurare si actele aditionale de modificare a perioadelor de asigurare conform cartii de munca. Raspunsul functionarei de la ghiseu a fost fara echivoc: "legea nu prevede dimensionarea venitului brut-din adeverinta de venit eliberata de finante- proportional cu perioada asigurata.
In aecs caz nu le arati deloc declaratia de la finante, sa-ti faca asigurare pe salariul minim.
Asta-i spuneam si eu sa ceara sa fie asigurat la venitul minim din 2006, 269 RON. Plateste pentru cele 3 luni contributiile / penalitatile raportate la venitul asta.
Nu pot cere eu valoarea sumei asigurate pt. 2006. Legea este foarte clara: baza de calcul este venitul brut realizat. Abia din 01.01.2008, prin Ordonanta 91 se poate plati la venitul asigurat.
In privinta adeverintei de la finante nici o varianta de speculat. Au hotarit sa ceara ei veniturile pe 2006. Eu nu mai pot decit sa astept "sentinta" si sa ma consult cu persoane specializate in asigurari sociale si cu cunostinte solide de drept.
Cind se pronunta "sentinta" nu-mi ramine decit sa actionez in instanta casa de pensii.
@ Popu
De unde ai scos 269 lei? Salariul minim la 01.01.2006 era de 330 lei. Te-am mai intrebat acest lucru in mesajul din 07.09.2006 ora 00:11.
@Ursul
Daca te uiti cu atentie vezi ca ti-am raspuns Luni, 6 Septembrie 2010, 22:58

"Potrivit Legii nr. 380/2005 a bugetului asigurarilor sociale de stat, venitul lunar asigurat pentru anul 2006 nu poate fi mai mic de 269 lei si mai mare de 5.385 lei."
In fiecare an spre sfarsit se da o lege in care se spune care e venitul lunar asigurat in ceea ce priveste pensiile. Pentru anul 2006 legea a fost legea 380 / 2005.
Eventual dai un google si vezi ce gasesti
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
Popu, utilizator

Alte discuții în legătură

Privind declaratia de venit ce trebuie depusa la casele de asigurari de sanatate cosmin1859 cosmin1859 Sunt din Constanta si am fost pana acum de 2 ori la casa de asigurari de sanatate a judetului Contanta sa depun declaratia de venit corespunzatoare lunii iulie ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul retroactiv cas mario_bostan64 mario_bostan64 Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate ... (vezi toată discuția)