avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care este baza de calcul a contributiei CAS?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care este baza de calcul a contributiei CAS?

Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat inscris in declaratia de asigurare. Pe perioada existentei unui CIM nu mai este obligatorie plata contributiei de pensii pt. PFA (pina la 01.07.2010 cind apare OU 58).
Luam cazul unui persoane care are un PFA deschis din 2005 si in perioada 27.03.2006-31.12.2006 are incheiat si CIM la o SC, deci este descoperit dpdv al asigurarii de pensii pe perioada 01.01.2006-27.03.2006 (aprox. 3 luni)
Intrebare: care este baza de calcul a contributiei pt. pensie pt. cele 3 luni din 2006?
Specific ca adeverinta de venit eliberata de Directia Finantelor Publice este pe intreg anul 2006 si cuprinde urmatoarele: Venit brut=5950 lei; Pierdere fiscala=2563 lei.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 22:40, 15 Septembrie 2010
Incep sa am dureri de cap.
Potrivit Legii 19/2000 baza de calcul pt. calculul contributiei pt. asig. sociale este venitul brut realizat. Abia din 01.01.2008, prin Ordonanta 91 baza de calcul a contributiei este venitul asigurat, adica venitul trecut in declaratia de asigurare.
Prin legea 380/2005 se stabileste valoarea salariului mediu brut pe tara, pe baza caruia sa fundamentat bugetul asigurarilor sociale pe anul 2006, care este in suma de 1077 lei.
In link-ul dat se pomeneste de venit asigurat si de sumele respective dar in cuprinsul legii 380 nu se pomeneste nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
ContSters160319, utilizator
Da legea spune de doar ca ai salarul 1077. Legea nu spune exact de min=269, max= 5385, eu am gasit doar ca maxim poate fi 5*salariu mediu brut care = 5*1077=5385
Daca imparti salariu mediu brut la 4 da 269.25 care se rotunjeste la 269. Nu stiu de unde poti scoate 4 asta, probabil pe undeva prin lege scrie ca venitul minim asigurat este salariul mediu brut / 4. Mie cand mi-au calculat pentru 2006 mi-au spus ca minim a fost 269 RON pe 2006.
Aici e fisierul care l-am facut pe baza datelor date de femeia de la pensii.
[ link extern ]
Am gasit, citeste pe site-ul casei de pensii, anul 2006. Acolo ai
[ link extern ]

Contributia asiguratului
Baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca, in cazul asiguratilor prevazuti in Legea nr. 19/2000 la art. 5 alin. I pct. I, sau veniturilor brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguratii prevazuti in Legea nr. 19/2000 la art. 5 alin. (1) pct. II.
venitul lunar asigurat, prevazut in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mic de o patrime din salariul mediu brut.
baza de calcul nu poate depasi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.
salariul mediu brut pe economie pentru anul 2006, stabilit prin Legea nr. 380/2005 a bugetului asigurarilor sociale de stat, este de 1.077 lei RON;
Contributia individuala de asigurari sociale, datorata de asiguratii prevazuti in Legea nr. 19/2000 la art .5 alin.(1) pct.I si II, se retine integral din salariu sau dupa caz, din venitul brut lunar al asiguratului si se vireaza lunar de angajator.
Contributia datorata de asiguratii cu declaratii sau contracte de asigurare reprezinta 29,25% din venitul asigurat si se vireaza lunar la casa teritoriala de pensii in raza caruia se afla domiciliul sau resedinta asiguratul. In cazul asiguratilor cu contract de asigurare, plata contributiei se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculata de la data la care se face plata.
Nu sunt convins deloc.
Notiunea de venit asigurat apare abia din 2008.
In 2006, baza de calcul era constituita din venitul brut si se pomenea de limita a 3 salarii medii brute si nu de 5.
O alta intrebare si mai importanta:
casa de pensii poate sa perceapa din urma (ultimii 5 ani) contributia pt. un PFA care nu a depus declaratia de asigurare si nu doreste sa plateasca retroactiv?
In cuprinsul Legii 19 nu apare obligativitatea platii retroactive pe ultimii 5 ani, asa cum apare in Legea 95.
[ link extern ]
Ar fi bine daca ai avea acces la versiunea ce era in 2005, cand te intereseaza.

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:"
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;

Eu din asta inteleg ca ai fost asigurat obligatoriu din moment ce ai avut PFA. Din obligativitatea asta ar rezulta ca trebuia sa cotizezi la pensii conform legii 19. Eu vad aici obligativitatea asigurarii si a platii pe baza legii 19. Nu te-ai asigurat / platit la timp statul te "cauta" pe ultimii 5 ani.

Un prieten cu relatii si-a rezolvat pensia, in sensul ca s-a asigurat de la 1 iulie fara sa plateasca pe ultimii 5 ani. Nu a "cotizat" nimic, din asta am zis ca se poate merge pe 3 scenarii:
1. cel ce l-a ajutat nu stie legea
2. l-a asigurat urmand sa-i trimita peste 2-3 luni o bucurie acasa cu datoriile restante pe ultimii 5 ani (halal ajutor) sau il acopera urmatorii 5 ani pina se prescriu datoriile din 2005-2009
3. nu e obligatoriu sa platesti la pensii pe ultimii 5 ani

Alte discuții în legătură

Privind declaratia de venit ce trebuie depusa la casele de asigurari de sanatate cosmin1859 cosmin1859 Sunt din Constanta si am fost pana acum de 2 ori la casa de asigurari de sanatate a judetului Contanta sa depun declaratia de venit corespunzatoare lunii iulie ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul retroactiv cas mario_bostan64 mario_bostan64 Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate ... (vezi toată discuția)